Kokeile kuukausi maksutta

Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus – hyötyä haetaan esimerkiksi rakennettuun ympäristöön

Paikkatietoinnovaatiohubi tukee yrityksiä ja yhteiskuntaa paikkatiedon hyödyntämisessä erityisesti rakennetun ympäristön, biotalouden, liikenteen ja hyvinvoinnin alueilla.

Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus, Paikkatietoinnovaatiohubi. Kuva: MML

Toimintaa on tulossa pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun.

Maanmittauslaitos muodostaa yhdessä  27 kumppanin ja 20 muun yhteistyötahon kanssa Paikkatietoinnovaatiohubin (The Location Innovation Hub LIH). Sen tavoitteena on laajentaa paikkatiedon eli sijaintiin liittyvän tiedon hyötykäyttöä palveluissa, uudessa liiketoiminnassa ja teknologiassa sekä tuottaa näiden avulla uusia hyötyjä yhteiskunnalle.

Suomen ehdokkaat valitsi työ- ja elinkeinoministeriö ja näiden joukosta Euroopan Komissio valitsi Paikkatietoinnovaatiohubin sekä kolme muuta hubia EU:n digitaaliseen innovaatiohubiverkostoon. Ne toimivat digi-investointeja sekä yritysten ja julkisen sektorin digitalisaatiota vauhdittavina palvelukeskuksina. Toiminta Paikkatietoinnovaatiohubissa käynnistyy vuonna 2023.

Suomessa on jo valmiiksi vahvaa paikkatiedon osaamista. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI sijoittui suomalaisten tutkimuslaitosten ykkössijalle Suomen akatemian teettämässä tieteen vaikuttavuutta seuraavassa Tieteen tila -tilastossa.

Tukea yrityksille, innovaatioita ja etuja uusista teknologioista

Paikkatietoinnovaatiohubin vahvuutena on laaja verkosto, joka kuuluu niin tutkimuslaitoksia kuin yliopistoja ja muuta julkista sektoria.

”Mukana on Suomen paikkatietoalan huipputekijät, mikä luo yrityksille ja julkiselle sektorille erinomaisen tilaisuuden kehittää uusia innovaatioita. Se tukee paikkatietopoliittisen selonteon mukaista tavoitetta kehittää Suomeen maailman innovatiivisin ja turvallisin paikkatiedon ekosysteemi”, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen kertoo.

Paikkatietoinnovaatiohubin verkosto ulottuu Eurooppaan ja laajemmin myös maailmalle. Verkostosta on hyötyä esimerkiksi digitaalisten kaksosten kehittämisessä sekä rahoituksen hakemisessa.

Paikkatiedosta ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen haasteisiin

Paikkatietoinnovaatiohubi vahvistaa Suomen kyvykkyyttä paikkatiedon käytössä kokoamalla yhteen alan osaajat. Se tarjoaa niin teknistä kuin liiketoiminnankin tukea paikkatiedon hyödyntämiseen.

Se myös muodostaa paikkatiedon testialustoja laajasti sisätilapaikannuksesta, automaattiajoneuvojen testiympäristöihin sekä digitaalisia testidatoja. Lisäksi se kehittää paikkatieto-osaamista tekoälyn ja kyberturvallisuuden aloilla. Paikkatietoinnovaatiohubi tarjoaa verkostoja myös Eurooppaan ja sen ulkopuolelle.

Paikkatietoon perustuvien innovaatioiden avulla luodaan mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle ja innovaatioille, joita voidaan käyttää lukuisiin yhteiskunnan tarpeisiin. Hyötyjä saadaan muun muassa digitaalisista kaksosista eli digitaalisesti mallinnetuista reaalimaailman kohteista.

”Pitkän aikavälin visionamme on kehittää data avaruuksia, kuten digitaalisia kaksosia. Niiden avulla yritykset voivat kehittää uusia ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen lukuisiin haasteisiin. Lisäksi Paikkatietoinnovaatiohubin laaja verkosto tarjoaa ideaalin ympäristön uusien sovellusten testaamiseen”, yli-insinööri Antti Jakobsson Maanmittauslaitoksesta sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus – hyötyä haetaan esimerkiksi rakennettuun ympäristöön”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat