Kokeile kuukausi maksutta

Asuntosijoittajat kritisoivat ehdotettuja muutoksia vuokratulojen verotukseen – ”Todellinen riski uudisrakentamisen vähenemiselle”

Selvityksessä esitetään, että taloyhtiölainojen lyhennyksiä ei voisi jatkossa vähentää suoraan vuokratuloista. Toteutuessaan uudistus poistaisi sijoittajilta merkittävän verohyödyn, millä pelätään olevan vaikutuksia myös peruskorjauksiin.

Yksityisten asuntosijoittajien pelkona on, että vuokramarkkina ajautuisi lakimuutoksen seurauksena yhä suurempien toimijoiden käsiin.

Valtiovarainministeriön suunnittelemilla muutoksilla asuntosijoittamisen verotukseen olisi yksityisiä asuntosijoittajia edustavan Suomen vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mukaan negatiivisia vaikutuksia rakentamiseen.

”Usein piensijoittajat ovat niitä, jotka varaavat ensimmäisenä asuntoja uudiskohteista ja sysäävät ne liikkeelle, omistusasunnot myydään vasta myöhemmässä vaiheessa. On olemassa todellinen riski sille, että uudistus vähentää uudisrakentamista ja nosta hintoja alueilla, joilla on kova tarve asunnoille”, hän sanoo.

Valtiovarainministeriössä laaditussa selvityksessä ehdotetaan, että taloyhtiölainojen verovähennysoikeutta rajataan. Tämä tehtäisiin tuloverolakia muuttamalla niin, että rakentamiseen tai peruskorjauksiin otettujen taloyhtiölainojen lyhennyksiä ei jatkossa voisi enää vähentää suoraan vuokratuloista, mikä poistaisi sijoittajilta merkittävän verohyödyn.

”On erityisen harmillista, että korjauslainat ovat tässä mukana. Peruskorjauksiin pitäisi päinvastoin kannustaa kaikin keinoin, ettei korjausvelkaa pääsisi syntymään”, Hughes sanoo.

Korjauslainojen kohtalosta huolensa on esittänyt myös vuokraturvan Timo Metsola. Hän sanoo, että uudisrakentamiseen liittyvän veroedun poistamisessa peruskorjauslainojen veroetu tulisi pyrkiä säilyttämään.

”Ei ole mielekästä luoda asuntosijoittajille keinotekoista syytä peruskorjausten vastustamiseen, koska taloyhtiöiden korjauslainojen osalta nykymalli on toiminut ongelmitta vuosikymmeniä”, Metsola kirjoittaa blogissaan.

Metsolan mukaan taloyhtiöiden korjaus- ja uudisrakentamislainat pitäisi erottaa toisistaan. Hän sanoo tämän mahdollistavan lainatyyppien erilaisen verokohtelun, toimivamman sääntelyn ja paremman riskinhallinnan.

Vaihtoehtoja arvioidaan ministeriössä

Uudistus ei välttämättä toteudu raportin esittämässä muodossa. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoo Talouselämälle, että hallitusohjelman mukaan nyt on alustavasti selvitetty mahdollisuutta rajoittaa yhtiölainan lyhennyksen osuutta vuokratuotoista.

”Selvityksessä on päädytty esittämään yhtä mahdollista mallia rajoittaa vuokratuotoista vähennettäviä kuluja. Olen pyytänyt virkamiehiä arvioimaan vielä muita vaihtoehtoja muun muassa siltä kannalta, mikä olisi eri sijoitusmuotojen neutraali kohtelu huomioon ottaen paras tapa puuttua asiaan”.

Hughesin mukaan sijoitusmuotojen neutraali kohtelu ei toteudu selvityksessä, vaan siinä keinot asettavat piensijoittajat eriarvoiseen asemaan suuriin nähden. Kokonaisia kiinteistöjä omistavilla tai rakennuttavilla tahoilla säilyisi edelleen mahdollisuus tehdä poistoja rakennusten hankintahinnasta.

”Käytännössä kyse on asuntosijoittajien veronkiristyksestä, joka kohdistuu erityisesti pieniin asuntosijoittajiin”, Hughes sanoo.

Tämä johtaisi Hughesin mukaan siihen, että vuokramarkkina siirtyisi yhä selvemmin suurten pörssiyritysten ja rahastojen käsiin.

Hughesin mielestä nykyisiin taloyhtiölainoihin ei tarvitsisi puuttua. Parempi ratkaisu olisi hänen mielestään valtiovarainministeriön kotitalouksien velkaantumista pohtineen työryhmän viimevuotisessa raportissaan ehdottama rajaus uudisrakentamisen taloyhtiölainoihin.

Raportin ehdotuksessa taloyhtiö saisi lainaa enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomasta hinnasta enintään 25 vuoden takaisinmaksuajalla. Myös lyhennysvapaata rajoitettaisiin.

Nyt taloyhtiölainat ovat tyypillisesti noin 70 prosenttia asuntojen velattomasta hinnasta, ja niiden takaisinmaksun alussa voi olla useita lyhennysvapaita vuosia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Asuntosijoittajat kritisoivat ehdotettuja muutoksia vuokratulojen verotukseen – ”Todellinen riski uudisrakentamisen vähenemiselle””

  1. En voi kuin ihmetellä miksi olin niin tyhmä että ostin asuntoni itse.
    Miksei joku sanonut että osta kaverin kanssa ristiin ja menkää vuokralle toistenne asuntoihin.

  2. Taitaa olla ahneet vuokranantajat olla oikeastaan huolissaan lähinnä siitä, että tuotot pienenee…

  3. Isoin kärsijä uudistuksessa olisi pienomistaja, joka on asunut asunnossa vähintään 2 vuotta. Nimittäin silloin ei myydessään saa verovähentää asuntoon tehtyjä investointeja, eikä muutenkaan mitään, vaikka myisi tappiolla. Muuttotappiokunnissa tuo on ollut jo nykyisin iso ongelma. Sijoitusasuntona ei niissä kannata pitää asuntoa, jossa on asunut, koska sen arvonlaskua ei saa vähentää verotuksessa, toisin kuin muiden sijoitusasuntojen kohdalla asunto aikanaan myytäessä tai talo purettaessa.

    Jos uudistus tehtäisiin, se pitäisi rajoittaa vain uudisrakentamiseen liittyviin rahoitusvastikkeisiin, ja remonttivastikkeiden verovähennysoikeus tulisi säilyttää ennallaan. Muussa tapauksessa taloyhtiöiden kannattaisi luopua rahoitusvastikkeista, ja teettää remontit säännönmukaisesti aina normaaleilla yhtiövastikkeilla, joissa verovähennysoikeus säilyy. Niin kannattaisi tehdä jo nyt, jos haluttaisiin huomioida myös pienituloisimmat osakkaat, koska toimeentulotuessa rahoitusvastikkeiden lyhennysosaa ei enää huomioida, toisin kuin oli vielä pari vuotta sitten, mutta yhtiövastikemuotoiset vastikkeet huomioidaan täysimääräisesti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat