Helsinki hyväksyi kehittämisvarauksen uudelle hiilineutraalille alueelle

Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt NCC:n kehittämisvarauksen Alppilan ja Pasilan Savonkadun alueelle. Hanke käynnistyy kaupunkilaisten mielipiteiden kartoittamisella.

Swecon tuore raportti tutkii kaupunkisuunnittelun mahdollisuuksia ylläpitää rikasta biodiversiteettiä. Kuva: JKMM Arkkitehdit

”Teemme rakennettua ympäristöä kaupunkilaisille. Heidän mielipidettään pitää kuunnella tarkkaan”, NCC:n Senior Developer Heikki Alén sanoo Rakennuslehdelle.

”Mitä paremmin otamme kaupunkilaisia huomioon, sitä sujuvammin kaavoitusprosessikin menee.”

Tavoitteena on saada kaupunkilaiset mukaan kehittämään alueesta hiilineutraali korttelialue ja luomaan Savonkadusta yhteisöllinen ja aktiivinen katutila osana kantakaupunkia.

Näkemysten ja tietojen keräämiseksi järjestetään muun muassa tutkimuksia, kyselyitä, haastatteluita, virtuaalinen maastokävely sekä asukastilaisuus.

Myös digitaaliset työkalut ovat nyt Alénin mukaan vahvasti mukana. Hankkeella on omat nettisivut. Nyt siellä on auki karttakysely, jossa ihmiset voivat merkitä mieluisia paikkoja ja epäkohtia.

Syksyllä kaupunki valitsee suunnitelman

Alén sanoo, että hankkeen osapuolia kiinnostavat esimerkiksi näkemykset alueen palveluista ja asumisen muodosta.

”Sekin kiinnostaa, millaisia tiloja alueen toimijat tarvitsevat.”

Tiedonkeräys kestää kevään. Sen pohjalta tehdään vähintään kolme vaihtoehtoista suunnitelmaa, jotka esitellään kevään, kesän aikana vuorovaikutuksen kautta.

Syksyllä Helsingin kaupunki valitsee vaihtoehdoista yhden suunnitelman. Sen jälkeen käynnistyy asemakaavoitus, joka vienee noin 1,5–2 vuotta.

”Tavoitteena on, että toteutus käynnistyisi loppuvuodesta 2023”, Alén kertoo.

Kehittämisvaraus on voimassa kaksi vuotta. Varaus ei vielä mahdollista tontin luovuttamista, vaan kaupunki päättää toteutukseen tähtäävästä tontinvarauksesta erikseen.

NCC:n tiloja alueelle?

Savonkadun alueelle tulee lisärakentamista. Toimitilarakentamisen osalta alustavana tavoitteena on noin 160 000 kerrosneliömetriä. Lisäksi alueelle tutkitaan asuinrakentamista.

NCC tutkii aluetta myös sen uusien pääkaupunkiseudun toimitilojen sijoittamista varten.

Suunnittelun arkkitehtina toimii JKMM Arkkitehdit.

Arkkitehtuurilla haetaan korkeatasoista, tiivistä kaupunkirakennetta ja yhdistävää luonnetta historiallisen Alppilan alueen ja uuden Keski-Pasilan välille.

Alueen energiakokonaisuuden kehityssuunnittelun toteutuskumppanina on Helen oy. Korkean alueellisen energiatehokkuuden saavuttamiseksi keskitytään paikallisten resurssien, kuten geoenergian, aurinkosähkön ja -lämmön, hyödyntämiseen.

Tontit toimitiloille vähissä kantakaupungissa

Savonkadun alue sijaitsee Alppilan pohjoisosassa muutaman sadan metrin päässä Pasilan asemalta.

”Savonkadun suunnittelualue on keskustan laajenemisaluetta. Maankäyttöratkaisut tulee suunnitella kantakaupungin rakenteeseen sovittaen ja Pasilan keskusta-aluetta tukien”, Helsingin kiinteistökehityspäällikkö Ilkka Aaltonen sanoi tiedotteessa viime vuoden syyskuussa.

Aaltosen mukaan kaupungin omistamat toimitilatontit kantakaupungissa ja Pasilassa ovat vähissä. Siksi Savonkadun kehittäminen on merkittävä laajentumissuunta Pasilan toimitilarakentamisessa.

Otsikkoa muokattu 16.1.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki hyväksyi kehittämisvarauksen uudelle hiilineutraalille alueelle”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat