Kokeile kuukausi maksutta

Sato miettii exit-strategiaa Venäjältä – ”Sodan pitkittyessä liiketoiminnan harjoittamisessa Venäjällä voi olla negatiivista vaikutusta yhtiön maineeseen”

Sato jatkaa vahvaa tuloksentekoaan.

Saton asuntojen taloudellinen vuokrausaste Suomessa oli alkuvuonna 2022 keskimäärin 94,6 %.

Tänään julkaistun Saton osavuosikatsauksen mukaan konsernin liikevaihto eli vuokratuotot tammi-maaliskuussa 2022 oli 74,7 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaava luku oli 74,0 miljoonaa euroa.

Liikevoitto oli 117,9 miljoonaa euroa. Viime vuonna  67,9 miljoonaa euroa. Liikevoitto ilman sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutosta oli 35,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 vastaavaan kohtaan luku oli 36,3.

Tulos ennen veroja oli 106,8 miljoonaa euroa nousten vuoden takaisesta 56,2 miljoonasta eurosta. Liiketoiminnan operatiivinen kassavirta oli tammi-maaliskuussa 25,8 miljoonaa euroa, vuosi sitten 21,3 miljoonaa euroa.

Konsernin omavaraisuusaste oli maaliskuun lopussa 46,6 %, vuosi sitten 43,8 %.

Saton asuntojen taloudellinen vuokrausaste Suomessa oli keskimäärin 94,6 %. Pudotusta vuoden takaisesta kertyi 0,2 prosenttiyksikköä.

Sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli maaliskuun lopussa yhteensä 5 129,1 miljoonaa euroa. Sijoituskiinteistöjen arvon muutos, johon sisältyy katsauskauden investoinnit ja realisoinnit, oli 96,3 miljoonaa euroa. Maaliskuun lopussa asuntojen arvosta noin 83 % on pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueella ja yhteensä noin 11 % Tampereella ja Turussa, 4 % Jyväskylässä ja Oulussa sekä noin 2 % Pietarissa.

Sato investoi vuokra-asuntoihin alkuvuonna 23,7 miljoonaa euroa, selvästi enemmän kuin vuoden 2021 alussa, jolloin investointisumma oli 16,9 miljoonaa euroa. Katsauskauden investoinneista 82,4 % kohdistui pääkaupunkiseudulle.

Alkuvuoden merkittävin tapahtuma oli 2 009 vuokra-asunnon myynti ruotsalaiselle kiinteistösijoittajalle Heimstadenille. Kaupassa myydyt asunnot sijaitsevat Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Vihdissä ja Ylöjärvellä. Vuokrasopimukset siirtyvät kaupassa ostajalle sellaisenaan.

Osavuosikatsauksessaan Sato avasi myös Venäjän tilanteitaan.

Sato on Pietarissa tällä hetkellä 522 asuntoa. Investoinnit Venäjälle on aloitettu vuonna 2007. Viimeinen investointipäätös on tehty vuonna 2013 ja kohde on valmistunut vuonna 2016. Pietarin liiketoiminnassa on liiketoimintaympäristöön liittyviä riskejä, mukaan lukien valuuttariski.

Sato pidättäytyy uusista investoinneista Venäjällä. Ukrainan sodan alettua yhtiö on selvittänyt mahdollisuuksia irtautua Venäjän liiketoiminnasta. Selvitysten perusteella nopea irtautuminen ei ole mahdollista, minkä vuoksi Sato jatkaa asuinhuoneistojen vuokrausta Pietarissa toistaiseksi.

”Venäjän toimintaympäristön odotetaan olevan erittäin epävarma pitkän ajan ja se saattaa aiheuttaa häiriöitä Saton liiketoimintaan Venäjällä ja Venäjän liiketoimintaan liittyvien tahojen kanssa, voi vaikuttaa Saton kykyyn suorittaa maksuja tavarantoimittajilleen, työntekijöilleen ja viranomaisille sekä saada asiakkailtaan maksuja, joilla voi siten olla olennaisen haitallinen vaikutus Saton liiketoimintaan Venäjällä ja mikä voi jopa johtaa siihen, että Sato rajoittaa tai lopettaa toimintaansa Venäjällä ja Venäjään liittyvien tahojen kanssa pitkäksi aikaa”, todetaan katsauksessa.

”Ukrainan sodan pitkittyessä liiketoiminnan harjoittamisessa Venäjällä voi olla negatiivista vaikutusta yhtiön maineeseen ja se voi vaikeuttaa liiketoiminnan harjoittamista Suomessa tai heikentää yhtiön kykyä hankkia rahoitusta markkinoilta, ja sillä voi olla haitallinen vaikutus Saton omistamien kiinteistöjen taloudelliseen tulokseen tai toimintaan, rahoituskustannuksiin tai arvoon.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sato miettii exit-strategiaa Venäjältä – ”Sodan pitkittyessä liiketoiminnan harjoittamisessa Venäjällä voi olla negatiivista vaikutusta yhtiön maineeseen””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat