Finlandia-talon viereen nousee puurakenteinen tapahtumatila – Pikku-Finlandian männyt poimittiin yksitellen loviisalaisesta metsästä

Pikku-Finlandian rakentaminen Töölönlahdelle on alkanut. Kuva: Taru Taipale

Helsingin Töölönlahdelle on alettu rakentaa uutta puurakenteista tapahtumakeskusta, Pikku-Finlandiaa. Finlandia-talon edustalle nouseva, arkkitehtiopiskelijoiden suunnittelema Pikku-Finlandia toimii käytännössä Finlandia-talon väistötilana tapahtuma- ja kongressikeskuksen peruskorjauksen ajan.

Rakentaminen tapahtuu vauhdilla. Ensimmäiset paalutukset iskettiin Karamzininrantaan huhtikuun lopussa, ja yleisölle Pikku-Finlandia avautuu jo ensi vuoden tammikuussa.

Pikku-Finlandia on suunniteltu yhteistyössä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Yliopiston järjestämälle suunnittelukurssille osallistui 18 maisterivaiheen opiskelijaa, joita ohjasivat professorit Pirjo Sanaksenaho ja Pekka Heikkinen.

Kurssilla luoduista ehdotuksista valittiin toteutettavaksi Jaakko Torvisen konseptiin perustunut Finlandia Forest. Toteutuksen tarkemmat suunnitelmat on laatinut koko Finlandia-talon perusparannuksen pääsuunnittelija Arkkitehdit NRT.

Puurakenteiseen Pikku-Finlandiaan tulee myös näyttäviä mäntyjä.

Torvisen suunnitteleman rakennuksen erikoisuus ovat kantavat mäntypilarit, joita tulee kaiken kaikkiaan 95 kappaletta. Vankkaoksaiset ja näyttävät männyt käytiin valitsemassa yksitellen loviisalaisesta metsästä.

Pikku-Finlandian puiset tilaelementit valmistuvat puolestaan FM-Hausin tehtaalla Jokioisissa. FM-Hausin toimitusjohtaja Juhani Sjöman kertoo yhtiön olevan innoissaan siitä, että se on päässyt toteuttamaan rakennusta.

Pikku-Finlandia palvelee Finlandia-talon väistötilana noin 2,5 vuotta, jonka jälkeen se on tarkoitus siirtää Helsingin koulujen ja päiväkotien väistötilakäyttöön. Sjömanin mukaan FM-Haus toivoo, että rakennukselle on jotain käyttöä vielä senkin jälkeen. Yhtiö on kehittänyt tekniikkaa, jonka avulla puumoduulirakennus voidaan siirtää toisaalle tai muokata sen käyttöä niin, ettei rakennusta tarvitsisi purkaa.

”Haluamme lopettaa kertakäyttörakentamisen”, Sjöman sanoo.

Puumoduulit valmistetaan FM-Hausin itselleen rakentamassa puuhallissa imuvirtaustekniikalla ja valvotuissa olosuhteissa. Sjömanin mukaan jopa hallin ilmankosteutta valvotaan koko ajan. Jokaiseen kasattavaan ja paikalle kuljetettavaan puumoduuliin asennetaan olosuhdeantureita sen varmistamiseksi, että rakennus pysyy kunnossa.

Kahvilan lasiseinistä avautuu näkymät Töölönlahdelle

Pikku-Finlandiaan tulee yhteensä noin 2 000 neliömetriä muunneltavia tapahtumatiloja. Käytännössä siellä mahtuu järjestämään tapahtumia jopa yli tuhannelle ihmiselle. Tiloja voi vuokrata myös yksityiskäyttöön.

Vaikka väistötilan nimeksi on annettu Pikku-Finlandia, kyse ei ole ihan pienestä rakennuksesta, toteaa Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Tapahtumatilojen lisäksi Pikku-Finlandiassa toimii Finlandia Café -niminen kahvila, jonka suurista lasiseinistä avautuu näköala Töölönlahdelle ja puistoon. Rakennusta kiertää kaikille avoin terassi.

Tolonen uskoo, että Pikku-Finlandia tulee osaltaan elävöittämään Töölönlahtea.

Finlandia-talon peruskorjauksen ajaksi Töölönlahden puistoon rakennetaan puurakenteinen Pikku-Finlandia.

Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan kaupungille on tärkeää edistää sekä puurakentamista että kiertotaloutta. Kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

”Tätä tavoitetta kohden työskennellään monilla rintamilla ja monilla tavoilla”, Sinnemäki sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja on erityisen iloinen siitä, että Pikku-Finlandian suunnittelussa tehtiin yhteistyötä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa. Sinnemäen mukaan on tärkeää ottaa nuoria ihmisiä mukaan miettimään, minkälaisia tulevaisuuden kestävät ratkaisut ovat.

”Odotan itse innostuksella ja jännityksellä, miten hieno siitä tulee. Se edustaa monella tavalla sitä toivoa, että ihmisten kohtaamiset olisivat vähitellen palaamassa osaksi meidän kaupunkielämää”, Sinnemäki sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Finlandia-talon viereen nousee puurakenteinen tapahtumatila – Pikku-Finlandian männyt poimittiin yksitellen loviisalaisesta metsästä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat