Kokeile kuukausi maksutta

NRC Group toteuttaa 25 miljoonan ratapihaurakan

Väyläviraston tilaaman mittavan ratapihan parannusurakan työt alkavat elokuussa 2022.

Havainnekuva uudistetusta asemalaiturista. Kuva: Väylävirasto

NRC Groupin 25 miljoonan euron arvoinen Kuopion ratapihan parannusprojekti sisältää henkilö- ja tavararatapihojen, matkustajatunnelin sekä turvalaitteiden uudistamisen lukuun ottamatta asetinlaitetoimitusta. Työt aloitetaan elokuussa 2022 ja projektin arvioidaan valmistuvan lokakuussa 2024.

Kuopion ratapihan uudistaminen sisältää monipuolisesti ratarakentamiseen liittyviä töitä ja lisäksi erilaisia taitorakenteita. Tavararatapihalla uusitaan raiteiden päällysrakenteet ja sähköistys sekä muutetaan raiteiston geometriaa. Matkustajaratapihalla vanha asematunneli palautetaan alkuperäiseen asuunsa, uusitaan laiturikatokset ja rakennetaan korkeat matkustajalaiturit sekä hissit.

Ratapihan uudistaminen tehdään neljässä erillisessä päätyövaiheessa. Matkustajaratapihan ja Puijonkadun sillan purkaminen ja uusiminen tehdään kahdessa eri osassa ja tavararatapihan uudistus ajoittuu näiden työvaiheiden jälkeen. Viimeisenä toteutetaan uusien turvalaitteiden testaus ja käyttöönotto. Yksityiskohtaisia työsuunnitelmia viimeistellään parhaillaan, jotta projekti voidaan toteuttaa mahdollisimman sujuvasti.

”Projektikokonaisuus on erittäin vaativa muun muassa käytettävissä olevan tilan ja uuden rakennetun kaupunki-infran vuoksi. Alue on myös osittain käytössä koko rakentamisen ajan”, NRC Groupin rakennuspäällikkö Pasi Kiiski sanoo tiedotteessa.

Kuopion asemanseutua on kehitetty viime vuosina merkittävästi rakentamalla muun muassa uusi linja-autoasema, rautatieasema, sekä uusia asuntoja ja toimitiloja. Matkustajaratapihan uudistustyöt tehdäänkin uuden rakennetun kaupunkiympäristön keskelle. Keskeinen sijainti, tiiviisti rakennettu ympäristö ja alueen asukkaat ja käyttäjät huomioidaan mahdollisimman tarkasti parhaillaan käynnissä olevassa työsuunnittelussa.

Kuopion ratapihan uudistus:

  • Uudistettua raidetta 6500 metriä
  • Esteetöntä asemalaituria 1000 metriä
  • Laiturikatoksia 300 metriä
  • Uusia vaihteita 27 kpl
  • Kaapelireittejä 11 km
  • Uusittuja siltoja 1 kpl
  • Kunnostettuja tunneleita 2 kpl

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “NRC Group toteuttaa 25 miljoonan ratapihaurakan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat