Kokeile kuukausi maksutta

Laskelmat Asuntomessuilta osoittavat, että rakennuksen hiilijalanjälkeä kannattaa pienentää jo suunnitteluvaiheessa

Lohjan messualueella hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskelmat tehtiin ympäristöministeriön päivitetyllä rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmällä, joka on osa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta.

Lohjan messualueella on tehty hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskelmia. Kuva: Milla von Konow

Asuntomessuilla Lohjalla Hiidensalmessa laskettiin talojen hiilijalanjäljet eli kasvihuonekaasupäästöt koko elinkaaren ajalta. Laskelmat näyttivät, että rakentaja voi vaikuttaa hiilijalanjäljen pienentämiseen monin tavoin. Tehokkaimpaan tulokseen pääsee, jos jo suunnitteluvaiheessa huomioidaan vähähiilisyys.

Lohjan messualueella hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskelmat tehtiin ympäristöministeriön päivitetyllä rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmällä, joka on osa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta. Menetelmä perustuu kesän 2021 aikana lausuntokierroksella olevaan ympäristöministeriön asetukseen rakennusten ilmastoselvityksestä. Asetuksen ensimmäinen julkinen koekäyttö tehtiin Lohjan asuntomessuilla 2021. Laskelmista vastasi Granlund.

Rakennusmateriaalit muodostavat noin puolet talon hiilijalanjäljestä

Hiilijalanjäljenlaskennassa huomioidaan rakennuksen koko elinkaari. Rakennusmateriaalit muodostavat tyypillisesti noin puolet talon hiilijalanjäljestä. Rakentamisvaiheen hiilijalanjälki sisältää rakennusmateriaalien kuljetukset työmaalle, työmaan energiankäytön ja jätteet.

Suuren osuuden jalanjäljestä muodostaa energiakulutus rakennuksen käytön aikana. Rakennusta tarvitsee myös huoltaa ja osia uusia. Lopuksi hiilijalanjälkeä syntyy rakennuksen purkamisesta ja purkujätteen loppusijoituksesta tai kierrätyksestä.

Pienimpiin hiilijalanjälkiin päässeissä Lohjan messukohteissa vähähiilisiä vaihtoehtoja on huomioitu kokonaisvaltaisesti. Näissä kohteissa sekä rakennusmateriaalien että rakennuksen käytön energiankulutuksen aiheuttamia päästöjä on pienennetty vähähiilisillä ratkaisuilla.

Tehokas tilankäyttö eli rakennusten maltillinen koko vähentää materiaalien ja energian tarvetta. Lisäksi lukuisat ratkaisut esimerkiksi talon rakenteisiin, tekniikkaan, kalusteisiin tai pihaan liittyen voidaan suunnitella energia- ja materiaalitehokkaiksi ja sitä kautta vähentää päästöjä.

Rakennusmateriaaleissa voidaan suosia vähähiilisiä vaihtoehtoja kuten puumateriaaleja. Lisäksi monissa tuotteissa, kuten esimerkiksi betonissa on mahdollisuus valita vähähiilisempi vaihtoehto. Myös kierrätysmateriaalia sisältävien tuotteiden käyttö on tehokas tapa vähentää päästöjä. Pitkäikäiset tuotteet vähentävät huolto- ja uusimistarvetta, mikä osaltaan pienentää hiilijalanjälkeä.

Rakennuksen käytönaikaisen energiankulutuksen päästöihin voidaan vaikuttaa parantamalla energiatehokkuutta esimerkiksi hyvällä eristyksellä ja valitsemalla energiatehokkaita laitteita. Tehokas ilmanvaihdon lämmön talteenotto on tärkeä asia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laskelmat Asuntomessuilta osoittavat, että rakennuksen hiilijalanjälkeä kannattaa pienentää jo suunnitteluvaiheessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat