Kokeile kuukausi maksutta

Virolainen betoni­työntekijä jäi jo toistamiseen eroon perheestään, koska Suomi sulki rajan

Rajoitukset ovat raskaita kaikille virolaisille työntekijöille, mutta niiden kanssa on vain pärjättävä, virolainen Janar Liivak sanoo.

Virolainen betonityöntekijä Janar Liivak työskentelee tehtaalla Lammilla.­KUVA: HARRI NURMINEN

Suomen hallituksen päätös rajoittaa työmatkaliikennettä ulkomailta Suomeen tuli voimaan keskiviikkona. Nyt Suomeen sallitaan vain huoltovarmuuden kannalta välttämätön liikenne maista, joissa tartuntoja on ollut kahden viikon aikana yli 25 tapausta sataatuhatta ihmistä kohden.

Tilanne on samankaltainen kuin vajaa vuosi sitten koronaviruspandemian alussa. Rajojen sulkeminen vaikutti eritoten kymmenientuhansien Virossa asuvien työntekijöiden elämään. Monien piti valita, jäävätkö he Suomeen tekemään töitä vai menettävätkö mahdollisesti kuukausien tulot tai jopa koko työnsä ollakseen perheensä luona.

Silloin myös virolainen betonityöntekijä Janar Liivak, 33, jäi Suomeen, lopulta yhteensä kahden ja puolen kuukauden ajaksi. Kotona Viron Rakveressa odottivat vaimo ja 10- ja 5-vuotiaat lapset. Tilanne vaati sopeutumista koko perheeltä.

”Se oli raskasta, ja on se tälläkin kertaa vaikeaa, mutta nyt olen paremmin varautunut. Luulen, että kestämme tämän kerran paremmin, koska tiedämme, mitä tulee tapahtumaan”, Liivak kertoo Skypen kautta työpaikaltaan Lammilta.

Jopa kolmen kuukauden ero

Edellisen kerran Liivak on ollut perheensä luona Rakveressa joulun ja uudenvuoden aikaan. Tiedossa voi siis olla jopa kolmen kuukauden ero perheestä.

Liivak ei lähtenyt käymään kotona ennen rajojen sulkemista, vaikka Suomen suunnitelmista tihkui tietoa hyvissä ajoin.

”Olisin tietysti halunnut mennä, mutta työantaja pelkää koronatartuntoja eikä halunnut laskea meitä lähtemään.”

Virossa moninkertaisesti tartuntoja

Liivak ymmärtää hyvin Suomen päätöksen. Väkilukuun suhteutettuna Virossa on havaittu moninkertaisesti tartuntatapauksia Suomeen verrattuna.

Viron ilmaantuvuusluku on jo hyvän aikaa ollut keskimäärin 500–600 tapausta 100 000:ta ihmistä kohden kahden viikon ajalta. Suomessa luku on tällä hetkellä noin 75.

Paikallisesti luvut saattavat olla vielä suurempia. Esimerkiksi Tallinnassa ilmaantuvuusluku on ajoittain hätyytellyt jopa tuhatta. Helsingissä ilmaantuvuusluku on noin 150 kahden viime viikon ajalta.

Maiden koronastrategiatkin tuntuvat eroavan toisistaan. Suomi kiristää nyt rajoituksia hyvissä ajoin, kun Virossa niitä jo lievennetään, vaikka tilanne ei ole osoittanut merkittävää paranemista.

”Mielestäni Viro purkaa rajoituksia liian varhain”, Liivak sanoo.

Myös Liivakin opettajana työskentelevän vaimon koulussa Rakveressa on havaittu koronatapauksia. Liivak ei kuitenkaan murehdi perheensä puolesta.

”Minä en pelkää tartuntaa, eikä pelkää vaimonikaan.”

Rajoitukset voimassa ainakin 30 päivää

ENTISTÄ tiukemmat maahantulorajoitukset ovat voimassa seuraavat 30 päivää. Liivak kuitenkin tietää kokemuksesta, että kannattaa varautua pidempään aikaan.

”Luulen, että Suomi jatkaa rajoituksia ainakin pari kuukautta.”

Vapaan liikkuvuuden varmistamiseksi Viro on ehdottanut Suomelle, että maa voisi ottaa vastuun kaikkien virolaisten työntekijöiden testaamisesta maahan palatessa ja myös maasta lähtiessä. Näin vastuu testaamisesta olisi Viron harteilla, eikä se kuormittaisi Suomen testauskapasiteettia niin paljon.

Liivak ei ole järin innostunut ideasta.

”En ole koskaan vielä ollut koronatestissä. Nenän sörkkiminen ei kuulosta mukavalta.”

Kotitreeniä ja lukemista

Edellisenä sulkutoimintojen keväänä Liivak vietti vapaa-aikansa piirtäen ja urheillen. Tavallisesti hän kävisi kuntosalilla, mutta salitkin on nyt Lammilla suljettu.

”Treenaan kotona ja luen kirjoja. Muuta tekemistä ei ole.”

Viime keväänä rajoitusten purkamisen jälkeen Liivak lomaili perheensä luona kaksi viikkoa. Sen jälkeen hän vuorotteli lomia ja töitä kesän läpi, joten aikaa oli runsaasti perheellekin. Lapsetkaan eivät olleet unohtaneet isäänsä pitkästä reissutauosta huolimatta.

”Eivät he ehtineet unohtaa, pidämme kuitenkin päivittäin yhteyttä.”

Työ Virossa ei houkuta

Liivakin perheellä on myös omat kiireensä Virossa. Vaimo opiskelee yliopistossa töiden ohella, ja vanhempi lapsi on päässyt takaisin lähiopetukseen yli kuukauden mittaisen etäopetusjakson jälkeen.

Koronavuoden aikana perhe on rakennuttanut taloa Rakvereen. Projekti on sujunut ongelmitta pandemiasta huolimatta. Enää parveke ja yksi huone puuttuvat, Liivak kertoo.

Vaikeuksista huolimatta hän ei ole harkinnut muuttavansa Viroon töihin. Virossa ei muutenkaan ole tällä hetkellä paljoa töitä tarjolla, ja Liivak viihtyy Lammilla.

”Töitä on paljon. Se on hyvä.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Virolainen betoni­työntekijä jäi jo toistamiseen eroon perheestään, koska Suomi sulki rajan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat