Maanvyöryjä voi tapahtua Suomessakin savialueilla – onnettomuuksien ehkäisemiseen on olemassa keinoja

Norjassa tapahtuneen kaltaiset maanjäristykset ovat mahdollisia Suomessakin, mutta pienemmässä mittakaavassa. Juoksettuneen saven aiheuttamia sortumia voi ehkäistä sivusiirtymien mittaamisella ja  riskipaikkojen instrumentoinnilla.

Gjerdrumissa Oslon pohjoispuolella sattunut maanvyörymä on satoja metrejä leveä.LEHTIKUVA / AFP Terje Pedersen
Norjan Gjerdrumissa Oslon pohjoispuolella sattunut maanvyörymä on tuorein esimerkki silloin tällöin sattuvista geologisista syistä ja ihmisen toiminnasta johtuvista maanvyörymistä. Norjan lisäksi ihmishenkiä vaatineita ja suuriin aineellisiin menetyksiin johtaneita maanvyörymiä on sattunut myös Ruotsissa Göteborgin seudulla sekä Kanadassa. Myös Suomessa on sattunut savialueilla vyörymiä, joskaan ei seurauksiltaan yhtä traagisia kuin Norjan viimeisin.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maanvyöryjä voi tapahtua Suomessakin savialueilla – onnettomuuksien ehkäisemiseen on olemassa keinoja”

Viimeisimmät näkökulmat