Kokeile kuukausi maksutta

Vallilan Ensikoti palautetaan 1940-luvun asuunsa – 1960-luvun asuinkerrostalo vaihtuu uuteen

Vallilan Ensikoti on ollut tuhansien lasten ensimmäinen koti. Se säilyy korjaustöiden jälkeenkin alkuperäisessä tarkoituksessaan, yksinäisten naisten ja heidän lastensa turvatalona, jollaiseksi Miina Sillanpää ja Arvo Ylppö sen aikoinaan ideoivat. Constille hanke on ensimmäinen, jossa se on sekä korjaajana että uudistalonrakentajana.

Ensikodin vanha päärakennus Helsingin Vallilassa korjataan. Sen kylkeen myöhemmin rakennettu asuinkerrostalo on purettu ja tilalle nousee uusi, harkkorakenteinen. Kuva Seppo Mölsä.

Korjaushankkeisiin sisältyy tänään paljon täydennysrakentamista. Siksi Consti muutti pari vuotta sitten strategiaansa niin, että se voi olla tällaisissa hankkeissa myös uudistalonrakentaja. Sopiva kohdekin löytyi heti, sillä Hoivatilat Oyj pyysi Constia tuekseen Helsingin Vallilassa sijaitsevan kiinteistön kehittämiseen. Kyse on vuonna 1942 valmistuneen Ensikodin saneerauksesta ja sen kylkeen vuonna 1965 valmistuneen asuinkerrostalon purkamisesta ja uuden talon rakentamisesta tilalle.

Ensikoti oli ministerinäkin uraa tehneen talousneuvos Miina Sillanpään pitkäaikainen haave. Hän kävi vuonna 1931 Yhdysvalloissa tutustumassa NNKY:n ylläpitämään yksinäisten naisten turvataloon. Tämä muutti Sillanpään suhtautumisen yksityisiin sosiaalipalveluihin. Ensikodin rakentamiseen hän sai rahoitusta ja merkittävää rakennusmateriaaliapuakin Yhdysvaltoihin muuttaneilta suomalaisilta siirtolaisilta. Sosialidemokraattisten naisten kanssa hän perusti hanketta vetämään Työläisäitien ja Lasten Kotiyhdistyksen, josta on tullut nykyinen Helsingin Ensikoti ry.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vallilan Ensikoti palautetaan 1940-luvun asuunsa – 1960-luvun asuinkerrostalo vaihtuu uuteen”

Viimeisimmät näkökulmat