Euromaat sopivat 540 miljardin euron koronapaketista

Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät myöhään torstaina sopuun 540 miljardin euron arvoisesta toimenpidepaketista.

Euromaat yrittävät toimenpidesuunnitelmalla lievittää koronapandemian aiheuttamaa talouden laskusuhdannetta.

Paketti koostuu Euroopan vakausmekanismin lainoista jäsenvaltioille, Euroopan investointipankin lainoista yrityksille sekä yhteisestä työttömyysvakuutusrahastosta. Ministerit sopivat myös väliaikaisesta elvytysrahastosta, mutta sen rahoitus jäi auki.

Sopimusta edelsi 16 tunnin epäonnistuneet neuvottelut, jotka koettelivat euroalueen yhtenäisyyttä. Siksi sopua pidettiin ryhmässä helpotuksena.

”Euroryhmän sopimus on merkittävä läpimurto. Tällä ennennäkemättömällä paketilla meidän pitäisi kantaa kriisin taakka yhdessä”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi tiedotteessa.

Paketti ei kuitenkaan sisällä sopua niin sanotuista koronabondeista, joita koronakriisistä pahiten kärsivät maat Italia ja Espanja ovat vaatineet.

Sovussa ei myöskään viitata millään tavalla yhteisvastuulliseen velkaan.

Euromaiden päämiesten kokouksen 23. huhtikuuta pitää vielä hyväksyä euroryhmän sopu. Hyväksyntä ei ole Nordean arvion mukaan läpihuutojuttu.

”Sopu on kohtalainen alku koronakriisin akuutin vaiheen hoidossa, mutta vaikeimmat päätökset talouden toipumista ajatellen ovat vielä edessä”, pankki arvioi aamukatsauksessaan. (Startel-Bloomberg)

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Euromaat sopivat 540 miljardin euron koronapaketista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat