Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Itäkeskuksen Puhoksen ostarille uusi kehityssuunnitelma

Liikekeskuksen vanhin osa peruskorjataan, mutta uudempien osien alueet kaavoitetaan asumiseen. Stoalle suunnitellaan laajennusta.

Puhoksen ostoskeskuksen sisäpihasta kunnostetaan tapahtumapaikka. KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS
Kuuntele juttu

Puhoksen kauppakeskuksen vanhin osa aiotaan peruskorjata Itäkeskuksessa Helsingissä. Huonokuntoisen, mutta rakennushistoriallisesti arvokkaan ostoskeskuksen kohtalo on ollut vuosien ajan avoinna.

Nyt liikekeskuksen omistava osakeyhtiö Puotinharjun Puhos hakee kaupungilta jatkoa tontin vuokrasopimukselle sekä kehittämisvarausta.

Tavoitteena on peruskorjata ostoskeskuksen 60-luvulla valmistunut rakennushistoriallisesti arvokas osa sekä säilyttää ostoskeskuksen nykyisten toimijoiden asema ja kauppakeskuksen monikulttuurinen identiteetti.

Kunnostuksella tavoitellaan ostoskeskuksen monikulttuurisen identiteetin vahvistamista. Puhokselle halutaan antaa mahdollisuudet etnisten palveluiden, tapahtumien ja ruokakulttuurin vahvistamiseksi. Lisäksi pyöreä sisäpiha valjastetaan ympärivuotiseksi tapahtumatilaksi.

Kauppakeskuksen uudempien, 1980-1990-luvulla rakennettujen, lisäosien tilalle halutaan rakentaa asuntoja.

Kaupunkiympäristölautakunnan arvion mukaan osakeyhtiö on esittänyt toteutuskelpoisen rahoitussuunnitelman peruskorjauksesta.

Uusi ilme koko alueelle

Puhoksen, kulttuurikeskus Stoan ja Puotilan metroaseman ympäristöt saavat myös uuden ilmeen kun niiden lisärakentaminen vauhdittuu.

Kulttuurikeskus Stoalle suunnitellaan laajennusta, johon mahdollisesti sijoittuisi taidemuseo.

Puhoksen liikekeskuksen ja Turunlinnantien väliin on tarkoitus tehdä kokonaan uusi kaupunkitila, vihreä ja kaikille avoin Puhoksen puisto.

Nämä suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin jo runsas vuosi sitten eikä nyt käsiteltävässä kehittämisvarauksessa niihin ole puututtu. Lisärakentamisen määrä on varsin suuri, yli 100 000 kerrosneliötä.

Kahden vuoden takaisessa ideakilpailussa menestyneelle yhteenliittymälle on luvassa kehittämisvaraus noin 6,5 hehtaarin alueelle, joka ulottuu lännessä Itäkeskuksen kirkolle ja idässä Puotilan metroasemalle.

Yhteenliittymässä on mukana Bonava Suomi, EKE-Rakennus, Y-Säätiö, Sato sekä Suomen Asuntokehitys.

Asunnoista valtaosa Puotilan metroaseman ympäristöön

Suunnittelualueesta osa sijoittuu Itäväylän ja kauppakeskus Itiksen pohjoispuolelle. Noin 81 000 kerrosneliön asuntorakentamisesta kuitenkin iso osa eli noin 53 000 soviteltaisiin Puotilan metroaseman liepeille.

Varausaikana on tarkoitus tutkia asunto- ja liiketilahankkeiden edellytyksiä, potentiaalia ja kokonaisuutta sekä laatia maankäyttösuunnitelmia tulevaa asemakaavoitusta varten.

Varattavat alueet ovat pääosin kaupungin omistuksessa, mutta suunnittelualueeseen kuuluu myös valtion omistamia tiealueita Kehä 1:n ja Itäväylän varressa.

Varausalueella on myös ortodoksiseurakunnan kaupungilta vuokraama tontti, jolla on jo vuosia seissyt keskeneräinen kirkkorakennus. Nyt esitetään keskeneräisen kirkon purkamista.

Suunnittelijoina ovat Arkkitehtitoimisto K2S, Playa Arkkitehdit, Ramboll Finland ja Nomaji maisema-arkkitehdit.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Itäkeskuksen Puhoksen ostarille uusi kehityssuunnitelma”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat