Veden kulutuksen mittaaminen muuttuu pakolliseksi

Taloyhtiön kaikille sama vesimaksu jää historiaan, kun asuntokohtainen mittaus alkaa.

HSY:n putkiasentaja Ilkka Mäkelä asentaa uuden vesimittarin Vantaalla. Kuva: Liisa Takala.

Uusi määräys käsitellään eduskunnassa marraskuun alussa ja jos se astuu voimaan, uuden määräyksen mukaan huoneistokohtaiset, etäluettavat vesimittarit ja kulutukseen perustuva laskuttaminen ovat pakollisia uusissa rakennuksissa. Sama koskee myös rakennusluvan määräyksen voimaantulon jälkeen saaneita putkiremontteja eli niissä pitää ottaa huomioon uudet mittausta koskevat määräykset.

Vanhat taloyhtiöt voivat seurata tilanteen kehittymistä rauhassa, sillä mitään radikaalia muutosta ei tapahdu hetkessä. Huoneistokohtaisten vesimittareiden asentamisille on luvassa pitkä siirtymäaika.

Asuntokohtainen vesilaskutus vähentää yleensä veden ja energian kulutusta eli lopulta siitä hyötyy koko talon asukkaat pienempinä asumiskustannuksina.

Mittarin luotettavuus on tärkeää

Uusi määräys perustuu Euroopan unionin energiatehokkuusdirektiiviin. Isännöintiliiton mukaan se on hankalasti sovitettavissa suomalaiseen asunto-osakeyhtiömalliin ja vaatii kansallista, parhaillaan työstettävänä olevaa poikkeamaa, jotta huoneistokohtainen vesilaskutus toimisi taloyhtiöiden arjessa.

Pitkää siirtymäaikaa tarvitaan etenkin vanhassa talokannassa, jossa jo korjatuilla putkistoilla ja viemäreillä pärjätään kymmeniä vuosia eteenpäin. Huoneistokohtaisia vesimittareita ei nimittäin yleensä kannata asentaa ilman putkiremonttia.

Keskeisin muutos laissa on se, että huoneistokohtaisia vesimittareita on jatkossa pakko käyttää laskuttamisen perusteena. Sinänsä vesimittareiden asentaminen tuli pakolliseksi uudisrakennuksiin jo 2011 ja linjasaneerattaviin taloyhtiöihin 2013.

Huoneistokohtaiset vesimittarit on siis ollut pakko asentaa, mutta niitä ei ole ollut pakko käyttää. Sen vuoksi taloyhtiöihin on voitu asentaa edullisia mittareita, joiden toiminta ei välttämättä ole kovin luotettavaa.

Etämittaus tulee

Taloyhtiössä on yleensä yksi päävesimittari ja sen lisäksi alamittareita yhtiön omassa käytössä. Pääkaupunkiseudulla päävesimittareista vastaa HSY eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja se omistaa myös päävesimittarin.

”Käyttöveden kulutus on laskenut viime vuosien aikana eikä sitä oikein voi keskimääräisesti enää vähentää. Tällä hetkellä ihminen kuluttaa vettä keskimäärin noin 137 litraa vuorokaudessa päivittäisiin toimiinsa”, HSY:n vastaava piirimestari Marika Lassinen kertoo.

Taloyhtiöt saavat päävesimittarin luentapyynnön kerran tai kahdesti vuodessa riippuen kiinteistön vedenkulutuksesta. Lukema ilmoitetaan HSY:lle joko sähköisesti tai postitse. Sen jälkeen HSY lähettää taloyhtiölle tasauslaskun.

”Tulevaisuudessa etäluettavat päävesimittarit yleistyvät ja laskutuskin voi olla sen jälkeen tarkempaa eikä välttämättä tasauslaskutusta tarvita niin usein kuin nykyään.”

Taloyhtiö voi saada myös vain päävesimittarin lukemaan perustuvia laskuja, mutta silloin mittari pitää lukea aina kuun alussa ja lukema ilmoittaa säntillisesti.

”Meille tärkeintä olisi tietää aina kiinteistön ajantasaiset yhteystiedot sekä yhteystietomuutokset. Puhelinnumero on tärkeä, jotta kiinteistöön voidaan olla yhteydessä esimerkiksi vesimittarin kausivaihtoasioissa sekä ennakoiduissa vesikatkoksissa”, Lassinen sanoo.

Mittari voi paljastaa mikrovuotoja

Vesimittari on taloyhtiön tärkeä tekninen laite ja sen kuntoa kannattaa tarkkailla myös lukemien ilmoittamisten välillä. Esimerkiksi piilovuodot voi selvittää seuraamalla mittarin toimintaa. Jos vesimittari pyörii eikä kiinteistössä ole vedenkäyttöä tarkkailuhetkellä, voi kyseessä olla vesijohtovuoto.

”Vesimittari vaihdetaan uuteen 8–10 vuoden välein. Laite on jatkuvasti kovassa kulutuksessa ja siinä on kuluvia mekaanisia osia. Vaihtovälin ansiosta voimme taata mittatarkkuuden eli emme huolla vikaantuneita mittareita. Jos taloyhtiöstä ilmoitetaan, että mittari on pysähtynyt tai siitä kuuluu rahinaa, vaihdamme mittarin yleensä samantien”, HSY:n mittareita vaihtava putkiasentaja Ilkka Mäkelä kertoo.

Mäkelä muistuttaa taloyhtiöitä siitä, että vesimittarin tulee sijaita paikassa, jossa se on helposti asennettavissa, luettavissa, huollettavissa ja vaihdettavissa. Se on suojattava jäätymiseltä, kuumuudelta sekä muilta vahingollisilta vaikutuksilta.

”Tavallisesti mittarin vaihto on muutaman minuutin työ, mutta joskus joutuu ryömimään ja työskentelemään hankalissa paikoissa ja silloin aikaa kuluu. Kymmeniä vuosia vanhojen putkien kanssa pitää lisäksi olla hyvin varovainen ja siinä kyllä tekee huomioita putkiremontin tarpeista. Asentajan työn kannalta olisi hyvä, että vesimittaria ei olisi koteloitu mitenkään tai jätetty piiloon tavararöykkiön taakse.”

Jos vesimittarilukemat ilmoitetaan vain kerran vuodessa, kannattaa samalla käyttää mittarin molemmin puolin olevia sulkuventtiileitä kiinni- ja aukiasentoihin. Käyttämätön venttiili jumiutuu ajan kuluessa ja jos venttiilit ovat jumissa vesimittarin vaihdon yhteydessä, ei mittaria voida vaihtaa ennen mittariventtiilien uusintaa.

”Jotkut taloyhtiöt säilyttävät asiakirjojaan teknisessä tilassa tai vesimittaritilassa. En kyllä suosittele, sillä jos sattuu vesivahinko, dokumentit tuhoutuvat”, Lassinen muistuttaa.

EDIT 2.11.2020 kello 11.49: Eduskunta käsittelee määräyksen huoneistokohtaisesta vedenmittauksesta vasta marraskuun alussa eikä lokakuun lopussa, kuten alkuperäisessa jutussa kerrottiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Veden kulutuksen mittaaminen muuttuu pakolliseksi”

 1. Jälkeenjäänyttä tietoa. Kotikunnassani Pirkanmaalla asennetaan kiinteistöjen päämittareiksi vain etäluettavia mittareita ja laskutus on koko ajan kulutuksen mukaan per kiinteistö.
  Sitten on ratsastettu kyllä otsikolla, kun vanhoillehan tässä ei ole edelleenkään mitään uutta pakkoa.

 2. On totta että vedenkulutus näkyy mittarista aivan kuten nytkin , se ei tosin vähennä mitenkään vedenkulutusta , sitä vähentää vesihana , voi jopa lisätä sitä.
  Vedenkulutus voi vähentyä myös ilman mittareita.
  Se että kokonaislaskuun tämä ei taida vaikuttaa koska yleensä , muropakkauksen pienentyessä hinta pysyy samana.

  Ja eiköhän mittarista vaadita etäluettava joten se vaatii myös 220v sähköliitännän ja tuon kuluerän ja kaivottomaan wc tilaan myös lattiakaivon vesieristyksineen , kyllä tälle hintaa saadaan , niin että säästö on mielikuvituksen päässä.

 3. Lisäksi reaaliaikainen vesimittarin lähettämä tieto myös vahtii ja ilmoittaa että talossa ollaan ja toisaalta nyt ei ole ollut kukaan pitkään aikaan.

 4. Mittarien valmistajien ja Vesijohto liikkeiden Bisnes. Meidän Taloyhtiössä on tasan yksi mittari, uuden lain mukaan niitä pitää olla 24 kpl. Eli 11huoneistoa kuhunkin kaksi, yksi kylmälle ja toinen lämpimälle vedelle, lisäksi taloyhtiön tiloihin kaksi lisää ja mitä tästä seuraa ihmiset säästää hullun lailla vettä selvitäkseen vähällä maksulla mutta kuinkas käykään kohta on viemärit tukossa ja viemärin avaajilla kulta juhlat! joka taatusti maksaa ja paljon, kun taas käyttämällä vettä huuhtelemme viemärit ja pidämme ne kunnossa. Yksi kuutio vettä on 1000 litraa ja maksaa 4,50€. Viemärin avaajat taas ,eivät kauan ole tontilla ,kun 500-1000€ on mennyt muistakaamme, että kolikolla on aina kaksi puolta

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat