Kokeile kuukausi maksutta

”Asunnoista tehdään nyt rasvaluukkuja eikä koteja” – Vuoden rakennuttaja arvostelee rajusti nykyistä gryndituotantoa

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on valittu Vuoden 2021 rakennuttajaksi. Yhtiö rakennuttaa ja omistaa opiskelija-asuntoja pääkaupunkiseudulla.

Hoas on viime vuosina tehnyt kiinteistöissään mittavia käyttötarkoituksen muutoksia. Lisäksi se on jakanut kokemuksia ja oppejaan laajasti muun rakennusalan kanssa.

Vuoden rakennuttaja on kehittänyt muun muassa allianssimallisen korjausrakentamisen konseptin, joka mahdollistaa Hoasille sarjatuotannon, tuo kustannussäästöjä sekä pitää hankkeet aikataulussa.

Hoas on viime vuosina tehnyt kiinteistöissään mittavia käyttötarkoituksen muutoksia. Lisäksi se on jakanut kokemuksia ja oppejaan laajasti muun rakennusalan kanssa.

Gryndituotannolle rajua kritiikkiä

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio arvostelee vahvasti nykyistä asuntojen gryndausta.

”On ollut surullista seurata gryndituotannon suuntaa. Tilojen optimointi on viety äärimmilleen. Olohuoneen yhdellä seinällä on keittiö. Asunnoista tehdään nyt rasvaluukkuja eikä koteja”, Tarhio sanoo.

”Rakennusliikkeet puhuvat asiakaslähtöisyydestä, joka on todellisuudessa vain rajattujen pintamateriaalien valintaa. Mielestäni päälle liimattu asiakkuus ei toimi. Asiakkuuden eteen tarvitaan konkreettisia tekoja.”

Tarhion mukaan asiakkaiden vaatimustaso kasvaa.

”Olemme tutkineet paljon Y- ja Z-sukupolvea. Asunnon ostajista ja vuokraajista on tulossa paljon vaativampia asiakkaita.”

Rakennusalastakin Tarhiolla on näkemyksiä.

”Tarvitsemme enemmän kertarakennuttamiskulttuurista siirtymistä vahvemmin kumppanuuteen. Ala tarvitsee paremman maaperän innovoimiselle, luottamukselle ja yhteistyölle. Matalasuhdanteessa alalla ei kehitetä ja korkeasuhdanteessa ei ehditä.”

Muilla toimialoilla näillä eväillä ei Tarhion mukaan menestytä.

”Ala tulee polarisoitumaan. Asiakasymmärrys ei ole sillä tasolla, millä pitäisi. Innovatiiviset ja kehittävät rakennusliikkeet tulevat nousemaan esille. ”Bulkkitavaran” tuottajat optimoivat vain tehokkuutta asiakkuuden kustannuksella. Tuleva Z-sukupolvi on paljon valveutuneempi. Nyt pitäisi tapahtua alalla herätys ennen kuin on liian myöhäistä”, Tarhio sanoo.

”Rakennusalalla on selkeä kehitysvaje. Alalla kunnioitetaan ja arvostetaan rutiineja ja halutaan vahvistaa kulttuuria, jossa mitään uutta ei kokeilla tai kehitetä. Näillä eväillä ei rakenneta menestystä. Tämä on ainoa toimiala, joka ei ole mennyt konkurssiin näillä eväillä. Kehittäjät ovat liian harvassa.”

Aktiivinen rakennuttamisen edelläkävijä

Hoas on palkintoperustelujen mukaan aktiivinen rakennuttamisen edelläkävijä, joka on tarttunut rohkeasti erityisesti perusparannusten laadun, tuottavuuden ja vastuullisuuden parantamiseen sekä haasteellisiin käyttötarkoituksen muutoshankkeisiin.

Lisäksi Hoas on jakanut kokemuksia ja oppejaan laajasti muun rakennusalan kanssa.

Vuoden rakennuttaja on kehittänyt muun muassa uudenlaisen allianssimallisen korjausrakentamisen konseptin, joka mahdollistaa Hoasille sarjatuotannon, tuo kustannussäästöjä sekä pitää hankkeet aikataulussa.

Rakennuttamisen elinkaariajattelua ja laadun ylläpitämistä tukee puolestaan Talkkari-malli, jossa Hoasin kumppanit vastaavat ainoastaan heidän hoidossaan olevista Hoas-kiinteistöistä.

Lisäksi se on panostanut erityisesti projektien asukasviestinnän parantamiseen ja käyttää monipuolisesti digitaalisen tiedonhallinnan välineitä projektien sujuvoittamiseksi. Vastuullisuudesta kertovat panostukset uusiutuvan energian hankintaan, energian säästöön ja puurakentamiseen.

Vuoden rakennuttajan valitsee Rakli. Palkinto on jaettu vuodesta 2007 lähtien.

Juttua on muokattu 16.8.2021 lisäämällä Matti Tarhion kommentit ja muuttamalla otsikkoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Asunnoista tehdään nyt rasvaluukkuja eikä koteja” – Vuoden rakennuttaja arvostelee rajusti nykyistä gryndituotantoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat