Kokeile kuukausi maksutta

Töitä riittää talotekniikka-alalla, mutta tekijöistä on kova pula

Talotekniikka-alan yritysten näkymät ensi kevääseen ovat yleissävyltään valoisat. Suotuisaa virettä synkentävät kuitenkin tilauskantojen merkittävät alueelliset erot, pula osaavasta työvoimasta ja rakennustarvikkeiden hintojen nousu.

Sähköasentaja Janne Markkanen asennustöissä Laptin sairaalatyömaalla Kuopiossa. Kuva: Pentti Vänskä
Kuuntele juttu

”Loppuvuosi näyttää todella kiivaalta ja ensi vuoden alunkin näkymä on positiivinen. En muista hetkeä, jolloin meillä olisi ollut kuuden kuukauden jälkeen näin hyvä näkymä”, Talotekniikkaliiton ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin toimitusjohtaja Kai Puustinen kertoo.

Talotekniikkaliiton suhdannekyselyssä vastaajien enemmistö näkee asunto-, toimisto- ja liiketila-, teollisuus- ja julkisen rakentamisen pysyvän ennallaan seuraavan puolivuotiskauden aikana. Korjausrakentamisen osalta odotukset ovat korkealla varsinkin asuntojen korjaamisessa.

Erityisen hyvin näyttää menevän sähkösuunnittelijoiden liiketoiminnassa. Vain neljännes heistä arvioi, että liikevaihto jää viimevuotista pienemmäksi. Myös urakoinnissa ollaan optimismin puolella. Reilusti yli kaksi kolmannesta vastaajista arvioi liikevaihdon olevan tänä vuonna vähintään samaa tasoa kuin vuonna 2020.

Pitkään jatkunut tarvikkeiden hintojen nousu ja toimitusvaikeudet ovat tuoneet runsaasti kannattavuusongelmia talotekniikka-alan urakoitsijoille. Rajua hintojen nousua ei ole voitu päivittää urakkasopimuksiin ja se syö monen urakoitsijan katetta. Haastavat toimitusajat voivat puolestaan viivästyttää hanketta.

Pula työntekijöistä hidastaa alan kasvua

Työntekijöiden määrän arvioidaan pysyvän nykyisellä tasolla seuraavan puolivuotiskauden ajan. Monissa yrityksissä olisi kuitenkin rekrytointitarvetta ja -halua, jos tarjolla olisi ammattitaitoisia työntekijöitä.

”Koskaan aikaisemmin ei suhdannekyselyissämme ole ilmaistu ammattitaitoisen asentajatyövoiman saamisesta näin suurta huolta. Yli 60 prosenttia vastaajista raportoi, että työvoiman saatavuuden tilanne on heikko. LVI-toimialalla tilanne on vielä aavistuksen huonompi kuin sähköisen talotekniikan parissa”, LVI Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen sanoo.

Kyselyyn vastanneen urakoitsijan mielestä tilanne on hankala.

”Ammattitaitoisen työvoiman puute on estänyt uusien kohteiden tarjoamisen, joka taas tulee vaikuttamaan negatiivisesti työkantaan tulevaisuudessa”, urakoitsija huomauttaa.

”Töitä on paljon tarjolla tänä syksynä, huutava pula osaavasta työvoimasta. Eli niin sanotut tekijänmarkkinat. Merkkejä pienimuotoisesta nousukaudesta”, toinen alan yrittäjä kertoo.

Toimihenkilöissä pulaa on erityisesti ammattitaitoisista sähkösuunnittelijoista.

”Suunnittelutoimistot ratkaisevat työvoimapulaa nyt yritysostojen kautta. Isot ostavat pieniä. Mutta ostettava loppuu jossain vaiheessa”, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n toimitusjohtaja Markku Säkö kertoo.

Talotekniikka-alan järjestöjen nokkamiehet ovat yhtä mieltä siitä, että nykyinen koulutusjärjestelmä on jopa vaarallisen kyvytön tuottamaan riittävästi ammattitaitoista työvoimaa talotekniselle alalle, jonka kasvunäkymät ovat huikeat. Ratkaisuksi järjestöt esittävät tuntuvaa korotusta opetuksen rahoitukseen.

”Oppilaitosten lähiopetuksen määrää ja laatua pitää tukea nostamalla sen yhteiskunnallinen rahoitus huomattavasti nykyistä korkeammaksi. Taloteknisen alan opinnot valitsevien nuorten odotuksia ei saa pettää”, Puustinen sanoo.

Korona polarisoi

LVI-urakointiyrityksistä noin puolella koronaepidemia laskee tämän vuoden liikevaihtoa. Sen sijaan 65 kyselyyn vastanneista sähkösuunnittelijoista ei koe koronan vaikuttaneen millään tavalla liikevaihtoon tänä vuonna.

Sama kokemus on reilusti yli kolmanneksella sähkö- ja teleurakoitsijoista. Osa heistä kertoo koronan jopa vauhdittaneen kaupantekoa.

”Koronan vuoksi ihmiset olivat pakotettuja työtapojen muutoksiin. Työskentelyn vaatimusten takia on havahduttu tarpeeseen kohentaa tilojen ja sähköisten ratkaisujen toimivuutta”, Puustinen jatkaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Töitä riittää talotekniikka-alalla, mutta tekijöistä on kova pula”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat