Kokeile kuukausi maksutta

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan ennuste: Tulevat hellekesät lisäävät kiinteistöjen energiankulutusta

Kuumarasitus nostaa kiinteistöjen energiankulutusta, kun jäähdytyksen tarve kasvaa.

Tukalaa kuumarasitusta voidaan vähentää esimerkiksi puistikoiden ja viherkattojen avulla, suuntaamalla uudet rakennukset oikein ja rakentamalla taloja erikorkuisiksi.

Kun ilmasto muuttuu ja kaupungit kasvavat sekä tiivistyvät, kesät muuttuvat entistä tukalammiksi pääkaupunkiseudulla. Liukkaat kelit puolestaan harvinaistuvat.

Tämä käy ilmi Ilmatieteen laitoksen selvityksestä, jossa tutkijat ovat mallintaneet pääkaupunkiseudun tulevaisuuden olosuhteita.  Mallinnusten perusteella pääkaupunkiseudulla on jatkossa nykyistä enemmän ja pidempiä hellejaksoja.

Ilmastonmuutos on tässä keskeinen tekijä, mutta myös tiiviimpi kaupunkirakenne lisää kuumarasitusta. Sitä voidaan vähentää esimerkiksi puistikoiden ja viherkattojen avulla, suuntaamalla uudet rakennukset oikein ja rakentamalla taloja erikorkuisiksi.

”Nopean ilmastonmuutoksen ja tiivistyvän kaupungin vaikutuksesta kohtalaisen kuumarasituksen tunnit kesällä lähes kaksinkertaistuvat ja ankaran yli kolminkertaistuvat 2050-luvulle mennessä”, kuvaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Adriaan Perrels.

Kuumarasitus lisännee erityisesti ikääntyneiden ja pitkäaikaissairaiden terveysriskejä asumistilanteesta riippuen. Se myös nostaa energiankulutusta, koska rakennusten jäähdytystarve kasvaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkijat selvittivät, millaisissa lämpöolosuhteissa pääkaupunkiseudulla vietetään kesiä nykyilmastossa, 2030-luvulla ja 2050-luvulla. Lisäksi tutkijat selvittivät, miten talvien keliolosuhteet muuttuvat vastaavina ajankohtina.

Aineistot ovat saatavilla Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) avoimessa karttapalvelussa. Aineistoissa kuvataan keskimääräistä kesälämpötilaa, kesäistä kuumarasitusta sekä talven liukkaita keliolosuhteita. Tietoja voi tarkastella suhteessa kaupungin kasvun kehitykseen.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan ennuste: Tulevat hellekesät lisäävät kiinteistöjen energiankulutusta”

  1. Se on tutkittua ja kantapään kautta koettua useissa paikoissa maapallolla, että vihervyöhykkeet talojen/talorykelmien välissä viilentävät jopa muutamalla asteella helleajan ilmaa. Mutta tiivis rakentaminen eli rakennusneliökiihko on nimenomaan saanut hellekausiin piinaa, ei mikään ilmastonmuutos jota ei ole todistetusti tässä suhteessa ollut! Sitävastoin maapallon ilmasto muuttuu jatkuvasti, ja nyt on jo menty muutaman vuoden lämpötiloissa alaspäin. Jos rakentamisvisiot perustuvat vain skenaariovisioihin on kokonaissuunnittelu onnettomalla pohjalla; edessä on mm vihreän siirtymän ja lyhytnäköisen politiikan vuoksi isoja lämmitysenergian saantiongelmia. Eikä rakennuksien pelkkä tiivistäminen tuo ratkaisuja taas ilman muita, varsinkin kosteus/homeongelmia. Lämpötilojen pudotukset tuovat myös lisää kuluja sotepuolelle. Ja kaikki tämä viitekehyksessä jossa on syntynyt yhä enemmän aidon luonnontieteen vastaisia agendoja, ilmastoa ollaan näkevinään jopa ikkunasta vilkaisemalla, eikä tilastoja lueta kuin siltä väliltä miten ne näyttävät tukevan omaa intressiagendaa.
    Samalla julistetaan tuotteina, rakentamisen menetelminä sekä ties mitä hiilivapaata sitä sun tätä – käsittämätöntä valehtelua, jota median kannustamana tuetaan edustajien taholta.
    Miten ihmeessä kaikkeen tähän on tultu??

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat