Pallas Rakennus Etelä-Suomi oy haettu konkurssiin – muiden Pallas Rakennuksen alueyhtiöiden toiminta jatkuu normaalisti

Pallas Rakennus Etelä-Suomi oy on jättänyt maanantaina 4. tammikuuta konkurssihakemuksen käräjäoikeudelle.

Pallas Rakennuksen Kojamolle rakentaman kohteen rakennustyöt keskeytyivät kesällä 2019 Helsingin Laajasalossa rakentajan talousvaikeuksien takia. Kuva: Anna Fred / HS

Konkurssihakemukseen on päädytty, koska yhtiön toiminta on ollut kannattamatonta jo pitkään. Pallas Rakennus oy ja sen muut alueyhtiöt jatkavat toimintaansa normaalisti.

Vuonna 2015 perustetun alueyhtiö Etelä-Suomen toimintaa on pyritty saamaan kannattavaksi, mutta toiminta on jatkunut tappiollisena myös vuonna 2020. Heikon tuloskehityksensä vuoksi Etelä-Suomi ei ole pystynyt suoriutumaan rakentamisvelvoitteistaan sovitun aikataulun mukaisesti, minkä seurauksena sen kaksi merkittävää rakennushanketta keskeytyi joulukuussa.

”Muista alueyhtiöistämme poiketen Etelä-Suomen toiminta on ollut kannattamatonta usean vuoden ajan, eikä se ole päässyt missään vaiheessa tulostasolle, jota olemme tavoitelleet. Vaikeuksien taustalla on ollut varsin nopea ja voimakas kasvu. Etelä-Suomi on tarttunut aggressiivisesti hinnoiteltuihin kilpailu-urakoihin ja kokoaan suurempiin kehityshankkeisiin, joita se ei ole kyennyt toteuttamaan kannattavasti ”, Pallas Rakennus -konsernin toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne sanoo tiedotteessa.

”Pääkaupunkiseudun kireä kilpailutilanne ja rakentamisen ammattilaisten rekrytoinnin haastavuus on myös vaikeuttanut toimintaa. Nyt tehty ratkaisu on kipeä, mutta tässä tilanteessa se on välttämätön.”

Etelä-Suomen alueyhtiön hakeutuminen konkurssiin ei vaikuta Pallas Rakennus -konsernin muiden yhtiöiden hankkeisiin tai toimintaan. Pallas Rakennuksen tiedotteen mukaan konsernin muiden yhtiöiden rahoitusta on vahvistettu, niiden talous on vakaalla pohjalla ja projektitoiminta kannattavalla tasolla. Pallas Rakennus -konsernin kuuden muun yhtiön, Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Kaakkois-Suomen, Itä-Suomen, Länsi-Suomen ja Lapin, liikevaihdon ennakoidaan olevan vuonna 2021 lähes 100 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “Pallas Rakennus Etelä-Suomi oy haettu konkurssiin – muiden Pallas Rakennuksen alueyhtiöiden toiminta jatkuu normaalisti”

 1. Kuka se olikaan toimarina Pallas Etelä-Suomi Oy:ssä kun se tarttui aggressiivisesti hinnoiteltuihin kilpailu-urakoihin ja kokoaan suurempiin kehityshankkeisiin, joita se ei ole kyennyt toteuttamaan kannattavasti ?

  1. kyllä jälki on ollut joka paikassa tasaisen ennustettavaa

 2. uusi vuosi alkanut . näitä saattaa tulla alalla vielä lisää.

 3. Pallaksesta (E-S) yritettiin tehdä Jatke, mutta tekijät puuttuivat. Hankekehityksen riskejä ei tunnistettu ja tonteista maksettiin niiden haastavuuteen nähden liikaa.
  Työntekijät saatiin pidettyä vain palkkoja nostamalla ja urakkaa jouduttiin ottamaan väkisin kassan takia, tj sentään ehti karata ennen kuin jälkien siivonta alkoi.

  1. Oliko se tämä nykyinen Varten toimitusjohtaja Arto Jokinen joka näin hyvän pohjatyön on käynyt tekemässä?

   Liittyikös tämä entinen Pallas jotenkin nuorisosäätiön viimeisimpään puhallukseen?

 4. Ahneella on Pallaksen loppu.
  ….kohtaloksi koituivat kova kasvu ja aggressiivinen hintakilpailu.

 5. No nämä ovat toimitukselle niitä tapauksia, joita ei tarvitse kaivaa, ne tulevat syliin.

 6. Ketkä ovat isoimpia velkojia? Pankit? Hankkeisiin sijoittaneet? Muut rakennusliikkeet? Omistajat? Eli keihin konkurssi vaikuttaa yrityksen ulkopuolella velkojen maksamatta jäämisen kautta?

 7. Tätä on odotettu. Paha saa palkkansa: seuraavana sitten se toinen puhallusfirma.

 8. Tässä on syy miksi näille pienemmille firmoille ei tule antaa julkisen puolen kriittisiä hankkeita.

 9. Pallas ei ole yksin ongelmiensa kanssa, erilaiset tonttikauppojen esisopimukset ja tonttiorahastojen taseeseen ostettavat kehitysaihiot on ongelma.
  Kun projektille ei tarvitse omaa rahoitusta voi päätöksien käsittely jäädä liian kevyeksi yhtiön halituksessa.

  Hankekehityksessä maalaillaan ruusuista hanketta kovalla katteella, mitä suurempi kokonaisuus sen parempi, vaikka tuotanto tuo realismia hankkeeseen ajaa kehitysporukka projektit väkisin maaliin.
  Tonttien hinnatkin karkaa käsistä, kun aina löytyy joku kehittäjä, joka uskoo errä rakentaminen on juuri tällä tontilla verrokkikohteita 25 % edullisempaa.

 10. Pallaksen vaikeudet taitaa juontaa paljon kauempaa, emoyhtiön vaikeuksista jo 2017. Etelä-Suomihan oli vahvassa vireessä ja sillä oli paljon hyviä työmaita ja tekevä toimihenkilöporukka, taisi pitää koko yhtiötä pystyssä. Liekkö uusi omistaja aikanaan tullut pienillä eväillä, kun Etelän toimari hoiteli maakuntayhtiöitäkin pulassa, mutta häipyi alkukesällä 2019? Samallahan häipyi muutkin avainhenkilöt…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat