Ara-rahat näyttävät loppuvat kesken, sillä vauhti on nyt niin kova

Alkuvuoden Ara-uudistuotanto on 62 prosenttia viime vuotista edellä.

Alkuvuoden Ara-tuotanto on ollut hyvässä vauhdissa.

Alkuvuonna on aloitettu Aran tilastojen mukaan runsaan 2500 Ara-asunnon rakentaminen. Maaliskuun tilanteessa ollaan lähes 1000 asuntoa edellä viime vuoden vastaavan ajankohdan aloituksia.

Ara-tuotanto on nyt kasvussa viime vuoden pudotuksen jälkeen. Vuonna 2019 aloitettiin noin 7800 Ara-asuntoa, kun määrä edellisvuonna oli noin 800 asuntoa isompi.

Alkuvuonna on ollut eniten kasvua erityisryhmien vuokra-asunnoissa ja asumisoikeusasunnoissa. Erityisryhmien tuotannon romahdus oli tärkein syy viime vuoden tuotantolukujen putoamiseen.

Pääkaupunkiseudun osuus alkavista Ara-asunnoista oli tammi-maaliskuussa 49 prosenttia.

Valtuus loppuu kesken

Ara-tuotannon alkuvuosi on ollut tavanomaista vilkkaampi lainapäätösten osalta. Tämä johtuu siitä, että Aran viime vuotinen korkotukivaltuus (1 410 miljoonaa euroa) käytettiin kokonaan ja osa silloin vireillä olleista lainapäätöksistä siirtyi vuodelle 2020.

Tasaisella vauhdilla tämän vuoden valtuus (1 410 miljoonaa euroa) on Aran mukaan käytetty syyskuun loppuun mennessä.

Hallituksen tavoite on, että pitkän korkotuen asuntotuotanto kasvatetaan vähintään kymmeneen tuhanteen asuntoon vuodessa. Tämän vuoden budjettiin ei kuitenkaan tullut roiman asuntotuotannon kasvatuksen edellyttämää rahoitusta. Ikävä yllätys budjettiriihestä: Ara-tuotannon roima lisääminen jäämässä pelkäksi lupaukseksi

Lyhyen korkotuen vuokra-asuntojen hankkeita koskeva haku päättyi Arassa 31.3.2020. Hakemuksia tuli yli 50 hankkeelle, joissa on yhteensä 2542 asuntoa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Ara-rahat näyttävät loppuvat kesken, sillä vauhti on nyt niin kova”

  1. KOVA ry:n jäsenillä lähtee tänä vuonna rakenteille yli 5 000 kohtuuhintaista ARA-vuokra-asuntoa. Jäsenemme tekevät pääosan ARA-vuokra-asuntotuotannosta.

    Lisäksi on syytä todeta, että eduskunta hyväksyi joulukuussa 2019 valtion vuoden 2020 talousarviota hyväksyessään lausuman (lausuma 8), jonka mukaan ”Eduskunta edellyttää, että Valtion asuntorahaston korkotukilainavaltuutta nostetaan siten, että hallitusohjelmassa asetettu tavoite valtion tukemasta asuntotuotannosta saadaan täytettyä.” Nyt odotetaan, että ympäristöministeriö tekee esityksen asiasta, kuten eduskunta on edellyttänyt.

  2. Huonosti otsikoitu. Ei ararahat lopu kesken. Kyllä juttua lukiessa selviää, että on kyse valtuudesta. Ammattilaiset heti hokaavat mistä on kyse, mutta maallikot uskovat otsikoihin. Parkkosen tarkennus valtuuden nostosta olisi voinut olla jo Kortelaisen jutussa. Valtiollehan valtuuden nosto ei sinänsä maksa mitään, kyse on valtion täytetakauksista, lienevätkö koskaan lauenneet valtion syliin. Ensi sijaisena vakuutena lainoille on kiinteistökiinnitykset. Ja asunnoissa asutaan ja suurin osa asukkaista maksaa edelleen vuokransa ja lainat pystytään hoitamaan.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat