Kokeile kuukausi maksutta

Diplomityön henkeäsalpaava tulos – lasirakenteen hiilijalanjälki voi pienentyä toiminnallisella palomitoituksella 20-70 %

Rakennusmateriaalit ja rakentamisvaihe määräävät merkittävästi rakennuksen hiilijalanjälkeä. Tuore Aalto-yliopiston maisterivaiheen opinnäytetyö osoittaa, että rakentamisen hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa optimoimalla rakennusmateriaalien käyttöä hyvällä paloteknisellä suunnittelulla.

Palomitoituksella on suuri merkitys hiilijalanjälkeen, erityisesti lasirakenteissa.

Rakennusten eri rakennusosien ja niiden materiaalien hiilidioksidipäästöjä on tutkittu paljon, mutta paloturvallisuussuunnittelun vaikutusta rakennusten hiilijalanjälkeen ei ole aiemmin selvitetty.

Espoolaisen paloturvallisuusalan yrityksen KK-Palokonsultin paloteknisen suunnittelijan Eemeli Könkkölän Aalto-yliopistossa hyväksytty maisterivaiheen opinnäytetyö perehtyy toiminnallisen palomitoituksen vaikutukseen rakennusten hiilijalanjäljessä.

Perinteinen taulukoihin pohjautuva palotekninen suunnittelu arvioi rakennusosiin kohdistuvan lämpörasituksen usein liian korkeaksi, mikä saattaa johtaa rakennusmateriaalien ja palosuojauksen liialliseen käyttöön.

Könkkölä osoittaa diplomityössään, että materiaalien määrää ja käyttöä optimoimalla rakennuksen hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa merkittävästi.

Teräsrakenteista saadut tulokset osoittivat, että rakennuksen hiilijalanjälki voi toiminnallisella palomitoituksella pienentyä merkittävästi, etenkin jos suunnittelulla onnistutaan vähentämään teräksen määrää kantavissa rakenteissa.

Kaikkien tarkasteltujen teräsrakenteiden hiilijalanjälkeä saatiin pienennettyä, kun palosuojamaalattu teräsrunko korvattiin palosuojaamattomalla teräsrungolla. Ero hiilijalanjäljissä oli sitä suurempi, mitä suurempi oli rakenteen palonkestävyysaikavaatimus.

Lasirakenteiden osalta tulokset osoittivat, että lasirakenteen hiilijalanjälki voi pienentyä toiminnallisella palomitoituksella 20-70 %. Suurin vähennys saatiin, kun EI 60 -luokan lasirakenne korvattiin luokittelemattomalla lasirakenteella.

Tarkastelussa otettiin huomioon myös lasirakenteen alumiinirunko, joka palolasirakenteilla oli massiivisempi kuin tavallisilla lasirakenteilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Diplomityön henkeäsalpaava tulos – lasirakenteen hiilijalanjälki voi pienentyä toiminnallisella palomitoituksella 20-70 %”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat