Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen Hiedanranta lämpenee aikanaan hiilineutraalisti – ratkaisuna matalalämpöinen kaukolämpöverkko

Verkossa kiertävä vesi on noin 65–70-asteista, kun normaalisti kaukolämpöverkossa kiertää ilman lämpötilasta riippuen 65–115-asteinen vesi.

 

Tampereen Hiedanrannasta kaavaillaan Länsi-Tampereen tulevaa keskusta. Kaupunginosaan tulee kodit noin 25 000 asukkaalle, kaupallisia palveluita, liikunta- ja virkistyspalveluja sekä kulttuuritoimintaa. (Kuva: Schauman & Nordgren Architects, Mandaworks, Arkkitehtitoimisto NOAN, Jolma Arkkitehdit, TUPA Architecture)

Länsi-Tampereen Hiedanrantaan on suunniteltu edistyksellinen matalalämpöinen kaukolämpöverkko, joka muuttaa kokonaisen kaupunginosan lämmitysratkaisun kerralla hiilineutraaliksi.

Tampereen Sähkölaitos aikoo rakentaa Hiedanrantaan lämmitysjärjestelmä, joka perustuu uudenlaiseen matalalämpöiseen kaukolämpöverkkoon. Verkossa kiertävä vesi on noin 65–70-asteista, kun normaalisti kaukolämpöverkossa kiertää ilman lämpötilasta riippuen 65–115-asteinen vesi.

Ratkaisu on kahdensuuntainen eli asiakas voi sekä ostaa lämpöä että myydä sitä takaisin verkkoon.

Tavallista matalampi lämpötila mahdollistaa sen, että verkkoon voidaan liittää useita erilaisia lämmönlähteitä. Tuotantomuotoja voivat olla esimerkiksi hukkalämmön hyödyntäminen, maalämpö tai ilmavesilämpöpumput. Myös alueella syntyvä ylijäämälämpö ohjataan kaukolämpöverkkoon kaikkien tamperelaisten käytettäväksi.

Tampereen Hiedanrannasta kaavaillaan Länsi-Tampereen tulevaa keskusta. Kaupunginosaan tulee kodit noin 25 000 asukkaalle, kaupallisia palveluita, liikunta- ja virkistyspalveluja sekä kulttuuritoimintaa. Ratikka alkaa liikennöidä Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen loppuvuodesta 2024.

Kaukolämpöjärjestelmä on osa Hiedanrannan kiertotalouteen perustuvaa energiaekosysteemiä, johon kuuluu myös alueella tuotettua, polttoon perustumatonta lämmöntuotantoa. Järjestelmän myötä Hiedanrannasta on mahdollista tulla energiapositiivinen alue.

”Hiedanrannassa otamme jälleen yhden askeleen kohti Tampereen kaukolämpöjärjestelmän muutosta hiilineutraaliksi. Tarjoamme  ratkaisun, joka palvelee asukkaita, rakennuttajia ja kiinteistöjen omistajia, kertoo asiakkuuspäällikkö Paavo Pietikäinen Tampereen Sähkölaitokselta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen Hiedanranta lämpenee aikanaan hiilineutraalisti – ratkaisuna matalalämpöinen kaukolämpöverkko”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat