Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Suuressa osassa taloyhtiöitä ei ole tehty energiansäästötoimia

OP:n mukaan paras energiansäästö syntyy useamman toimenpiteen seurauksena

Kuva: Rio Gandara / HS
Kuuntele juttu

Asunto-osakeyhtiössä asuvista suomalaisista 58 prosenttia kertoi OP Ryhmän kyselyssä, ettei hänen asunto-osakeyhtiössään ole ryhdytty minkäänlaisiin energiansäästötoimenpiteisiin.

”Osuus on hälyttävän suuri. Hyvään hallintotapaan kuuluu seurata myös energiankulutusta taloyhtiössä. Jos seuranta on kunnossa, ehditään energiaremontteihin valmistautua”, OP Kodin isännöinnin kehityspäällikkö Henrik Tuhkanen sanoo.

OP Ryhmän Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi 1157 asunto-osakeyhtiössä asuvaa suomalaista.

Tuhkanen huomauttaa, että mitä pidemmälle energiaremontin tekemistä lykkää, sitä haastavammaksi sen toteuttaminen käy.

Ensimmäiseksi kannattaa hänen mukaansa panostaa säästötoimenpiteisiin, joilla säästöjä saadaan säästöjä aikaiseksi ilman lämmitysjärjestelmän vaihtamista. Sitten kannattaa selvittää vaihtoehtoja. Kriiseihin varautuminen on osa yhtiön johtamista, isännöitsijän ja hallituksen tiimityötä,

Asunto-osakeyhtiössä asuvista vastaajista 21 prosentin yhtiössä on energiansäästötoimenpiteenä laskettu sisälämpötilaa tai huoneiston lämpötilaa. 9 prosentissa vastaajien yhtiöistä on uusittu ikkunoita, valaistusta 8 prosentissa asunto-osakeyhtiöitä.

Tuhkasen mukaan on syytä ottaa avuksi asiantuntijat, kun suunnitellaan energiatehokkuuden parantamista.

”Hätiköity päätös aurinkopaneelien asentamisesta ei välttämättä pelasta yksin tilannetta, vaan kokonaisarviointiin täytyy panostaa. Paras energiansäästö syntyy useamman toimenpiteen seurauksena. Asiantuntijan käyttö säästää usein niin rahaa kuin energiaakin.”

Aurinkopaneelien asennus tai lämmitysmuodon vaihtaminen ovat olleet esillä vain 2 prosentissa vastaajien asunto-osakeyhtiöissä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kysely: Suuressa osassa taloyhtiöitä ei ole tehty energiansäästötoimia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat