Kokeile kuukausi maksutta

Vuokra-asunnot riittävät, vaikka opiskelijat palaisivat – ”Pieni nousu kasvukeskusten vuokrissa on mahdollista”, sanoo Timo Metsola

Normaalisti opiskelijat tuovat kuhinaa vuokra-asuntomarkkinoille.

Kuva: Liisa Takala.

Viime vuonna usea opinahjo siirtyi etäopetukseen. Siksi monet uudet opiskelijat lykkäsivät muuton tulevalle opiskelupaikkakunnalle epämääräiseen tulevaisuuteen.

”Nyt sijoittajat tarkkailevat silmä kovana sitä, alkavatko opiskelijat jälleen muuttaa normaaliin tapaan syksyä vasten opiskelupaikkakunnille. Juuri tämä muuttoliike on perinteisesti tehnyt kesästä vuoden vilkkaimman jakson vuokramarkkinoilla.

Metsola uskoo, että edeltävästä poikkeusvuodesta johtuen opiskelijoiden keskuudessa on nyt patoutunutta muuttotarvetta.

”Jos syksy aloitetaan lähiopetuksessa, aivan uusien opiskelijoiden lisäksi myös edellisen vuoden saapumiserä aktivoituu muuttamaan. Paikoin ylitarjonnasta kärsiville vuokramarkkinoille se olisi merkittävä ja vuokranantajille mieleinen piristysruiske.”

Opiskelijoiden suuren määrän vuoksi varsinkin pienistä asunnoista voisi silloin jälleen tulla opiskelupaikkakunnilla pulaa. Sillä olisi vaikutusta myös isompien asuntojen kysyntään.

Miten matkailu elpyy?

Vuokra-asuntomarkkinoiden tasapaino on Metsolan mukaan parantunut ja vuokralaisen asema helpottunut, kun vuokra-asuntojen määrä on nopeaa tahtia kasvanut.

Varsinainen vuokra-asuntopula on hänestä poistunut koko Suomesta. Ajoittain niistä on jopa ylitarjontaa.

Aiemmin Airbnb-käytössä olleet asunnot ovat osaltaan lisänneet vuokra-asuntojen tarjontaa. Paluuliike väliaikaismajoitukseen muuttaisi Metsolan mukaan kysynnän ja tarjonnan suhdetta pitkäaikaisilla eli niin sanotusti tavallisilla vuokramarkkinoilla.

”Toistaiseksi matkailun paluu minkäänlaiseen normaalitilanteeseen näyttää kuitenkin vielä suht etäiseltä.”

Hänestä vaikuttaa siis siltä, että opiskelijoista johtuva vuokra-asuntojen kysyntä saattaa olla kasvussa, mutta vuokra-asuntojen tarjonta tuskin laskee. Siksi kysynnän ja tarjonnan suhde näyttäisi pysyvän kasvukeskuksissakin suurin piirtein tasapainossa.

”Voimakkaita vuokrien nousuja tai laskuja tuskin nähdään. Pieni nousu kasvukeskusten vuokrissa on mahdollista loppuvuonnakin, jos opiskelijoiden asuntokysyntä palautuu.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vuokra-asunnot riittävät, vaikka opiskelijat palaisivat – ”Pieni nousu kasvukeskusten vuokrissa on mahdollista”, sanoo Timo Metsola”

  1. Tuskin opiskelijoiden paluu ihan kauheasti nostaa vuokratasoja. Opiskelijoista merkittävä osa on ensinnäkin tavannut asua opiskelija-asunnoissa, joissa on nyt vajaakäyttöisyyttä etenkin soluasuntojen osalta monissa kaupungeissa. Toisekseen, palaavien opiskelijoiden myötäkään opiskelukaupungeissa asuvien opiskelijoiden volyymi voi olla pienempi kuin mitä vielä pari vuotta sitten on ollut syksyisin. Oppilaitoksissa tapahtunut digiloikka ei katoa mihinkään. Kun kurssit on kerran muokattu etäopiskeltaviksi, niin etänä niiden suorittaminen onnistunee seuraavinakin vuosina niille, jotka haluavat.

    Oppilaitokset ovat siirtyneet etäopiskelun mahdollistaviksi, ja etäopetusvaihtoehtoa jatkettaneen ensi syksynäkin, vaikka lähiopetuskin taas sallittaisiin. Tilanne lisää myös opiskelijoiden kurssitarjontaa, kun jatkossa aiempaa helpommin voi kursseja sivuaineekseen jne. suorittaa yli yliopistorajojen, koska kurssien perässä ei tarvitse välttämättä muuttaa. Valmistumista lähellä olevista opiskelijoista moni, joka nyt asuu muualla kuin opiskelukaupungissaan, ei tässä tilanteessa varmaan tule palaamaan opiskelukaupunkiin loppuopintoja varten, kun taas aloittavista opiskelijoista monet hommaavat asunnon opiskelukaupungin luota. Uusistakin opiskelijoista jatkossa osa voi aloittaa kuitenkin etäopiskelijoina. Suuressa osassa koulutusohjelmia ja oppilaitoksia etäopiskeluvaihtoehto tarjotaan myös ensi syksyksi – vaikka lähiopetus sallittaisiinkin taas edes pienryhmissä tai myös massaluennoilla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat