Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtuuripoliittinen ohjelma lähivuosille julkistettiin

Hyvä arkkitehtuuri ja suunnittelu ovat kantavia teemoja Suomen uudessa arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa.

Koulutus ja tutkimus ovat uudessa ohjelmassa avainroolissa. Kuva Oulun yliopiston keskustakampushankkeesta.

Arkkitehtuuripoliittinen ohjelma asettaa tavoitteet ja toimenpiteet, joilla rakennetun ympäristön kokonaisvaltaista kestävyyttä kehitetään vuosina 2022–2035.

Ohjelma korostaa arkkitehtuurin merkitystä osana jokaisen arkea. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen keinoin sekä tietoa jakamalla vahvistetaan tietoisuutta rakennetun ympäristön merkityksestä ihmiselle ja kulttuurisista arvoista osana paikkojen identiteettiä. Kulttuurin, taiteen ja kulttuuriperinnön läsnäolo rakennetussa ympäristössä tukee hyvinvointia, alueellista elinvoimaa ja kansainvälistä vetovoimaa.

Edellytyksiä kestäville ratkaisuille luovat koulutus ja tutkimus. Alan osaamisen ja työvoiman turvaamiseksi arkkitehtuurin alan ammattilaisten tulevat osaamis- ja työvoimatarpeet on hyvä selvittää.

”Alueilla, rakennuksilla ja materiaaleilla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillinnässä. Meidän on torjuttava haitallisia vaikutuksia kaavoituksesta ja rakennussuunnittelusta lähtien ja kehitettävä uusia työkaluja ja yhteistyön muotoja”, kertoo ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari tiedotteessa.

Laadukas rakennettu ympäristö torjuu myös eriarvoisuutta.

”Rakennettua ympäristöä pitää suunnitella ja kehittää yhdessä käyttäjien kanssa ja kuulostella herkällä korvalla myös tulevia tarpeita erilaisilla alueilla. Huolehditaan ihmisten mahdollisuudesta vaikuttaa elinympäristöönsä”, Kari painottaa.

Suomen ensimmäinen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma valmistui vuonna 1998. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön asettama työryhmä valmisteli nyt julkaistun toisen ohjelman.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Arkkitehtuuripoliittinen ohjelma lähivuosille julkistettiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat