Kokeile kuukausi maksutta

Konkurssien määrä väheni vuoden takaisesta – rakennusalala lasku keskimääräistä suurempi

Konkurssien määrä on kesän jälkeen ollut poikkeuksellisen alhainen kaikilla toimialoilla.

Tilastokeskuksen mukaan rakennusalan yrityksiä on haettu tämän vuoden tammi–marraskuussa konkurssiin noin sata vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna. Kuluvana vuonna konkurssiin on haettu 399 rakennusalan yritystä, kun viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla luku oli 493.

Henkilökunnan määrä tammi–marraskuussa konkurssiin haetuissa rakennusalan yrityksissä oli 2 205 ihmistä. Viime vuoden vastaavana ajanjaksona luku oli 3 637 ihmistä.

Rakennusalan konkurssit vähenivät tammi–marraskuussa noin 19 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Kehitys on keskimääräistä parempaa. Yhteensä konkursseja pantiin vireille 2 045, mikä on 16,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.

Konkurssien määrä on vähentynyt tänä vuonna kaikilla päätoimialoilla viime vuoteen verrattuna ja vireille pantujen konkurssien määrä on ollut poikkeuksellisen matala kesäkuusta alkaen.

Tilastoon on laskettu konkurssiin haetut yritykset. Vireilletulo ei kuitenkaan välttämättä aina merkitse yrityksen konkurssia ja toiminnan päättymistä, vaan prosessi on myös voinut jäädä kesken.

Velallisten hakemien konkurssien osuus kasvanut

Konkurssiin hakemista rajoitettiin määräaikaisella lakimuutoksella, joka astui voimaan vapusta alkaen. Lakimuutos on voimassa tammikuun loppuun saakka. Muutoksella rajoitettiin velkojien mahdollisuutta hakea velallisia konkurssiin, ja velkojat ovatkin tehneet yli kolmanneksen vähemmän konkurssihakemuksia tammi–marraskuussa kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Velallisten tekemien konkurssihakemusten määrä on puolestaan kasvanut viime vuoteen verrattuna 17,3 prosenttia. Itse tehtyjen hakemusten suhteellinen osuus alkoi kasvaa vuoden toisesta neljänneksestä lähtien, jolloin lakimuutos astui voimaan. Tilastokeskuksen mukaan on kuitenkin mahdotonta erotella lakimuutoksen vaikutuksia muista tänä vuonna vaikuttaneista tekijöistä, kuten Verohallinon tai muiden velkojien toimista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konkurssien määrä väheni vuoden takaisesta – rakennusalala lasku keskimääräistä suurempi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat