Linja Arkkitehtien Graadi voitti Oulun Osuuspankin arkkitehtuurikilpailun

Arkkitehtuurikilpailulla haettiin ehdotuksia Oulun Osuuspankin nykyisen pääkonttorin korvaavaan rakennukseen.

Kuva: Linja Arkkitehdit Oy

Oululaisen Linja Arkkitehtien ehdotus Graadi on voittanut Oulun Osuuspankin järjestämän arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi. Kilpailulla haettiin kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti Oulun keskusta-aluetta eteenpäin vieviä tuoreita ideoita ja ehdotuksia Oulun Osuuspankin nykyisen pääkonttorin korvaavaan uudisrakennukseen.

Kilpailun palkintolautakunnan mukaan voittaja täyttää neljästä kilpailutyöstä parhaiten hankkeen tavoitteet.

”Jokaisella neljällä ehdotuksella oli omat selkeät vahvuutensa. Valitsemamme ehdokas luo uutta tilaa työpaikoille, asunnoille ja ihmisille, mutta jättää arkkitehtuurissa tilaa korttelin tutuille arvorakennuksille ja alueen kulttuurihistorialle”, Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja ja arkkitehtuurikilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja Keijo Posio sanoo.

Nimi tulee ruutukaavan virheestä

Oulun Osuuspankin vuonna 1971 rakennettu pääkonttori sijaitsee keskeisellä paikalla Oulun keskustassa vain korttelin päässä kävelykatu Rotuaarista. Sen kummallakin puolella sijaitsevat Puistolan ja Kalevankulman rakennukset ovat suojeltuja.

Valittua ehdokasta kiitelläänkin siitä, että sen jäsentely Puistolan ja Kalevankulman räystäslinjaa, Puistolan harjakorkeutta sekä toimisto- ja asuinmassojen teknistä kerrosta hyödyntäen ja maltillisia diagonaalisia linjoja yhdistellen luo kokonaisuuden, jossa on rakennuksen kokoon nähden oikea määrä ympäristöön sovitettuja muotoja. Lisäksi rakennuksen korkea osa toistaa palkintolautakunnan mukaan yllättävän toimivalla tavalla alemman massan muotoja ja materiaaleja.

Voittajatyön nimi, Graadi, tulee Oulun graadista. Kun keskusta-alueen ruutukaavaa uudistettiin vuonna 1783, lähtökohdaksi valittiin Kirkkokadun ja Kajaaninkadun risteys, jonka luultiin olevan suorakulmainen. Tosiasiassa kadut risteävät toisensa 89 ja 91 asteen kulmissa, mikä tarkoittaa sitä, että lähes koko ruutukaava-alue on vino.

Kaupunkilaisilta runsaasti palautetta

Suunnittelua ja kaavatyötä jatketaan nyt kilpailun tulosten pohjalta. Jatkosuunnittelussa tarkastellaan hankkeen massoittelua, rakentamisen määrää sekä sovittamista ympäristöön ja sen arvoihin tarkemmin.

”Kaupunkilaisilla on ollut paljon sanottavaa tästä, mikä näkyy annetun palautteen määrässä. Ehkä aika on ajanutkin ohi siitä, että arkkitehdit keskenään päättävät, miltä rakennus näyttää”, pohtii palkintolautakunnan kilpailijoiden nimeämä jäsen, Arkkitehti SAFA Antti Nousujoki.

Nousujoki kertoo, että eniten sekä palkintolautakunnan että oululaisten keskuudessa niin vihaa kuin rakkauttakin herätti Pooki-niminen ehdotus, jota hän kehuu vuolaasti.

”Vahvasta tyylittelystä ja eleganssista huolimatta se oli ehkä liian voimakas ja julkea. Suunnitelma oli niin puritaaninen, ettei sitä oikein olisi voinut pehmentää jatkosuunnittelussa”, hän sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Linja Arkkitehtien Graadi voitti Oulun Osuuspankin arkkitehtuurikilpailun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat