Kokeile kuukausi maksutta

Järvenpää haluaa lisää puurakentamista – Kaupunki selvittää, onko massiivipuu todellisuudessa kalliimpaa

Uuden hankkeen päätavoitteena on, että massiivipuurakentamisesta muodostuisi tasavertainen vaihtoehto muiden rakennusmateriaalien rinnalle ja että sen mahdollisuudet otettaisiin huomioon jo rakennushankkeiden kilpailuttamisessa.

 

Järvenpään Myllytien-Valtuustokadun kortteli rakentuu puurakenteisena. Havainnekuva: Lehto

Järvenpäässä tehtiin vuonna 2019 valtuustoaloite puurakentamisen lisäämiseksi kaupungissa. Kaupunki on nyt käynnistänyt hankkeen puurakentamisen edistämiseksi. Hanke saa rahoitusta ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelmasta.

Hankkeessa kehitetään kaupungin rakentamiseen liittyvää suunnitteluprosessia tuottamalla vähähiilisen rakentamisen työkirja ja toimintaohje kesään 2021 mennessä.

Päätavoitteena on, että massiivipuurakentamisesta muodostuisi tasavertainen vaihtoehto muiden rakennusmateriaalien rinnalle ja että sen mahdollisuudet otettaisiin huomioon jo rakennushankkeiden kilpailuttamisessa.

Tasavertaisuus tarkoittaisi sitä, että puurakentamisen hyödyt ja kustannukset otetaan huomioon muun muassa hankekilpailutuksissa. Kaupungin mukaan rakennuttamisessa tulee pohtia investointikustannusten lisäksi rakennuksen koko elinkaarta. Hankkeen aikana selvitetään muun muassa, pitääkö oletus siitä, että massiivipuu olisi 10 prosenttia kalliimpi kuin vertailtavat materiaalit, paikkansa.

Järvenpään kaupunki katsoo myös, että rakentamisen suunnittelu- ja päätöksentekovaiheita tulee kehittää, jotta puurakentamisesta saataisiin tasavertainen vaihtoehto.

Hanketta Järvenpäässä koordinoivan kaupunkikuva-arkkitehti Maria Suutari-Jääskön mukaan hankkeessa keskitytään etenkin rakentamisen ohjaamisen tasoihin kuten kaavoitukseen, tontinluovutukseen, hankekehitykseen, kilpailutukseen ja julkisten hankkeiden kilpailuttamiseen sekä urakkamuotojen valintaan.

Tavoitteena olla hiilineutraali vuonna 2035

Ennusteiden mukaan Järvenpää kasvaa 60 000 asukkaan kaupungiksi vuoteen 2040 mennessä. Kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen pohjalta myös kaupungin rakennushankkeita ohjataan vähähiilisyyteen. Rakennusten pitää olla lisäksi terveellisiä ja turvallisia.

Suutari-Jääskö toteaa, että puurakentaminen on erinomainen keino paitsi pienentää hiilijalanjälkeä myös luoda hyvää sisäilmaa ja viihtyisiä työ- ja asuinympäristöjä.

Järvenpään uusista kohteista puisena rakentuu esimerkiksi Myllytie–Valtuustonkadun kortteli, jonka rakentaminen alkaa syksyllä 2021.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Järvenpää haluaa lisää puurakentamista – Kaupunki selvittää, onko massiivipuu todellisuudessa kalliimpaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat