Hybridi-sandwich-elementtien keveydestä ollut hyötyä Rauman sahan rakennustöissä

Metsä Fibren uuden Rauman sahan rakennustöissä on käytetty ensimmäistä kertaa Metsä Woodin ja Lipa-Betonin yhteistyönä syntyneitä puuta ja betonia yhdistäviä sandwich-elementtejä. Hybridielementin keveys on osoittautunut eduksi.

Hybridi-sandwich-elementin asennustöitä Rauman sahalla. Kuva: Elmeri Elo

Sahan tukinlajittelurakennuksen ensimmäisen kerroksen hybridi-sandwich-elementtien asennus sujui viidessä tunnissa. Asennettu pinta-ala oli kaikkiaan 100 neliömetriä.

”Hybridi-sandwich-seinäelementtien asennus on ollut samanlaista verrattuna betoniseinäelementteihin. Käytimme pienempää nosturia asennuksessa, koska hybridiseinäelementit ovat perinteisiä betoniseinäelementtejä kevyempiä. Keveys voi tuoda huomionarvoisia säästöjä suuremmassa rakennusprojektissa”, rakennusurakasta vastaavan Skanskan työpäällikkö Petri Puputti sanoo tiedotteessa.

Tukinlajittelurakennus valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä, ja Rauman sahan toiminta käynnistyy vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.

Sekä hybridi-sandwich-elementeissä että betoniseinäelementeissä on samanlaiset kiinnitykset elementin alareunassa, ja hybridi-sandwich-elementit liitetään toisiinsa ruuvikiinnityksin. Puputti myös korostaa, että hybridi-sandwich-elementtien asennuksen jälkeen saumat ovat valmiit – betoniseinäelementeille tyypilliset pystysaumavalut, hionnat ja putsaukset jäävät työvaiheena kokonaan pois, ja näin kokonaisprosessi nopeutuu.

Hybridi-sandwich-seinäelementissä kantavan rakenteen muodostaa lvl-levy, jonka lisäksi elementeissä on lämmöneristekerros ja teräsbetonista valmistettu julkisivu. Elementit valmistetaan Lipa-Betonin tehtaalla.

Hybridi-sandwich-elementti muodostuu lvl-levystä, lämmöneristekerroksesta ja teräsbetonista. Kuva: Elmeri Elo

”Alkuhaasteiden jälkeen hybridi-sandwich-elementtien tuotanto oli yhtä helppoa kuin betoniseinäelementtien valmistus”, Lipa-Betonin toimitusjohtaja Satu Lipsanen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hybridi-sandwich-elementtien keveydestä ollut hyötyä Rauman sahan rakennustöissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat