Kokeile kuukausi maksutta

Oamk kouluttaa rakennusmestareita muuntokoulutuksella – taustalla työnjohtajapula

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) kouluttaa uusia rakennusmestareita muuntokoulutuksella. Taustalla on puute työnjohtajista rakennusalalla.

EKE loft, Kruunuvuorenranat, betoni, elementti, asunto, rakennustyömaa, asunto oy Helsingin Harkko

Lisäksi Pohjois-Suomessa käynnistyy lähivuosina useita suuria rakennushankkeita, jotka tarvitsevat koulutettua työvoimaa johtotehtäviin.

Tiedotteen mukaan Oamk on saanut rakennusmestareiden muuntokoulutukseen noin 384 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Syksyllä alkavaan muuntokoulutukseen otetaan 30 opiskelijaa. Koulutuksessa suoritetaan rakennusmestarin AMK-tutkinto kahdessa vuodessa, kun normaalisti koulutus kestää 3,5 vuotta.

Tutkinto antaa talonrakennustyömaiden vastaavan työnjohtajan pätevyyteen vaadittavat opinnot kaikissa vaativuusluokissa, Se abraa myös erityisalojen vastaavan työnjohtajan pätevyyteen vaadittavat opinnot betoni-, puu-, teräs- sekä pohjarakentamisessa.

Koulutukseen on myös sisällytetty tietomallinnuksen opetusta.

Koulutukseen voivat hakea ne, joilla on jo tekniikan korkeakoulututkinto tai opistoasteen insinööritutkinto tai teknikon tutkinto. Opiskelemaan voi hakea myös muun alan korkeakoulu-, opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnolla, jos hakijalla on lisäksi riittävä määrä tekniikan alan opintoja.

Muuntokoulutuksen toivotaan houkuttelevan myös naisia miesvaltaiselle alalle.

Ensimmäinen rakennusmestareiden muuntokoulutus alkoi Oamkissa vuonna 2018.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kaleva.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Oamk kouluttaa rakennusmestareita muuntokoulutuksella – taustalla työnjohtajapula”

  1. Kesätöiden ja harjoittelujen aikana kertyvä työkokemus sekä kontaktit alalle ovat tärkeitä työllistymisen kannalta. Kahden vuoden koulutus saattaa olla karhunpalvelus, jos haetaan työllistymistä alalle. Kuka uskoo miljoonien arvoisen työmaan kaksi vuotta mestari- ja tietomallinnuskoulua käyneelle esim. tietotekniikkainsinöörille?

  2. Eiköhän tässä ole taustalla nuppiluvun mukaan maksettavat määrärahat, tekniikan alan koulutus on cv-kurssien jälkeen halvinta toteuttaa.

    1. Tämä on taas tätä elinkeinoelämän, rian ja oppilaitosten masinoimaa työntekijä pulaa. Jos tekijöistä on kova pula, niin miksi aloittavan palkkataso on reilut pari tonnia pohjoissuomessa.

  3. Rakennusmestareiden kouluttamiseen ei ole ollenkaan pahitteeksi panostaa. Työmaille on syytä saada jatkossa osaavaa ja käytännön ammattitaitoa arvostavaa henkilökuntaa. Siellä kuitenkin tehdään se lopputuote ja kaikki rakennushankkeen konkreettinen toiminta. Arvokasta työtä.

    Jos taas aasinsiltaa hyppää avoimiin työpaikkoihin tai paremmin työpaikkailmoituksiin mitä juuri tällä hetkellä on tarjolla, kuvaa se jollain tavalla aikaa jossa elämme. Kun itse valmistuin diplomi-insinööriksi ja lähdin ensimmäisen työpaikan hakuun, työpaikkailmoitukset saattoivat olla tyyliin ”toivomme että olet nuori alle 25 vuotias diplomi-insinööri tai insinööri ja sinulla on yli 5 vuoden työkokemus vastaavista tehtävistä” eli niin sanotusti melko mahdoton yhtälö.

    Nyt kun katsoo ainoastaan yhtenä esimerkkinä rakennuslehden sivuilla olevaa Newsecin työpaikkailmoitusta, aika ei ole paljon muuttunut noista ajoista. Työpaikkahan vaikuttaa sellaiselta, että siitä voisi jopa maksaa, että pääsee tuohon joukkoon.

  4. Saimaan amk järjesti tällaista luokatonta perskeon aikaan, silloin sitä olisi tarvittu, kun Triplassa itkettiin.

  5. MIelenterveystoimistoissa pykmestarien pahoinvointi näkyy., tervetuloa joukkoon hiljaiseen.

  6. Kukaan ei ole koskaan liian vanha opiskelemaan , mutta jatkossa työläiseksi yli 30v on aivan liian vanha ja asenne väärä ja palkkapyyntö pilvissä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat