Kokeile kuukausi maksutta

Osaajapula uhkaa infra-alaa – eläkkeelle jää joka vuosi kaksi kertaa niin monta kuin valmistuu

Rakennusalan koulutusta on lisätty voimakkaasti 1990-luvun jälkeen, mutta se ei näy infra-alan osaajien määrän kasvuna.

Infran osuus on Savon Kuljetuksen liikevaihdosta noin neljännes. Kuva: Jesse Karjalainen

Infra-alan osaajista uhkaa syntyä vuosittain jopa 600 osaajan vaje seuraavan kymmenen vuoden aikana. Alalle valmistuu vuosittain eri koulutusasteilta noin 580–675 opiskelijaa. Alalta poistuu pelkästään eläkkeelle vuosittain noin 1200 henkilöä. Luvut käyvät ilmi tuoreesta infra-alan koulutusselvityksestä, jonka teki Tampereen ammattikorkeakoulu Maanrakennusalan neuvottelukunnan Mank ry:n toimeksiannosta.

Osaajavajetta on selvityksen mukaan lähes kaikissa infra-alan työtehtävissä rakentamisesta suunnitteluun, urakoimiseen ja rakennuttamiseen. Erityisesti pulaa on kokeneista projektipäälliköistä. Mitään yksittäistä syytä osaamisvajeelle on vaikea löytää.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Osaajapula uhkaa infra-alaa – eläkkeelle jää joka vuosi kaksi kertaa niin monta kuin valmistuu”

Viimeisimmät näkökulmat