Sahan tukinlajittelurakennuksen ensimmäisen kerroksen hybridi-sandwich-elementtien asennus sujui viidessä tunnissa. Asennettu pinta-ala oli kaikkiaan 100 neliömetriä.
”Hybridi-sandwich-seinäelementtien asennus on ollut samanlaista verrattuna betoniseinäelementteihin. Käytimme pienempää nosturia asennuksessa, koska hybridiseinäelementit ovat perinteisiä betoniseinäelementtejä kevyempiä. Keveys voi tuoda huomionarvoisia säästöjä suuremmassa rakennusprojektissa”, rakennusurakasta vastaavan Skanskan työpäällikkö Petri Puputti sanoo tiedotteessa.
Tukinlajittelurakennus valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä, ja Rauman sahan toiminta käynnistyy vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.
Sekä hybridi-sandwich-elementeissä että betoniseinäelementeissä on samanlaiset kiinnitykset elementin alareunassa, ja hybridi-sandwich-elementit liitetään toisiinsa ruuvikiinnityksin. Puputti myös korostaa, että hybridi-sandwich-elementtien asennuksen jälkeen saumat ovat valmiit – betoniseinäelementeille tyypilliset pystysaumavalut, hionnat ja putsaukset jäävät työvaiheena kokonaan pois, ja näin kokonaisprosessi nopeutuu.
Hybridi-sandwich-seinäelementissä kantavan rakenteen muodostaa lvl-levy, jonka lisäksi elementeissä on lämmöneristekerros ja teräsbetonista valmistettu julkisivu. Elementit valmistetaan Lipa-Betonin tehtaalla.
”Alkuhaasteiden jälkeen hybridi-sandwich-elementtien tuotanto oli yhtä helppoa kuin betoniseinäelementtien valmistus”, Lipa-Betonin toimitusjohtaja Satu Lipsanen sanoo.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Hybridi-sandwich-elementtien keveydestä ollut hyötyä Rauman sahan rakennustöissä”