Laadun rakentaja 2020 -kilpailun ensimmäinen ehdokas Jani Hartikainen on tinkimätön tiimipelaaja

Rakennuslehti esittelee Laadun rakentaja 2020 -kilpailun kuusi finalistia.

Kirvenmies Jani Hartikainen (oik.) on ehdolla Laadun rakentaja 2020 -kilpailussa. Hartikainen tuumaustauolla Kumonin toimitusjohtajan Pasi Pitkäsen ja mestarin Jari Ruotsalaisen kanssa. (Kuva: Jukka Pekkanen)

Rakentaminen jos mikään on joukkuepeliä. Siinä tarvitaan teknistä ja taktista osaamista. Johtajuutta ja luottamusta. Yhteistyökykyä ja ryhmähenkeä. Hyvää organisointia ja tilannetajua.

Ja tietenkin raudanlujaa ammattitaitoa.

Kirvesmies Jani Hartikaiselle on näitä ominaisuuksia kertynyt monta kautta. Ammattikoulusta valmistumisen jälkeen työpaikka oli heti odottamassa, vaikka oli 1990-luvun syvä lama. Siitä lähtien arvostetulle luottomiehelle on riittänyt töitä mukavasti erilaisissa hankkeissa, viimeiset kymmenisen vuotta kuopiolaisen Kumoni oy:n palveluksessa.

Hartikainen on nokkamiehenä kolmihenkisessä monitoimiurakkaryhmässä, jonka muita jäseniä ovat Sami Juppi ja Jarkko Väisänen. Uusimpana työkohteena on putkiremontti Kuopion Puijonlaaksossa olevassa taloyhtiössä. Siellä on erilaista työsarkaa monitaitoisille kirvesmiehille.

”Neljättä vuotta ollaan nyt yhdessä tehty. Hyvin tiedetään, mitä kukin parhaiten osaa ja kulloinkin tekee. Koko ajan hiotaan yhteistyötä ja pyritään oppimaan lisää”, Hartikainen kertoo.

Katso alta esittelyvideo Jani Hartikaisesta. Juttu jatkuu kuvan alla. 

”Periksi antamaton ammattilainen”

Hartikaisen kanssa pitkään samoilla työmailla toiminut työnjohtaja Jari Ruotsalainen kehuu miehen monipuolisuutta, vahvaa asennetta ja yhteistyökykyä. ”Hän on luottomies, jonka voi laittaa huoletta mihin tehtävään tahansa.”

”Pyrin tekemään työni aina niin hyvin, ettei muiden tarvitse minun jälkiäni korjailla. Ja haluan jättää oman mestani aina siihen kuntoon, että muiden on siitä helppo jatkaa”, Hartikainen itse sanoo.

Hyvän laadun takeena rakennustyömailla ovat Hartikaisen mukaan huolellinen suunnittelu, hyvin aikataulutetut työvaiheet ja motivoituneet ammattilaiset töitä tekemässä.

Kumonin toimitusjohtaja Pasi Pitkänen korostaa, että Hartikaisessa yhdistyy oikeastaan kaikki, mitä rakennusalalla tarvitaan. ”Hän ymmärtää hyvin kokonaisuuden, tulee erinomaisesti toimeen niin alihankkijoiden, sivu-urakoitsijoiden, valvojien kuin tilaajan kanssa. Ennen kaikkea hän on tiimipelaaja isolla T:llä.”

Luottopelaaja, jota ei hevin ohitettu

Tiimityön korkeakoulun Hartikaiselle ovat muodostaneet jalkapalloareenat eri puolilla Suomea. Juniorina Nilsiän Pallohaukoissa alkanut peliura huipentui Kuopion Palloseuran edustusjoukkueessa. Siellä hän pelasi kymmenisen vuotta, joista seitsemän vuotta joukkueen kapteenina. Liigacupin voitto vuonna 2006 oli suurin meriitti.

Hartikainen pelasi KuPSissa lähinnä puolustajana ja alempana keskikenttämiehenä. Osoituksena periksiantamattomuudestaan hän sai parikin lempinimeä, kuten ”Hevi” ja ”Takiainen”. Ohi ei kuulemma päässyt juuri mitenkään.

Hartikaisella on 21-, 19-, 12- ja 3-vuotiaat lapset. Työn ohella arki sujuu lasten kuljettamisessa harrastuksiin. Kaksi pojista pelaa jalkapalloa, mitä muutakaan.

FAKTA: Jani Hartikainen

Kirvesmies, nokkamies

Syntynyt 1975 Nurmeksessa, asuu nykyisin Kuopiossa

Valmistui 1996 ammattikoulusta rakennusmieheksi

2009 alkaen kirves- ja nokkamiehenä Kumoni oy:ssä

Pelasi Kuopion Palloseurassa 2000–2009, kapteenina 2003–2009

Harrastaa lasten kuljettamista harrastuksiin

FAKTA: Laadun rakentaja 2020 -kilpailu

Laadun rakentaja -kilpailu järjestetään tänä vuonna neljännen kerran. Rakennustyömaiden työnjohtajille ja -tekijöille tarkoitetun kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin laadukasta ja esimerkillistä työtä tekeviä rakentamisen ammattilaisia.

Laadun rakentaja voi olla kunnostautunut laatua parantavilla oivalluksilla, yhteistyökyvyllä, ammattiylpeydellä ja oikealla asenteella tai kehittämillään menetelmillä ja työtavoilla.

Kilpailuun tuli 22 osallistumisilmoitusta, joista asiantuntijaraati valitsi finaaliin kuusi ehdokasta. Esittelemme finalistit viikoittain.

Laadun rakentaja 2020 -kilpailun toteuttavat yhteistyössä Rakennusteollisuus RT, Rakennuslehti, Rakentamisen Laatu Rala ja Rakennusliitto.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Laadun rakentaja 2020 -kilpailun ensimmäinen ehdokas Jani Hartikainen on tinkimätön tiimipelaaja”

 1. Toimitusjohtajasta lähtien + työntekijöissä lakisääteisissä henkilökohtaisissa suojaimissa puutteita! Onko työturvallisuus unohdettu laatukilpailun kriteereistä?

  1. Seppo, sinun lienee aika kerrata lakia näiden henkilökohtaisten suojaimien osalta ja siitä milloin ja missä laajuudessa niitä on syytä käyttää. Saatat huomata että et ole oikein sisäistänyt lain ja yhtiön käytäntöjen sekä työturvallisuusviranomaisten ohjeiden eroa ja mitä voi soveltaa ja mitä ei.

   1. Kyllä silmäsuojainten käyttö rakennustyömaalla on ihan selvästi kirjattu vna 205/2009 (vai onko toimari työmaa-aitojen ulkopuolella kun työmaata ei ole aidattu?). Sinun kannattaa lukea avi:n tr-mittaus tulkinnat 2020, niin ei tarvitse kaikkea kantapään kautta opetella ottaa turhia toimintakehoituksia.

    1. ”Rakennustyössä on käytettävä työn ja työolosuhteiden edellyttämää henkilökohtaista silmien suojausta. Työnantajan on annettava työntekijöille käyttöön suojalasit niissä töissä, joissa on merkittävä silmätapaturmanvaara.”

     Oleellisia sanoja ovat ”työn ja työolosuhteiden edellyttämää”. Tässä tapauksessa toimitusjohtajan työ tai työolosuhteet työmaalla eivät ole sellaiset, että hänen tulisi käyttää silmäsuojausta.

     Suosittelen luetunymmärtämiskurssia Sepolle.

     1. Kyllä tuo laki koskee kaikkia työmaalla työskenteleviä henkilöitä titteliin katsomatta. Pitäisikö sinun itse maallikkona lopettaa lain tulkitsemimen ja vaikka kysyä paikalliselta avi:n tarkastajalta mitä henkilökohtaisiasuojaimia työmaalla pitää käyttää, saattaisit oppia jotakin.

      Tuo vna on 11 vuotta vanha, miten ”uusinen” muutosten läpivieminen on rakennusalalla näin hidasta? Vanhat jäärät pullikoi vastaan.

      silmiensuojaus työmaalla; suojavisiiri tai suojalasit sekä erikseen koneiden käyttöohjeiden
      määrittelemä silmien suojaus.

     2. Seppo tässä tapauksessa työn suorittaminen on haastattelun antaminen, joka ei vaadi silmäsuojausta, jolloin sitä ei lain mukaan edellytetä

     3. Avin tarkastaja ei mene lain yläpuolelle, vaikka niin haluaisikin, joten laita pipoa vähän löysemmälle

     4. On tainnut jäädä teiltä tekemättä rakennustyön ennakkoilmoitus avi:lle, kun ei ole tarvinnut avi:n tarkastajien kanssa olla tekemisissä. Avi:n tarkastaja tarkastaa lakien noudattamista työmaalla joka onnihan selvä asia kuten silmiensuojaus. Pidä sinä vaan pipoa päässä työmaalla, meillä pidetään kypärää jossa on leukahihnat kiinni.

 2. Keskimäärin suojalasi+viiltosuojahanskakyylien työmailla on aika ikävä olla töissä. Toki se lain minimi täytetään mutta kohtuus kaikessa.

  Ps. Yleensä näille samoille työmaapäälliköille on rakenteellinen putoamissuojaus liian kallista toteuttaa niin jätkät roikkuu hengenvaarallisten vanhojen hylkäyskuntoisten valjaiden varassa ilman työköysiä yms. Mut olipa lasit päässä niin voi raportoida tukholmaan että hyvin menee

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat