Kokeile kuukausi maksutta

Hailuodon kiinteän yhteyden vesiluvasta jatkovalitus – rakentamisen aloitus viivästyy jälleen

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri on hakenut Hailuodon kiinteä yhteys -hankkeen vesilupapäätöstä koskevaa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Havainnekuva Hailuodon kokonaisuudessaan useita kilometrejä pitkästä pengertiestä ja palkkisillasta. Kuva: Väylävirasto

Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille suunnitellun kiinteän yhteyden toteutuminen viivästyy jälleen. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi joulukuussa valituksen, jonka Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri oli tehnyt Hailuodon kiinteä yhteys -hankkeen vesilupapäätöksestä. Järjestö on hakenut valituslupaa hallinto-oikeuden päätökselle korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Vesilupaprosessi on kestänyt kokonaisuudessaan lähes viisi vuotta. Pohjos-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue jätti luvanhakijana vesilupahakemuksen Aluehallintovirastoon maaliskuussa 2018. Aluehallintovirasto antoi vesilupapäätöksen helmikuussa 2020, minkä jälkeen vesiluvasta tehty valitus on ollut hallinto-oikeuden ja nyt korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Lue tästä lisää!

”Vesilupakäsittelyn pitkä kesto ja toteuttamisaikataulun epävarmuus on valitettavaa, mutta hyödynnämme valitusaikaa toteuttamisen valmisteluun”, Väyläviraston projektipäällikkö Jukka Päkkilä toteaa.

Hankkeen rakentamista ei voida aloittaa ilman lainvoimaista vesilupaa, joten rakentamisen käynnistäminen viivästyy aiemmin arvioidusta keväästä 2023.

Tulevaisuudessa Hailuotoon rakennetaan kaksi palkkisiltaa, joiden pituudet ovat huikeat 767 ja 740 metriä.

Viime vuoden maaliskuussa Väylävirasto teki hankintapäätöksen Hailuodon kiinteän yhteyden allianssikumppanista. Kumppaniksi valitun Hailuodon GAP -ryhmittymän muodostavat rakentajaosapuolena toimiva GRK Infra ja suunnittelijaosapuolena toimivat AFRY Finland, Plaana ja Insinööritoimisto Ponvia.

Korkein hallinto-oikeus päättää valitusluvan myöntämisestä. Mikäli valitus otetaan käsittelyyn, KHO tekee ratkaisun valituksen hylkäämisestä tai hyväksymisestä.

Tällä hetkellä keskimääräiset käsittelyajat korkeimmassa hallinto-oikeudessa ovat noin kuusi kuukautta, mikäli valituslupaa ei myönnetä, ja vuoden, mikäli valitus otetaan käsittelyyn. Rakentaminen voisi siten käynnistyä aikaisintaan loppuvuodesta 2023, mikäli valituslupaa ei myönnetä.

Hankkeen toteutuksen valmistelu etenee kuitenkin esimerkiksi rakentamissuunnittelulla. Suunnittelua viedään mahdollisimman pitkälle valituksen käsittelyaikana. Suunnitteluun ja toteutukseen liittyen tehdään myös jäätilanteen salliessa pohjatutkimuksia. Esimerkiksi viikoilla 7 ja 8 tehdään lisäksi koepaalutusta Riutunkarin lauttarannassa.

”Koepaalutuksella hankitaan lähtötietoa suunnittelua varten. Pohjatutkimukset ja maa-alueelle tehtävät koepaalutukset eivät ole vesiluvan alaista työtä, joten ne voidaan toteuttaa valituskäsittelynkin aikana”, Päkkilä kertoo maaperätutkimuksista.

Hailuodon kiinteä yhteys toteutetaan allianssimallilla. Allianssimallin etuna on valitusajan hyödyntäminen kehitysvaiheen läpivientiin rakentamissuunnittelun sekä toteutuksen suunnittelun osalta. Kehitysvaihe on käynnistynyt keväällä 2022 ja jatkuu vesiluvan valituskäsittelyn ajan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hailuodon kiinteän yhteyden vesiluvasta jatkovalitus – rakentamisen aloitus viivästyy jälleen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat