Kokeile kuukausi maksutta

Pallas Rakennus Etelä-Suomen konkurssi pakottaa Lakean etsimään uuden urakoitsijan kohteelleen

Lakea rakennuttaa Järvenpään Pajalaan seitsemänkerroksisen Omaksi-asuinkerrostalon. Hankkeen kvr-urakoitsijaksi oli alun perin valittu maanantaina 4. tammikuuta konkurssihakemuksen jättänyt Pallas Rakennus Etelä-Suomi.

Kuva: Lakea

Lakean toimitusjohtaja Timo Mantilan mukaan yhtiö on nyt aloittanut työmaan haltuunottomenettelyn ja etsii ripeästi uuden urakoitsijan hankkeen toteutukseen.

”Tapahtunut ei vaikuta Pajalantie 23 D:n asuntoihin tai niiden Omaksi-sopimuksiin millään muulla tavoin kuin mahdollisesti jonkin verran aikataulullisesti. Talon rakennustöiden aloitus ja asuntojen valmistumisen aikataulu riippuvat uudesta urakoitsijasta, mutta Lakea tekee parhaansa käynnistääkseen hankkeen tontilla mahdollisimman pian”, Mantila sanoo yhtiön tiedotteessa.

Lakean verkkosivujen kohde-esittelyssä rakentamisen on arvioitu alkavan keväällä 2021.

”Lakealla on alallaan yli 40 vuoden historia, ja huolehdimme siitä, että rakennukset ja asunnot valmistuvat, vaikka niiden urakoitsija menisi konkurssiin.”

Taloon tulee yhteensä 40 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 33,5 neliömetrin yksiöistä aina 84 neliömetrin neliöihin asti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Pallas Rakennus Etelä-Suomen konkurssi pakottaa Lakean etsimään uuden urakoitsijan kohteelleen”

 1. Pallas Rakennuksen tilanne on ollut jo pitkään rakennuttajilla tiedossa. Tällaisessa tilanteessa voi rakennuttaja katsoa huolella peiliin. Tyhmyydestä ja osaamattomuudesta saa palkinnon.

 2. Hellurei, KVR-urakka konkurssikypsän urakoitsijan kanssa. Aika kujalla taitaa olla tämä toimija. Tietysti, jos ei osaa itse rakennuttaa on KVR hieman pakollinen laji.

  ”Lakealla on alallaan yli 40 vuoden historia, ja huolehdimme siitä, että rakennukset ja asunnot valmistuvat, vaikka niiden urakoitsija menisi konkurssiin.” Vähän on jäänyt 40-vuodessa talteen.

 3. Urakoitsijan konkurssillehan ei rakennuttaja mitään mahda ja Lakealle tämä näyttää olevan ilmoitusluontoinen asia, että asiat hoidetaan kuntoon.

  On kuitenkin todettava samaa kuin edellä, että rakennuttajan oma toiminta on ollut melko ontuvaa, kun yleisesti ja laajasti on ollut tiedossa, että kyseinen urakoitsija on ajautumassa konkurssiin millä hetkellä hyvänsä. Tässä rakennuttaja on enemmän kerjännyt hankaluuksia itselleen, kuin yrittänyt välttää niitä. Toiminta menee kyllä enemmän rakennuttajan piikkiin.

  Sen verran vilkaisin, että kysymyksessä ei siis ole julkisen hankinnan toimija, joten mitään ns. pakkoa kyseisen urakoitsijan valitsemiseen ei ole ollut.

  Lakealla ei ole tainnut mennä putkeen aina ennenkään, jotain oli tapahtunut myös 2020 Jätkäsaaressa. Siellä oli mennyt asiat ilmeisesti kunnolla pieleen, ainakin hesarin mukaan.

 4. Ainahan voi kysyä Pallas sisäsuomea urakoimaan. He eivät ole vielä konkurssissa.

 5. Kylläpä on tietävää kommentointia. Onkohan kukaan miettinyt, että kuka sen tontin toi pöytään ja voisiko olla, että KVR-urakan saaminen oli sen tontin myynnin ehtona? Eiköhän tämä ollut Pallaksen tuoma tontti, joka oli heillä varattu gryndiin, mutta viimeisenä oljenkortena yritettiin kääntää se vielä KVR-urakaksi. Lakea on tietysti nähnyt tulevan konkurssin, mutta saanut hyvän tontin edullisesti. Jos Lakealla on raha-asiat kunnossa, niin tässähän ei ollut kuin voitettavaa. Parasta on tietysti heille se, ettei Pallas mennyt konkurssiin kun urakka on pitkällä. Tässä vaiheessa on helppo löytää jatkaja.

  1. Tämä oli hyvä täsmennys. Varmaankin on myös niin, että Lakea on informoinut ostavia asiakkaita etukäteen, että älkää huolestuko, urakoitsija menee mitä todennäköisimmin konkurssiin, mutta me saimme sentään tontin. Näissähän ei ole kuin voitettavaa.

  2. Jos asunnon rakennuttaja/myyjä on nähnyt ja tunnistanut selkeän riskin urakoitsijan konkurssille ja siitä huolimatta lähtenyt hankkeeseen ja ennen kaikkea myymään asuntoja asiakkaille, kertomatta riskistä ja todennäköisestä lopputulemasta ostavalle asiakkaalle, eikö toiminta ole jossain suhteessa tuottamuksellista. Luulisi, että ostavan asiakkaan kuuluisi tietää tiedossa olevasta riskistä, vaikka harmit korvattaisiinkin. Rakennuttajan kannattaisi tällaisessa tilanteessa esittää enemmänkin tietämätöntä, kuin paukutella henkseleitä.

 6. Jokohan tässä vaiheessa Lakean omistajat viimein heräävät ja ryhtyvät miettimään, mikä se kunnan toimiala oikeasti on. Lakean omistaa viitisentoista pohjalaista kuntaa. Mitä intressiä heillä on heilua ympäri Suomea asuntoja rakentamassa. Olisikohan syytä keskittyä kunnan perustehtäviin. Kun omistus on sopivasti hajautunut niin yhtiön toimiva johto käytännössä päättää myös yhtiön strategiasta. Herätys omistajat !

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat