Kokeile kuukausi maksutta

Puurakentaminen jatkoi kasvuaan – tavoitteissa silti kirittävää riittämiin

Forecon oy arvioi Puutuoteteollisuudelle laatimassaan katsauksessa toimitilojen ja asuntojen uudisrakentamisen arvon saavuttavan huippunsa vuoden 2022 aikana ja rakentamisen arvon laskevan tämän jälkeen merkittävästi tulevina vuosina.

Puukerrostalojen rakentaminen kasvoi tilavuudella laskettuna 19 prosenttia vuoteen 2020 nähden, mutta markkinaosuus pysyi ennallaan. Rakennuslupia niille myönnettiin yli viidennes enemmän kuin edellisvuonna, kun kaikkien kerrostalojen rakennuslupien määrä kasvoi 9 prosenttia.

Puurakentamisen markkinaosuus kasvoi vuonna 2021, vaikka puutuotteiden markkinatilanne oli hyvin poikkeuksellinen.

Puurunkoisten rakennusten markkinaosuus oli viime vuonna 30 prosenttia aloitettujen rakennusten tilavuudesta. Osuus kasvoi kaksi prosenttiyksikköä. Vahvinta kehitys on ollut julkisissa opetusrakennuksissa, joissa puun markkinaosuus on kasvanut vuoden 2015 noin 15 prosentin tasosta noin 25 prosentin tasolle.

Tiedot ilmenevät Puutuoteteollisuus ry:n tilastoista.

Niiden mukaan puurakentamisen osuus julkisessa rakentamisessa kasvoi noin 1,5 prosenttiyksikköä. Teollisuusrakentamisessa puurunkoisten rakennusten määrä kasvoi viime vuonna 13 prosenttia vuodesta 2020. Volyymiltään suurin segmentti on omakotitalot, joiden aloitusmäärä oli vuonna 2021 neljä miljoonaa kuutiometriä.

Puukerrostalojen rakentaminen kasvoi tilavuudella laskettuna 19 prosenttia vuoteen 2020 nähden, mutta markkinaosuus pysyi ennallaan. Rakennuslupia niille myönnettiin yli viidennes enemmän kuin edellisvuonna, kun kaikkien kerrostalojen rakennuslupien määrä kasvoi 9 prosenttia.

Huippu saavutetaan tänä vuonna

Forecon oy arvioi Puutuoteteollisuudelle laatimassaan katsauksessa toimitilojen ja asuntojen uudisrakentamisen arvon saavuttavan huippunsa vuoden 2022 aikana ja rakentamisen arvon laskevan tämän jälkeen merkittävästi tulevina vuosina. Ukrainan tilanteen vaikutuksia ei ole vielä arvioitu.

Vuonna 2022 kerrostalorakentamisen ennustetaan laskevan ja omakotitalorakentamisen kasvavan. Liike- ja toimistorakennuksiin ennustetaan massiivista kolmanneksen kasvua vuoteen 2021 verrattuna. Teollisuuden rakennuksille ennustetaan 15 prosenttia kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Uudistalonrakentamisen arvon ennustetaan kasvavan 7 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Valtio on asettanut julkiselle rakentamiselle kovat kasvutavoitteet. Julkisten rakennuttajien asuinrakennusten osuuden tavoitellaan kasvavan noin 45 prosentin tasolle, hoitorakennusten noin 35 prosentin tasolle ja opetustilojen noin 65 prosentin tasolle. Kaikesta julkisesta rakennuttamisesta puulle tavoitellaan vuoteen 2025 mennessä noin 45 prosentin markkinaosuutta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Puurakentaminen jatkoi kasvuaan – tavoitteissa silti kirittävää riittämiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat