Kokeile kuukausi maksutta

NCC otti Trimblen virtuaalikypärän rakennustyömaakäyttöön

NCC on ottanut Trimblen XR10 -virtuaalikypärän käyttöön Oopsin rakennustyömaalla Espoon Leppävaarassa. Toimitiloihin on tulossa juuri mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uusi Suomen pääkonttori.

Kuva: Trimble
Kuuntele juttu

”NCC:n ja Trimblen yhteistyön ansiosta olemme päässeet työmaalla kokeilemaan uusimpia suunnittelua ja rakentamista hyödyntäviä laitteita ja ohjelmistoja”, NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen kertoo tiedotteessa.

Virtuaalikypärän kautta rakennustyömaan suunnitelmat avautuvat uusin silmin helposti hahmotettavassa ulottuvuudessa. Kypärän kameralla käyttäjä voi välittää livekuvaa työmaalta etänä järjestettyihin työmaakokouksiin ja osallistaa eri alojen asiantuntijat hankkeen suunnitteluun. Etäjoukot näkevät työmaan reaaliajassa ja voivat piirtää sekä lisätä havaintojaan suoraan malliin. Koronaepidemian aikana tämä on tuonut uusia mahdollisuuksia työmaan arkeen.

Yhdistetty todellisuus (mixed reality, MR) yhdistää virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden reaalimaailmaan. Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä.

”Itse kypärä näyttää varsin tutulta työmaakypärältä, joskin suojalasien paikalla on etuvisiiri ja kypärän takapuolella akku. Oopsissa virtuaalikypärä on talotekniikan asentajien käytössä, ja se on otettu innostuneesti vastaan. Virtuaalikypärän silmin näet heti, miten jonkin putken pitää kulkea jossain, voit avata objektin tiedot, ottaa mittoja mallin ja rakennetun suhteen sekä laittaa suunnittelijalle tiedot eteenpäin kuvan kanssa.”

NCC:llä on tavoitteena ottaa virtuaalikypäriä käyttöön myös muilla työmailla.

”Yhdistetty todellisuus helpottaa yksityiskohtien hallintaa, kehittää suunnittelua ja mallintamista, nopeuttaa monien vaiheiden tekemistä, lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä. Kun rakennettavaa kohdetta voidaan seurata etänä yhdessä asiakkaan kanssa, myös luottamus kasvaa.”

”Eero-Pekan ja NCC:n VDC -ryhmän antama palaute auttaa meitä kehittämään Trimble Connect for Hololens sovellusta ja parantamaan käyttäjäkokemusta”, Trimblen Jussi Ketoja sanoo.

 

Trimble XR10 -kypärä Microsoftin HoloLens 2 -laseilla

  • Läpinäkyvät holografiset linssit, 43° asteen katselukulma, yhdistetyn todellisuuden (MR) resoluutio 2k ja kuvasuhde 3:2
  • Kamerat: 4 näkyvän valon kameraa liikkeiden seurantaan. Kamera suoraa striimausta varten ja kuvia varten. Videoresoluutio 1080p30, kuvat 8 megapikseliä
  • Kaksi infrapunakameraa silmien liikkeen seuraamiseen sekä Windows Hello biometriseen sisäänkirjautumiseen Iris-tunnistuksella
  • Standardit täyttävä työmaakypärä
  • Liikeanturit: Kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, magnetometri
  • Viisikanavainen mikrofoni keskusteluyhteyttä ja puheohjausta varten. Luujohdekuulokkeet yhdistettävissä Bluetoothilla
  • 64Gt:n kovalevy, Bluetooth, WiFi
  • Trimble Connect for Hololens tietomallien manipulointiin ja katseluun

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “NCC otti Trimblen virtuaalikypärän rakennustyömaakäyttöön”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat