Kokeile kuukausi maksutta

Uuden asunnon kuumuuden syy voikin olla rakennusvirhe -”Tärkeintä olisi saada lämmöneristys kuntoon”

Uusien asuntojen liian lämmin sisäilma on laitettu energiatehokkuuden ja tiiviyden piikkiin, mutta taustalla voikin olla suunnittelu- ja rakennusvirhe.

Risto Katajisto on tutkinut kotinsa lämpenemistä perinpohjaisesti. Ilmanvaihtokone toimii oikein. Kuva: Liisa Takala.

Uusien asuntojen suunnittelijat ja rakentajat vetoavat usein vääränlaiseen asumiseen, kun asukkaat valittavat liian korkeista sisälämpötiloista.

Energiatehokkaissa asunnoissa asumisesta syntyvällä lämpökuormalla on merkityksensä, mutta taustalla voi olla jopa laajempikin suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvä ilmiö.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Uuden asunnon kuumuuden syy voikin olla rakennusvirhe -”Tärkeintä olisi saada lämmöneristys kuntoon””

  1. Ei millään pahalla, mutta missä tässä oli nyt se rakennusvirhe? Tuolleinhan sitä on ihan suunnitelmien mukaan rakennettu lukemattomia asuntoja. Sinänsä ihan järkevänoloinen kenttätutkimus. Enkä epäile yhtään etteikö asia olisi noin.

  2. Rakentamistapa paljastuu usein näkymättömiin jäävistä rakenteista…

  3. Ei yllätä artikkeli yhtään. Täyttä kuraa uudiskohteet.
    Muutamassa asuinkerrostalossa käynyt antamassa suosituksen mitä tehdä (ei tehty). Käydyissä huoneistoissa asukkaat olivat sulkeneet kaikissa kohteissa lämmityksen kiinni, siitä huolimatta sisällä oli +26-28C (ulkona +8C). Pintälämpötilat (lattia, sisäseinät ja katto noin +29C). IV-koneet puhalsivat mitä puhalsivat sisälle, käyttöpanelia ei osannut kukaan käyttää ja ohjekirjaa ei ollut (en osannut itsekkään).
    Lämmönjakohuoneen automatiikaassa oli yhdessä kohteessa sekoitettu lattialämmityksen ja patteriverkoston lämmityskäyrät keskenään (muutin lattialämmitystä vähän ja ehdotin lausunnossa käyrän hakemista seuraavan talven aikana kohdilleen. Tilasivat vesivirtaamien säädön).
    Kun toimistotaloihinkin on vaikeaa saada osaavaa henkilöt suunnitteluun, rakentamiseen ja huoltoon, niin asuikerrostaloihin ei enää riitä.

Viimeisimmät näkökulmat