Lidl rakentaa Riihimäelle ensimmäisen puumyymälänsä Suomessa

Ensimmäinen Lidlin puumyymälä avattiin Ruotsiin viime kesänä.

Lidlin ensimmäinen puurakenteinen myymälä on määrä avata Riihimäelle loppuvuodesta.

Lidl rakentaa Riihimäelle ensimmäisen puurakenteisen myymälänsä Suomessa. Myymälärakennuksen teräsrakenteet on korvattu puulla betonilattiasta ylöspäin, mikä pienentää rakentamisen hiilidioksidipäästöjä lähes neljänneksen.

Kaikki kantavat rakenteet ulkoseiniä, välipohjaa ja kattorakenteita myöten on suunniteltu puurakenteisiksi. Myymälän julkisivu tehdään leveästä puupaneelista. Puiset rakenteet on suunnitellut Sweco.

”Puumyymälän rakentaminen on yksi työkalu pakissamme, kun tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoden 2025 loppuun mennessä. Rakentamisen ilmastopäästöihin saadaan merkittävä ero käyttämällä materiaalina puuta”, sanoo Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen.

Puurakenteisia myymälöitä on kehitetty yhdessä Lidlin Ruotsin ja Tanskan toimintojen kanssa. Ensimmäinen puumyymälä avattiin Gotlannin saaren keskustaajamaan Visbyyn, Ruotsiin kesällä 2020.

Työt liikerakennuksen tontilla aloitettiin elokuussa 2020 ja varsinainen rakentaminen alkoi marraskuussa. Avajaisia on tarkoitus juhlia loppuvuodesta 2021.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Lidl rakentaa Riihimäelle ensimmäisen puumyymälänsä Suomessa”

  1. Millä lailla on laskettu, että tämän puodin hiilijalanjälki on rakentaessa pienentynyt neljänneksen? Kuinka on otettu huomioon, että kun metsästä kaadetaan tukkipuuta ja jalostetaan rakennustuotteiksi, metsän tukkipuista saadaan hyötykäyttöön 25% ja metsään tulee ammottava aukko, jos tukkipuut siis olisivat kaadettu samalta paikalta? Sillä ei ole merkitystä, että jalostettavat puut on kaadettu sieltä täältä, lopputulos on sama. Näihin kysymyksiin ei koskaan saa minkäänlaista vastausta. Lidl on lähtenyt viherpesemään itseään. Luulee saavansa näin lisää asiakkaita. Asiakas ei välitä yhtään, mistä aineesta kauppapaikka on tehty: betonista, teräksestä, puusta tai jostain muusta. Vain tuotteiden hinta ja laatu ratkaisee. Itse hankin lähes kaikki tarvitsemani Lidlistä.

  2. Valtaosa puista lahoaa pystyyn alle satavuotiaana, joten sahateollisuudesta ei kukaan täysijärkinen halua luopua.

  3. Puurakenteisia, vastaavia, isompia ja pienempiä kaupparakennuksia on ollut S-Ryhmällä ja Keskolla ympäri Suomea vaikka kuinka paljon. Tämä ei ole millään tavalla uusi uutisoitava asia tai edes merkityksellinen rakennuksen koko elinkaaren aikaisten päästöjen kannalta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat