Kokeile kuukausi maksutta

Mikkeliin suunnitellaan yli 100 miljoonan vetylaitosta

Etelä-Savon Energia oy (ESE) ja Nordic Ren-Gas oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan Power-to-Gas-tuotantolaitoksen toteutettavuussuunnittelusta.

Mikkeliin Pursialan voimalaitosalueelle rakennettava laitoskokonaisuus on tarkoitus toteuttaa kahdessa vaiheessa, ja kokonaisuudessaan investoinnin arvo olisi yli 100 miljoonaa euroa.

Allekirjoitettu yhteistyösopimus koskee laitoskokonaisuuden teknistaloudellista toteutettavuusanalyysiä. Analyysillä varmennetaan hankkeen tekninen ja kaupallinen toteutettavuus ennen varsinaista investointipäätöstä. Nyt solmittu yhteistyösopimus on jatkoa osapuolten toteuttamalle hankkeen esiselvitykselle syksyllä 2021.

Toteuttavuusanalyysi aloitetaan välittömästi helmikuun 2022 alussa, ja hankkeen on tarkoitus edetä seuraavaan vaiheeseen vuoden 2022 aikana. Hankkeen luvitus, tekninen esisuunnittelu ja rahoitusjärjestelyt aloitetaan, kun toteuttavuusanalyysin tulokset ovat valmiina ja ne puoltavat hankkeen edistämistä. Hankkeen ensimmäisen vaiheen rakentaminen voisi alkaa vuoden 2023 aikana ja valmistua vuoden 2026 alkuun mennessä.

Laitoksen ensimmäisen vaiheen elektrolyyseriteho on noin 20 megawattia. Ensimmäisessä vaiheessa Pursialan voimalaitoksilta otetaan talteen vuosittain noin 19000 tonnia biopohjaisia hiilidioksidipäästöjä. Hukkalämmöllä tuotetun kaukolämmön osuus nousee yli 20 prosenttiin Mikkelin kaukolämmöntarpeesta.

Laitoksen toinen vaihe valmistuu vuoteen 2030 mennessä, jolloin laitoskokonaisuuden elektrolyyseriteho nousee yli 40 megawattiin. Tällöin yli 40 prosenttia Etelä-Savon Energian kaukolämmöstä voitaisiin tuottaa hukkalämmöillä kustannustehokkaasti. Talteen otetun biopohjaisen hiilidioksidin määrä on noin 36000 tonnia vuodessa. Biopolttoaineiden käyttö lämmöntuotannossa yhdistettynä hiilidioksidin talteenottoon tekevät Etelä-Savon Energiasta hiilinegatiivisen energiayhtiön.

Yhtiöiden mukaan toisen vaiheen jälkeen laitoksen vuotuisella synteettisen uusiutuvan metaanin tuotannolla voidaan korvata noin 17 miljoonaa litraa fossiilista dieseliä raskaassa maantieliikenteessä. Polttoainemäärä vastaa noin 600 raskaan ajoneuvon vuosikulutusta Suomessa.

Vetylaitoksia on tällä hetkellä suunnitteilla eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Naantalissa Elomaticin perustama kehitysyhtiö Green H2UB ja Turun Seudun Energiantuotanto (TSE) kaavailevat myös noin 100 miljoonan euron vetylaitosta. Nordic Ren-Gas teki parisen viikkoa sitten vastaavankaltaisen yhteistyösopimuksen kuin nyt Lahti Energian kanssa. Lahteen suunnitellaan 250 miljoonan euron Power-to-Gas-tuotantolaitosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mikkeliin suunnitellaan yli 100 miljoonan vetylaitosta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat