Tutkimus: Työmaiden peruutuspiippaukselle olisi tehokas ja vähemmän häiritsevä korvaaja

Kohinan käyttö peruutusäänenä vähentää häiriötä ja sitä kautta myös valituksia.

Sekä piippaukselle että kohinalle tehtiin äänentasomittauksia ja julkisivuäänieristävyyslaskenta. Kuva: Sitowise

Työmaiden melua voitaisiin vähentää korvaamalla peruutuspiippausääni kohinahälyttimellä. Sitowisen Raide-Jokerin työmaalla aiheesta toteuttaman tutkimuksen mukaan kohina aiheuttaa selvästi vähemmän stressiä lähiympäristön asukkaille ja työmaan työntekijöille kuin piippaus.

Sekä piippaukselle että kohinalle tehtiin äänentasomittauksia ja julkisivuäänieristävyyslaskenta. Lisäksi työ sisälsi kyselyn työmaalla työskenteleville. Tulosten mukaan molempien peruutushälyttimien äänet täyttivät liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen vaatimuksen. Äänet ovat jaksottaisia ja niiden äänenpainetaso on seitsemän metriä ajoneuvon takana 75 desibeliä.

Piippaus tuotti kuitenkin sisätiloihin häiritseviä ääniä kaikissa testatuissa julkisivukohteissa.

”Kohina aiheutti meluhaittoja selvästi vähemmän, joten myös valituksia melusta tulee kohinahälyttimiä käytettäessä harvemmin”, tutkimuksen tehnyt Sitowisen Mikko Kastinen sanoo tiedotteessa.

Raide-Jokerin työmaalla suositellaan kohinaa jo nyt

Peruutuspiippaus koetaan yleisesti ärsyttävämpänä kuin kohina. Koska kohinaäänilähteessä on mukana tuhansia eri taajuuksia, se erottuu hyvin kaupungin muista äänistä.

Laajakaistaisen kohinan tulosuunnan paikantaminen on ihmiskorvalle helpompaa kuin kapeakaistaisen piippauksen. Sammakon kurnutusta tai kosken pauhua muistuttava kohina havahduttaa huomaavan peruuttavan auton. Piippausääni tuntuu kuuluvan kaikkialta, jos useita työkoneita peruuttaa yhtä aikaa.

Kohinahälytyksen suurimpia hyötyjä on se, että se kuuluu ajoneuvon takana. Kohina ei ole häiritsevä ääni enää 20 metrin päässä, jossa piippaus on edelleen voimakasta. Piippaus kuuluu voimakkaana myös ajoneuvon edessä ja sivuilla, jossa se on pelkkää häiriöääntä.

Raide-Jokerin työmaalla suositellaan kohinaäänen käyttöä jo tänä kesänä. Sen käytöstä neuvotellaan esimerkiksi valmisbetonitoimittajien kanssa, mutta siihen ei velvoiteta sopimusteknisistä syistä. Kohinaäänen käyttöä harkitaan myös tulevassa Kruunusillat-hankkeessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Työmaiden peruutuspiippaukselle olisi tehokas ja vähemmän häiritsevä korvaaja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat