Kokeile kuukausi maksutta

Lupajonossa on miljardikaupalla hankkeita – elvytysohjelma ei lupaa pikaista nopeutusta lupien käsittelyyn

Korona ei ole helpottanut eikä nopeuttanut viranomaisten lupakäsittelyä.

Kuvituskuva. Luvituksia on monenlaisia. Rakennusvalvonta vaatii nykyisin, että rakennuksesta purettavat materiaalit ja niiden määrät on ilmoitettava rakennuslupavaiheessa. Se on yksi syy, miksi Tieteiden talossa Helsingissä tehdään purkukartoitusta.

EK:n reilut kaksi vuotta sitten tekemän yrityskyselyn mukaan alkuvuodesta 2019 esimerkiksi rakentamis-, ympäristö-, vesitalous-, kemikaali- ja kaivoslupaa lupaa odotti peräti 2,7 mljardin euron investoinnit. Koronapandemia ei ole helpottanut ruuhkaa.

”Tilanne tuskin on parantunut. Lupajärjestelmässä ei ole tapahtunut mitään radikaalia muutosta. Esimerkiksi ympäristölupien käsittelyajat ovat edelleen pisimpiä eivätkä ne ole lyhentyneet”, EK:n johtava asiantuntija Satu Räsänen kertoo.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus on Kestävän kasvun ohjelmassaan varautunut helpottamaan lupamenettelyä viranomaisille suunnatulla määräaikaisella lisäresurssilla. Ohjelman kautta pitäisi tukea hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman pitäisi vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita.

”Lisäresurssilla hallitus pyrkii pitämään huolta siitä ettei lupajono pidenny entisestään elvytyksen vuoksi. Pysyvää lupaongelmaa sillä ei kuitenkaan ratkaista”, Räsänen sanoo.

EK:n alkuvuonna 2019 tekemän arvion mukaan tuolloin lupaa odottavien 2,7 miljardin euron hankkeen vaikutus olisi ollut noin 9 000 työpaikkaa.

Lupajonot olivat jo loppuvuonna 2018 kuitenkin lyhentyneet, sillä loppuvuonna 2016 vastaavat luvut olivat 2,9 miljardia euroa ja 14 000 työpaikkaa.

Positiiviseen kehitykseen viittaavat myös eräät viranomaistilastot. Esimerkiksi SYKE:n mukaan ympäristölupien keskimääräinen käsittelyaika on lyhentynyt 15,5 kuukauteen (19,0 kk vuonna 2016 ja17,2 kk vuonna 2015). Aluehallintovirastojen tilastojen mukaan investointihankkeiden lupakäsittelyn alueelliset erot antoivat kuitenkin aihetta huoleen, sillä ero nopeimman ja hitaimman AVI:n kesken on yli puoli vuotta (mediaani).

Viime hallituskaudella ympäristölupien käsittely ja valvonta piti keskittää yhteen valtakunnalliseen virastoon. Sen piti aloittaa toimintansa alkuvuonna 2021, mutta sote- ja maakuntauudistuksen kaatuessa maaliskuussa 2019, kaatui myös Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) -toimeenpanohanke.

EK on lisäksi esittänyt, että eri investointiluvat pitäisi saada kerralla niin sanotusti yhden luukun lupana. Tällöin kaikki eri luvat käsiteltäisiin yhdessä ja myös valitukset koottaisiin yhteen. Tällä olisi EK:n mukaan lupamenettelyä nopeuttava vaikutus. Lisäksi suurempien hankkeiden tueksi ja edistämiseksi tarvittaisiin ministeriöiden välistä ylätason koordinaatiota.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lupajonossa on miljardikaupalla hankkeita – elvytysohjelma ei lupaa pikaista nopeutusta lupien käsittelyyn”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat