Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Joukkoliikenteen kehittäminen kiinnostaa kaupunkilaisia

Kyselyn mukaan autoilun suosio on laskenut.

Tampereella halutaan satsata raideliikenteeseen. Kuva: Pasi Tiitola, Tampereen Raitiotie oy

YIT:n teettämän Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin mukaan kaupunkien asukkaat haluavat panostaa kaupungeissa ennen kaikkea joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn kehittämiseen, kun kysyttiin kolmea tärkeintä liikkumismuotoa, joihin panostaa.

Joukkoliikenteen kannalla oli 50 prosenttia vastaajista, pyöräilyn 47 prosenttia ja kävelyn 45 prosenttia.

Tiedotteen mukaan hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja pyöräilyteiden merkitys oman asuinalueen arvostuksessa on kasvanut edelleen. Vuonna 2021 se oli 47 prosenttia, kun se vuonna 2022 oli 58 prosenttia. Merkitys korostuu Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Raideliikenteeseen halutaan panostaa etenkin Tampereella ja Helsingissä, vaikka uusien raideyhteyksien rakentaminen aiheuttaa lisäkustannuksia kaupungille.

Turussa lähes joka kolmas kannattaa raideliikenteeseen panostamista. Reilu puolet kannattaa raideliikenteen lisäämistä matkustusmukavuuden ja 40 prosenttia vähäpäästöisyyden takia. Vähäpäästöisyyttä korostavat eniten ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat.

Autoilun suosio on laskenut

Omalla autolla kulkemisen suosio on laskenut vuodesta 2021. Joka kolmas kaupunkilaisista liikkuukin polkupyörällä tai sähköpyörällä viikoittain.

Kävelyä ja pyöräilyä työmatkoilla suosivia on barometrin mukaan suhteellisesti vähiten Espoossa ja Vantaalla riippumatta siitä, kuinka pitkä matka työpaikalle on.

Oulussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa työmatkapyöräily on selvästi lisännyt suosiotaan.

Täyssähköauton tai ladattavan hybridin omistavien osuus on kasvanut yhdeksään prosenttiin. Neljännes aikoo hankkia ladattavan hybridin tai täyssähköauton lähimpien 1-2 vuoden aikana.

Sähköautot ja ladattavat hybridit ovat yleistyneet nopeasti varsinkin niiden keskuudessa, joilla on yli 10 kilometrin työmatka.

Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet: Joka kuudennella vastaajalla on taloyhtiössään sähköauton latausmahdollisuus. Kasvu on neljä prosenttiyksikköä viime vuodesta

Samalla sähköautojen latauspisteiden kannatus on hieman parantunut niiden keskuudessa, joilla ei ole autoa.

Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin kysely on suunnattu Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Kuopion asukkaille. Nettipaneelissa oli vastaajia tänä vuonna 1074 ja erillisotoksena toimistotyötä tekeviä 348 henkeä.

Aineisto edustaa kaupunkien 18–75-vuotiasta väestöä sukupuolen ja iän mukaan. Kysely toteutettiin syys-lokakuun vaihteessa 2022. Prior Konsultointi toteutti tutkimuksen YIT:n toimeksiannosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kysely: Joukkoliikenteen kehittäminen kiinnostaa kaupunkilaisia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat