Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliikkeet aikovat lisätä roimasti asuntojen gryndausta ensi vuonna

Rakennusteollisuus RT nosti uudessa suhdannekatsauksessaan roimasti arviotaan tämän vuoden asuntoaloitusten määrästä.

RT:n jäsenyritykset aikovat lisätä vapaarahoitteista asuntotuotantoaan ensi vuonna. Huolena on rahoituksen saanti. Kuva Mika Ranta / HS

Ensi vuonna rakennusliikkeet aikovat lisätä selvästi asuntogryndausta, vaikka koko rakentamisen suunta on alaspäin.

Rakentaminen on selvinnyt koronan oloissa selvästi pelättyä paremmin. RT:n arvion mukaan rakentaminen vähenee kuluvana vuonna vain prosentin verran.

Arvioita nostettiin roimasti

Isompi pudotus on jälkisyklisellä alalla vasta edessäpäin, ensi vuonna rakentamisen ennakoidaan painuvan neljä prosenttia pakkaselle.

RT arvioi, että tänä vuonna aloitetaan 35000 asunnon rakentaminen. Viime keväänä järjestö arvioi, että aloitukset romahtavat 28000 asuntoon.

Asuntorakentamisen lupakehitys on ollut hidastuva, ja ensi vuoden aloitukset jäänevät RT:n mukaan alle 31000 asunnon. Viime keväänä arvioitiin ensi vuoden aloituksiksi vain 26500 asuntoa.

Pääkaupunkiseudulla asuntotuotanto pysyy RT:n mukaan korkealla tasolla.

Yritykset aikovat lisätä gryndiä tuntuvasti

RT:n jäsenyrityksilleen tekemä asuntotuotantokysely ennakoi kuitenkin varsin hyviä näkymiä vapaarahoitteiselle asuntotuotannolle.

Tosin tämän vuoden aloitusarvio on jonkin verran viime vuosien toteutunutta tasoa pienempi, yhteensä 11900 rivi- ja kerrostaloasunnon aloitusta. Niistä 5800 asuntoa on omaa perustajaurakointia ja 6100 asuntoa sijoittajille tehtäviä neuvottelu-urakkakohteita.

Ensi vuodelle rakentajilla on suunnitteilla 14800 asunnon aloitukset. Perustajaurakointi kasvaisi tämän vuoden arvioidusta määrästä 2400 asunnolla ja neuvottelu-urakka-asunnoissakin olisi 500 asunnon lisäys.

Toteutuessaan ensi vuoden aloitusten määrä olisi buumivuosien tasoa.

Rahoitus huolestuttaa

Hankerahoituksen kiristyminen hidastaa kuitenkin vapaarahoitteista kerrostalotuotantoa. RT:n jäsenyrityskyselyn mukaan kolmannes vastaajista pitää vähintään melko todennäköisenä, että joutuu perumaan hankkeita rahoituksen saatavuuden vaikeuduttua. Hankkeiden siirtymisiä ja perumisia on jo toteutunut tämän vuoden aikana.

Rahoituksen kiristyminen heijastuu myös taloyhtiöiden korjaushankkeisiin sekä toimitilojen uudisrakentamiseen ja korjaamiseen, jota painaa koronapandemian aiheuttama tilakysynnän heikko ennustettavuus.

Toimitilarakentamisessa koronan aiheuttama epävarmuus tilakysynnästä jatkuu RT:n mukaan vielä pitkään. Maa- ja vesirakentaminen kääntyy laskuun isojen hankkeiden ja elvytyksen hiipuessa.

Asuinrakennusten ja toimitilojen ammattimainen korjausrakentaminen on kärsinyt koronapandemiasta johtuvista rajoituksista muuta rakentamista enemmän. Ensi vuonna vain asuntojen korjausrakentaminen palaa RT:n mukaan totutulle kasvu-uralle.

Työllisyys on heikentynyt

Rakentamisen työllisyys on heikentynyt sekä viime että tänä vuonna noin 5000 työllisellä.

Yritysten henkilöstöodotusten mukaan rakentamisen työllisyyden lasku jatkuu myös ensi vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusliikkeet aikovat lisätä roimasti asuntojen gryndausta ensi vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat