Helsinkiläinen taloyhtiö voitti energiansäästökilpailun

Taloyhtiö voitti Energiahaaste 2021 -kilpailun, jossa etsittiin tänä talvena fiksusti eniten lämmitysenergiaa säästänyttä taloyhtiötä. Vuonna 1937 rakennetussa kerrostalossa säästettiin 8,83 prosenttia lämpöenergiaa.

Energiahaaste-kilpailun voittajataloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Seilonen. Kuva: Wattinen

Kilpailun tänä talvena voittanut 26 asunnon taloyhtiö Mannerheimintie 43 a saa palkinnoksi joulukuun 2021 kaukolämmöt maksutta.

”Voitto tuli kyllä täytenä yllätyksenä ja lämmitti kaikkia yhtiössä. Tämä oli mukava kilpailu ja saimme kivasti tsemppiä etsiä vielä parempia keinoja yhtiön energiaratkaisuihin. Voiton myötä kehitämme yhtiötä jatkossakin kuunnellen asukkaita ja varmasti tarkkailemme kulutusta myös kilpailun jälkeen. Aina löytyy jotain, mitä voi parantaa”, voittaneen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Seilonen toteaa.

Voittajayhtiössä energiatehokkuuteen on panostettu muun muassa tekemällä patteriverkoston säätö sekä kattoremontti, jossa lisättiin yläpohjan eristettä ja eristettiin lämpöputkia.

”Toimenpiteet olivat onnistuneita ja olimme niistä kertyneistä säästöprosenteista positiivisen yllättyneitä. Lämpöä on saatu jakautumaan paremmin asukkaille ja uusi katto on tietysti ollut myös hyvä sijoitus yhtiön kunnon kannalta”, Seilonen kertoo.

Kilpailun palkintoraadin mukaan taloyhtiökilvan voitossa painoi kokonaisvaltainen lähestyminen lämmitysenergiasäästöihin.

”Voittaneessa taloyhtiössä huomioitiin hyvin vaikutukset asumismukavuuteen ja otettiin lämpövuodot haltuun. Vanhassa talossa haettiin pitkän tähtäimen vaikutuksia ja myös toimenpiteiden budjetti oli kohtuullinen”, Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kertoo.

Kunniamaininta tehokkaasta säätämisestä

Lietsalmen mukaan oli iloa seurata, miten taloyhtiöt saivat toimenpiteillään konkreettisia tuloksia ja ahaa-elämyksiä lämmitysenergian säästöstä kilpailun aikana.

”Monelle on tullut yllätyksenä esimerkiksi se, miten lämpö saattaa samassa asuintalossa jakautua todella eri tavoin asuinhuoneistojen kesken ja kuinka helppo sitä on päästää niin sanotusti harakoille. Suosittelisinkin jokaista taloyhtiötä panostamaan helposti säädettäviin lämmitysratkaisuihin, joilla asukkaat voivat ohjailla tehokkaammin yksittäisten huoneistojen lämpötiloja.”

Eräs tällaista ratkaisua hyödyntänyt taloyhtiö kilpailussa oli As Oy Oskelantie 5, jolle raati antoi kunniamaininnan hyvien tulosten aikaan saamisesta pienellä budjetilla ja keskittymällä puhtaasti lämmitysjärjestelmän säätöön.

Raadin mielestä taloyhtiö on hyvä esimerkki monelle muulle taloyhtiölle siinä, että perusasioita tarkistamalla ja parantamalla, kuten lämmityksen säätökäyrää muuttamalla saa jo paljon aikaan.

Oskelantiellä käytettiin hyväksi modernia älylämmitystä ja seurantapalveluja. Taloyhtiössä jokainen asukas pystyy seuramaan itse oman asuntonsa lämpötilan kehitystä ja säätämään sitä esimerkiksi pienemmäksi ollessaan pidempään poissa kotoa.

Seurannan avulla saatiin nopeasti tasapainotettua asuntojen välisiä lämpötilaeroja, jotka olivat aiemmin vaivanneet taloyhtiötä.

”Tällaiset palvelut ovat tulevaisuutta ja meillä asukkaat ovat olleet oikein tyytyväisiä siihen, että lämpötilaa voi säätää helposti puhelinta napsauttamalla. Kun puhutaan energiansäästöstä, tällaisilla asioilla on selvä merkitys. Taloyhtiön asuntojen lämpötila on nyt kaikilla paljon yhtenäisempi ja lähempänä tavoitetta. Olen jopa saanut palautetta asukkaalta, jolla aiemmin asunnon lämpötila oli melko korkea, että hiukan viileämpi tuntuu paremmalta”, Oskelantien hallituksen puheenjohtaja Pauli Verkka sanoo.

Energiahaaste on Wattisen yhteistyökumppaneineen järjestämä, pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöille avoin kilpailu, jossa pyritään vähentämään kaukolämpöenergian kulutusta taloyhtiöissä eli säästämään lämmityskustannuksissa ja vähentämään ilmastopäästöjä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinkiläinen taloyhtiö voitti energiansäästökilpailun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat