Kokeile kuukausi maksutta

Viime syksyn asuntomarkkinakatsauksen kommentissa hämmästelin omistusasuntomarkkinoiden kovaa vauhtia, joka oli jatkunut jo neljä vuotta. Isoa käännettä ei näkynyt.

Arvelin vaikutusten yllättävän rajuudellaan sitten, kun käänne joskus tulee – vaikka jonkin ulkoisen shokin seurauksena.

Ulkoinen shokki tuli koronaviruksen muodossa, nopeasti ja rajummin kuin kukaan osasi ennakoida. Asuntojen gryndaajilla kävi kuitenkin tuuri, sillä markkina ehti tasapainottua jo noin vuoden verran ennen kriisin puhkeamista.

Voi sanoa, että asuntorakentajat valmistautuivat tietämättään tulevaan kriisiin. Normaaliaikoja silmällä pitäen tehty sopeutus toimii nyt hyvänä lääkkeenä poikkeusoloissa. Markkinoilla ei törmätty seinään täydellä vauhdilla.

Tilanne olisi huomattavasti pahempi, jos korona olisi iskenyt vaikkapa puolitoista vuotta sitten. Syksyllä 2018 tilanne oli se, että kauppojen väheneminen yhdistettynä kiivaaseen aloitustahtiin oli aiheuttanut huiman asuntotarjonnan. Myynnissä oli enemmän uusia asuntoja kuin kertaakaan sitten 1980-luvun.

Asunnoista oli silloin selvää ylitarjontaa. Myymättömien valmiiden uusien asuntojen varasto oli kasvanut nopeasti. Siinä tilanteessa ulkoinen shokki olisi ollut myrkkyä markkinoille.

Tarjonta pudonnut

Oleelisin markkinoilla tapahtunut muutos on se, että todella isoksi kasvanut myytävien asuntojen määrä on pudonnut normaalitasolle. Kolme vuotta kestänyt tarjontapiikki suli erityisesti viime talvena.

Muutoksen taustalla on erittäin vilkas asuntokauppa ja rakentajien vähentyneet aloitukset.

Numeroiden valossa uusista asunnoista on nyt alitarjontaa. Normaalioloissa se olisi tiennyt tälle keväälle runsaasti uusia asuntohankkeita. Nyt rakentajat yrittävät lähinnä selviytyä kriisissä.

Markkinatilanne tarjoaa kaksi vaihtoehtoa sille, miten kriisi kohtelee asuntorakentajia.

Kurimuksesta selvitään pienillä vaurioilla, jos koronan vaikutukset tasaantuvat jo kesän kuluessa. Silloin syksyllä olisi odotettavissa runsaasti uusia asuntoaloituksia.

Toinen skenaario on ikävämpi. Jos korona aiheuttaa laman, silloin gryndimarkkinoilla on odotettavissa pitkä hiljainen jakso. Vielä toistaiseksi pienenä pysynyt myymättömien uusien asuntojen varastokin kasvaisi.

Lue Rakennuslehden uusin asuntomarkkinakatsaus: Uusien asuntojen kauppa kävi huimaa tahtia koronan iskuun asti – onnekas sopeutus helpottaa rakentajat äkkitörmäykseltä

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kommentti: Asuntogryndereillä meinasi käydä kylmät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat