Kokeile kuukausi maksutta

Vuoden paras purkuhanke on valittu

Vuoden purkuhankkeena palkittiin Tampereen Lamminpään purku-urakka.

Tampereen Lamminpään purku-urakassa kehitettiin ehjänä purkamista.
Kuuntele juttu

Tampereen Lamminpään kaupunginosassa toteutetussa purkutyössä kehitettiin ehjänä purkamista ja rakennusosien uudelleenkäyttöä. Kaupunginosan 15 teollisuuskiinteistöä purettiin, koska alue muutetaan asuinkerrostalojen sekä liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi.

Palkitussa hankkeessa ainutlaatuista on ehjänä purkaminen, mikä tekee mahdolliseksi rakennusosien suoran uudelleenkäytön.

Suomessa puretaan vuosittain 4 000–5 000 rakennusta, joista syntyy miljoonia tonneja jätettä. Purkumateriaaleja kierrätetään enenevissä määrin, mutta ehjänä purkaminen ja purettujen rakennusosien uudelleenkäyttö on vielä harvinaista.

Voittanut hanke on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen. Mukana hankkeessa oli koko purkamisen kiertotalouden arvoketju. Sen tilasi Pohjola Rakennus, purki Purkupiha ja innovaatiokumppaneina olivat Tecnalia ja VTT. Lisäksi mukana oli Rakennusliike Tekson.

Vuoden purkuhanke -palkinnon vastaanotti purkutyön toteuttanut Purkupiha, joka toi kiertotalouden purkuhankkeeseen ilman tilaajan erillistä vaatimusta.

Hankkeessa syntyi digitaalinen materiaalipassi

Lamminpäässä tuotettu tieto purkaa rakennusosien uudelleenkäytön esteitä: Monet arkkitehdit pelkäävät hyödyntää käytettyjä osia, koska ei ole tietoa siitä, missä kunnossa osat ovat ja missä niitä on käytetty. Hankkeessa kehitetty digitaalinen materiaalipassi lisää uudelleenkäyttömahdollisuuksia selvästi.

Hankkeessa selvitettiin esimerkiksi millaista tietoa rakennuselementeistä kannattaa tallentaa ja miten, jotta tiedosta on apua alkuperäisten rakennusosien jäljittämisessä ja niiden uudelleenkäytössä. Tieto auttaa arkkitehtejä ja suunnittelijoita uusien rakennusten suunnittelussa.

Rakenteisiin liitettiin RFID-tagit, jotka sisältävät yksilöllistä tietoa kustakin irrotettavasta rakennusosasta. Tieto tallennettiin suoraan työmaalta datapankkiin, josta se on suunnittelijoiden ja arkkitehtien käytettävissä.

Laakso ja Ahvenanmaa palkintosijoille

Vuoden purkuhanke kilpailussa toiselle sijalle ylsi Laakson sairaala-alueen purkuhanke. Laaksossa puretaan uudisrakentamisen tieltä kuusi rakennusta, joista ensimmäinen on kilpailuun osallistunut Laakson terveysasema.

Laakson hankkeessa esimerkillistä on moniammatillinen yhteistyö ja allianssimuotoinen toiminta. Tilaajana hankkeessa oli Helsingin kaupunki, rakennusliikkeenä SRV ja purkajana Purkupiha. Purkuhankkeen pääteemana oli kiertotalouden edistäminen, joka huomioitiin aina kilpailutuksen suunnittelusta alkaen.

Kolmantena palkittiin Ahvenanmaalla purettu Wärtsilän varavoimalaitos. Sparalin purkuhankkeelle oli asetettu haastavat reunaehdot. Kohteessa piti vaalia Ahvenanmaan kulttuuriperintöä ja säilyttää museoviraston suojelema julkisivu.

Purettaviin rakenteisiin kuului muun muassa 75 metriä korkea teräspiippu, sadan kuution ureasiilo sekä polttoainejärjestelmä ja savukaasujen puhdistuslaitteistot. Kierrätysaste hankkeessa nousi lähes 100 prosenttiin.

Vuoden purkuhanke -palkinto jaetaan hankkeelle, joka on edistänyt purkualan kiertotaloutta, valjastanut uusimmat menetelmät ja digitaaliset ratkaisut käyttöön sekä ottanut työturvallisuusnäkökohdat esimerkillisesti huomioon. Palkinnon myöntää Suomen Purkuliikkeiden liitto FDA. Kilpailu järjestettiin vuonna 2022 ensimmäistä kertaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden paras purkuhanke on valittu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat