Kokeile kuukausi maksutta

Ruotsalainen sijoitusyhtiö osti maalämpöyhtiö Rototecin

Ruotsalainen sijoitusyhtiö Formica Capital on ostanut Euroopan suurimman geoenergiaratkaisujen toimittajan Rototec-konsernin pääomasijoitusyhtiö Interalta ja Rototecin osakkailta.

Kuvituskuva: Rototecin poraajat maalämpötyömaalla.

Formica Capital on Olsson Erikssonin miljardöörisuvun vuonna 2018 perustama sijoitusyhtiö, joka keskittyy pitkän aikavälin sijoitusnäkymiin. Se hakee tuloksia painottamalla kestävyyttä ja vastuullisuutta niin sijoitusvalinnoissaan kuin aktiivisessa omistajuusmallissaan.

Rototec on Formican neljäs yritysosto, joka liittyy uusiutuvaan energiantuotantoon. Muita Formican hankkimia yhtiöitä ovat muun muassa johtava ruotsalainen aurinkokennovalmistaja Ecokraft, kaatopaikkajätettä energiaksi muuttavan teknologian kehittäjä Sierra Energy ja Swedish Algae Factory, joka parantaa aurinkopaneelien tehoa ruskolevillä.

Vuonna 2007 perustettu Rototec on kasvanut viime vuosina yrittäjähenkisyyden, orgaanisen kasvun ja aktiivisen yritysjärjestelystrategian avulla nopeasti ja kannattavasti.

Pienempien porausreikien edelläkävijä

Yhtiön perustaja Mikko Ojanne perusti aikoinaan Ruotsiin 24-vuotiaana ensimmäisen maalämpöyrityksensä. Yritys keskittyi aluksi omakotitalojen maalämpökaivojen poraukseen. Muutamassa vuodessa se kasvoi sen verran suureksi, että ruotsalainen maalämpöyhtiö osti sen. Ojanne jäi yhtiöön palkkajohtajaksi.

Vuoden kuluttua yrityskaupoista tiet erosivat näkemyserojen vuoksi. Ojanne päätti jatkaa toimintaa Suomessa veljensä Timon kanssa, sillä Ruotsissa hänellä oli yrityskauppasopimuksen vuoksi kilpailukielto.

Mikko Ojanne on ollut Suomessa omien sanojensa mukaan kuin aura-auto konservatiivisella alalla. Geoenergian porareiät oli ennen tapana tehdä 5,5-tuumaisiksi vaikka Ojanteen mukaan matemaattisesti ja fysikaalisesti parempi olisi ollut 4,5.

Ojanne kertoi vuonna 2015 Rakennuslehden haastattelussa, että yritys jatkoi jääräpäisesti pienempien porareikien kanssa ja pikkuhiljaa myös muutkin alkoivat kääntyä samaan kokoon.

Nopeaa kasvua

Rototec on tänä päivänä markkinajohtaja keskikokoisten ja suurten kiinteistöjen geoenergiaratkaisuissa. Sillä on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa Euroopan suurin geoenergian porauskalusto.

”Olemme onnistuneet kasvattamaan Rototecin vuoden 2014 jälkeen yhdeksi Pohjoismaiden johtavista yrityksistä uusiutuvan energian alalla. Haluan kiittää Rototecin johtoa erinomaisesta työstä ja sitoutumisesta, joiden ansiosta yhtiö on kehittynyt nykytilanteeseensa. Tällä hetkellä Formica Capital on erittäin hyvä omistaja viemään Rototecin seuraavaan kasvuvaiheeseensa”, Interan osakas Juhana Kallio
sanoo.

Rototec on tähän mennessä porannut yhteensä 58 000 geoenergiakaivoa, joilla on yhtiön arvion mukaan säästetty 275 000 tonnia hiilidioksia. Määrä vastaa koko Ahvenanmaan vuoden päästöjä.

”Toivottavasti kokemuksemme ja osaamisemme auttaa Rototecia kasvamaan niin maantieteellisesti, yritysjärjestelyjen kautta kuin myös uusia liiketoimintamalleja kehittämällä. Haluamme hyödyntää geoenergian koko potentiaalin ympäristön säästäjänä Pohjoismaissa ja muualla”, Formica Capitalin operatiivinen johtaja Teresa Enander kertoo kauppatiedotteessa.

Vuonna 2020 Rototecin liikevaihto oli 51 miljoonaa euroa ja sillä on noin sata työntekijää. Geoenergian markkinanäkymät vaikuttavat hyvin lupaavilta, koska ilmastotavoitteet ovat kasvaneet. Rototec pyrkii vahvistamaan asemaansa Pohjoismaiden markkinoilla, jatkamaan uusien liiketoimintamallien kehittämistä ja laajentumaan Pohjoismaiden ulkopuolelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ruotsalainen sijoitusyhtiö osti maalämpöyhtiö Rototecin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat