Kokeile kuukausi maksutta

Espoossa on useita alueita, joilla hintojen odotetaan nousevan rajusti lähivuosina

Länsimetron jatkeen varrella olevat Espoonlahden, Kivenlahden ja Soukan alueen asunnot kuuluvat vielä neliöhinnoiltaan Espoon huokeimpien joukkoon. Edessä olevat remonttitarpeet ovat jarruttaneet hintojen nopeaa nousua.

Espoonlahdessa tulevan metroyhteyden ja kauppakeskuksen läheisyyden odotetaan nostavan hintoja. Alueelle myös rakennetaan uusia asuntoja. Kuva: Kimmo Penttinen HS

Länsimetron jatkeen varrella asunnot ovat yhä neliöhinnoiltaan edullisimmassa päässä Espoon eri asuinalueita vertailtaessa.

Jo pari vuoden ajan Kivenlahdessa, Espoonlahdessa ja Soukassa asuntojen hintojen on odotettu nousevan tulevan metroyhteyden takia, mutta vielä näin ei ole merkittävissä määrin tapahtunut.

Toistaiseksi hintojennousu on ollut maltillista.

Eri kiinteistövälittäjät uskovat, että Espoon läntiselle laidalle asunnonostajien ja -sijoittajien kannattaakin tällä hetkellä vilkaista.

Viimeksi kesäkuun alussa asiantuntijat arvioivat Helsingin Sanomien haastattelussa pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoita ja hintakehitystä.

Samassa yhteydessä Hypon pääekonomisti ja tutkimusjohtaja Juhana Brotherus arvioi, että Espoossa länsimetron jatkeen alueet ovat niitä, joilla asuntomarkkinat vilkastuvat ja hinnat nousevat.

Sama näkemys on myös läntisen Espoon alueella toimivilla kiinteistövälittäjillä. Kiinteistömaailman Espoon toimitusjohtaja Hannu Salo uskoo, että viimeistään metron liikennöinnin alettua hinnat nousevat, kuten on käynyt monin kohdin länsimetron ensimmäisen osuuden varrella.

Olennaista asunnon arvon nousussa on kuitenkin palvelujen läheisyys.

”Hotspotteja ovat olleet noin 500 metrin säteellä kauppakeskuksista olevat alueet. Uskon, että samanlaisia 15–20 prosentin neliöhinnannousuja tullaan näkemään kuin länsimetron ensimmäisellä osuudella etenkin Tapiolassa ja Matinkylässä.”

Tällainen ympäristö voi Salon mukaan olla esimerkiksi Espoonlahti, jonne metroaseman lisäksi rakennetaan uutta Lippulaivan kauppakeskusta.

Salon mukaan kysyntä alueella on jo nyt kasvanut.

”Kyllä sitä on näkynyt selkeästi, että sekä sijoittajat että asunnonetsijät ovat heränneet.”

Alkuvuodesta HS Espoo kertoi esimerkiksi Helsingistä Soukkaan muuttaneesta Forteliuksen pariskunnasta, jolla muuttoon oli vaikuttanut juurikin tuleva metroyhteys ja metron lähellä oleva koti.

Asuntokaupoissa sijainnin lisäksi vaikuttaa myös taloyhtiö.

Putkiremontit edessä

Syy läntisen Espoon alueen asuntojen hintojen hitaaseen nousuun löytyykin asuntokannasta. Alueella on monia 1970-luvulla rakennettuja kerrostaloja, joissa on putkiremontti vasta edessä, kiinteistönvälittäjät kertovat.

”Tilanne siellä tulee olennaisesti muuttumaan, kun remontit on tehty, ja on aivan eri vaikkapa kolmen vuoden päästä. Lisäksi alue tulee palveluiltaan kehittymään”, toteaa Bon kiinteistövälittäjä Petri Kajaan.

Espoon läntisen laidan alueita vertailtaessa näkyykin melko selkeäpiirteisesti asuntokaupassa hintaan vaikuttavien eri tekijöiden paletti: kulkuyhteydet, palvelut, asuntojen ikä ja remonttitarpeet.

Viereisellä Saunalahden alueella, jossa on paljon uudempaa rakennuskantaa, neliöhinnat ovat olleet perinteisesti korkeammat.

Sen pohjoispuolella jäävä Kauklahti on puolestaan yhä Espoon edullisten alueiden joukossa sijaintinsa ja kulkuyhteyksiensä takia.

”Totta kai alue on kehittynyt, mutta liikenneyhteydet ja palvelut eivät ole samat kuin Länsiväylän varrella”, Kajaan sanoo.

Tosin juuri Kauklahdessa esimerkiksi Huoneistokeskuksen julkaiseman oman asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen arvonnousua on tapahtunut Espoossa eniten viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kysyntää perheasunnoille

Asuntosijoittamisessa Espoota ei ole perinteisesti nähty ensisijaisena kohteena pienien vuokratuottojen takia.

Esimerkiksi Suomen vuokranantajien ja Pellervon vuoden takaisen taloustutkimuskeskuksen ennusteen mukaan asuntosijoittamisen kannalta parhaimpia kohteita ovat pääkaupunkiseudun ulkopuolella olevat yliopistokaupungit. Espoo oli yhdessä Kauniaisten kanssa vasta sijalla 16 kaukana Helsingin ja Vantaan takana.

Asuntosijoittamisessakin Suomen vuokranantajissa on yhtenä poikkeuksena nähty länsimetron varsi hyvien liikenneyhteyksien takia.

Metron ja palveluiden läheisyys ei myöskään automaattisesti merkitse hintojen nousua. Se on nähty esimerkiksi Ison Omenan kauppakeskuksen ympäristössä. Länsiväylän pohjoispuolella Olarissa neliöhinnat ovat noin 500 euroa alhaisemmat kuin Matinkylän puolella, vaikka etäisyydessä metrolle ei olisi kovin suuria eroja.

Lähinnä Matinkylästä länteen toimivan Remax Aition yrittäjän Kati Korjuksen mukaan monet heidän asiakkaistaan lähtökohtaisesti etsivät kummaltakin alueelta asuntoja.

”Olarin puolella monessa kohteessa linjasaneeraukset ovat kuitenkin alkamassa, kun taas Matinkylässä ne on selkeästi tehty.”

Tällä hetkellä myös Espoossa, kuten muuallakin pääkaupunkiseudulla, kysyntää on varsinkin perheasunnoille.

”Myyjät ovat olleet yllättävän varovaisia ja pohtivat, että ostaako kukaan. Ostajat ovat olleet kuitenkin jo liikkeellä ja monet lapsiperheet etsivät kesällä asuntoa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoossa on useita alueita, joilla hintojen odotetaan nousevan rajusti lähivuosina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat