Kokeile kuukausi maksutta

Elonkirjotalo minimoi rakentamisen aiheuttaman biodiversiteettikadon – ”Pyrimme sallimaan tontilla mahdollisimman paljon tilaa myös muille eliöille kuin ihmisille”

Puukerrostalorakentamiseen on kehitetty Y-säätiön vetämässä hankkeessa luonnon monimuotoisuutta edistävä konsepti Elonkirjotalo.

Elonkirjotalossa halutaan säilyttää tontin eliöstöä ja varmistaa sille suotuisa elinympäristö. Kosketuksen maahan on tarkoitus olla kevyt, eikä tikasautoille rakenneta pelastusteitä. Havainnekuva: Planetary Architecture

Hankkeessa on selvitetty, miten puukerrostalon teknisillä ja tilallisilla ratkaisuilla voidaan pienentää rakentamisen ja asumisen hiilijalanjälkeä sekä vaikutuksia biodiversiteettikatoon. Normirakentamisesta konseptissa poikkeavat muun muassa kevyt kosketus maahan, pelastautumistiet ja kattokerroksen yhteisölliset viljelytilat.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Elonkirjotalo minimoi rakentamisen aiheuttaman biodiversiteettikadon – ”Pyrimme sallimaan tontilla mahdollisimman paljon tilaa myös muille eliöille kuin ihmisille””

  1. Nyt on kyllä vähähiilisyyttä ja biodiversiteetin lisäämistä perusteltu hyvin, hyvin erikoisilla argumenteilla.

    Rakentamistavaksi on valittu CLT-rakenne, jonka elinkaaren hiilijalanjälki on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi vähähiilisen betonin tai puurankaratkaisun. Samoin valinnasta seuraa, että rakentamisen takia metsää joudutaan kaatamaan mahdollisimman paljon. Ylipäätään materiaalivalinta on äärimmäisen erikoinen juuri biodiversiteetin kannalta, sillä metsäteollisuushan on Syken Kiväbo-tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti eniten luontokatoa aihettuttava teollisuudenala Suomessa. Vaikutus on reippaasti yli satakertainen koko rakennusmateriaaliteollisuuteen verrattuna https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162901

    Vaikea on myös mieltää, miten esim. louhimisen välttäminen lisää tai pitää yllä biodiversiteettiä. Samoin mietityttää pilareiden nokkaan nostamisen vaikutus biologiaan, kun tunnetusti talon alla sateen suojassa ei kasva yksikään kasvi, vaan maan pinta on pelkkää kuollutta ainesta.

Viimeisimmät näkökulmat