Kokeile kuukausi maksutta

Reagle laajentaa Ruotsiin, vaikka naapurimaan kiinteistösijoitusmarkkina sukeltaa

Ruotsin kiinteistösijoitusmarkkinoiden tilanne ei pelota suomalaisyhtiötä, kun se avaa konttorin Tukholmaan kiinteistösijoitusmarkkinoiden syvän arvokriisin keskelle.

Arttu Ikäläinen (vas.) ja Henri Hakala Reaglelta katselemassa Helsingin kalevankadun kiinteistöjä oman toimistonsa kupeessa. Kuva: Jussi Helttunen

Kiinteistöneuvonantoon erikoistunut Reagle on avannut oman toimiston Tukholmaan ja tähyilee ruotsalaisia kiinteistösijoitusmarkkinoita suurella uteliaisuudella, etenkin kun maan markkinatilanne on vähintäänkin kysymyksiäherättävä.

”Jos katsomme meidän leipätyömme kohdetta, yli 4-5 miljoonan euron kauppojen markkinaa, se on jäässä, pysähtyneessä tilassa, mutta niin on Suomenkin markkina. Kauppoja tehdään todella vähän”; Reaglen perustajiin kuuluva Henri Hakala kertoo.

Ruotsin kiinteistösijoitusmarkkina eroaa suomalaisesta keskeisesti siinä, että Suomessa pörssissa on listattuna vain muutama kiinteistösijoitusyhtiö, kun taas Ruotsissa pörssilistattuna yrityksiä on kymmenkertainen määrä, 30-40.

”Se tarkoittaa sitä, että markkinatunnelma on paremmin hahmotettavissa, koska pörssiyhtiöt raportoivat asioistaan julkisesti ja listattujen yritysten omistamien kohteiden arvot on koko ajan paremmin johdettavissa pörssikurssista.”

Suomessa arvostukset ovat enemmän valistuneiden arvailujen varassa.

”Emme me tiedä tarkalleen mikä on esimerkiksi eläkeyhtiöiden kiinteistöomaisuuden arvo, sillä ne arvostetaan arviokirjassa taseeseen yleensä vain kerran vuodessa.”

Ruotsissa listatun sektorin arvostukset ovat laskeneet rajusti vuoden aikana. Kaikkien pörssissä listattujen osakkeiden arvot ovat viime vuoden aikana tulleet indeksitasolla alas noin 15 prosenttia. Kiinteistösijoitusyhtiöiden osalta pudotusta on kertynyt samaan aikaan 40-45 prosenttia eli kolminkertaisesti sen verran kuin yleinen indeksitaso.

”Kiinteistösijoitusyhtiöt ovat ottaneet turpaansa isosti. Nähtäväksi jää mitä jälkiseuraamuksia tällä voi olla.”

Pudotuksella on kerrannaisvaikutuksensa. Hakala nostaa esiin vuoden 2021 ruotsalaisen nousun ajan, jolloin pörssin yleisindeksi nousi noin 25-30 prosenttia. Samaan aikaan kiinteistöyhtiöiden osakkeiden arvot nousivat huomattavasti enemmän, noin 40-45 prosenttia ja ajoivat markkinan kehitystä hyvin aktiivisesti. Kiinteistökauppojen määräkin oli runsas.

Ajat ovat nyt muuttuneet rajusti ja monet pohjoismaalaiset pankit keskittävät kaiken rahoitustoimintansa Ruotsin suuntaan. Sen vuoksi esimerkiksi suomalaisyhtiöiden jopa taloyhtiölainoituksen tasolle saakka on voinut olla vaikea saada rahoitusta omiin hankkeisiinsa.

”Ruotsissa on nyt ajauduttu myyntilaidalle ja osa toimijoista jopa rahoitusvaikeuksiin. Monet listatut kiinteistösijoitusyhtiöt ovat rahoittaneet kasvuaan joukkovelkakirjalainoilla eli ovat laskeneet liikkeelle bondeja ja se ikkuna on nyt enemmän tai vähemmän sulkeutunut. Lainat alkavat erääntyä ja yhtiöiden pitää maksaa ne takaisin. Kassaan saadaan rahaa myymällä omaisuutta tai sitten lainat pitää järjestellä uudelleen esimerkiksi pankkirahoituksella, joka saattaa tulla kalliimmaksi. Moni listatuista yhtiöistä pyrkiikin nyt muuttamaan rahoitusrakennettaan ja luomaan sen pankkirahoituksella.”

Hakalan mukaan Ruotsiin laajentumisella on juuri nyt kaksi täysin erilaista puolta vaikka yhtiöllä ei olekaan esimerkiksi mitään taloudellista vaaraa.

”Joku voisi sanoa, että nyt on huonoin mahdollinen ajankohta laajentaa uudelle markkina-alueelle pysähtyneen kauppatilanteen vuoksi. Me koemme kuitenkin, että aika on meille otollinen, sillä hiljaisemmassa markkinatilanteessa ei nähdä samanlaista kilpailua kuin korkeasuhdanteessa. Olemme profiloituneet Suomessa haastavien kohteiden ongelmanratkaisijana ja uskomme, että näitä tilanteita saatetaan nähdä lähitulevaisuudessa”, Hakala sanoo

Neuvonantajalle ei ole niin suurta merkitystä sille käydäänkö kauppaa ennätyskorkeilla vai keskimääräisillä hinnoilla. Tärkeämpää on se, että on aktiviteettia.

”Meillä on tarjolla kuitenkin muitakin palveluita kuin transaktioneuvonta, mutta se on tosiasia, että kun ei ole kauppoja tehtävänä, ei tule tuloja.”

Jos taas kauppaa Ruotsissa tehtäisiin, neuvonantajalle kaupan suuruudella ei ole niin suurta merkitystä. Alemmat tai korkeammat kauppasummat eivät ole niin merkityksellisiä kuin äkkiseltään voisi kuvitella.

”Yritämme ottaa oppia historiasta ja vaikeista ajoista. Silloin myös hyvät yhtiöt erottuvat huonoista ja uskomme tietysti omiin palveluihimme. Luotamme siihen, että meillä on kyky löytää ne oikeat kohdat, joissa voimme tehdä liiketoimintaa vaikka kauppamarkkina hidastuisikin merkittävästi. Olemme nyt valinneet sen puolen laajentumistarinastamme.”

Ruotsissa Reaglen ensimmäiset todennäköiset toimeksiannot liittyvät kiinteistökauppoihin, kiinteistökehityksen arvonluonti- tai vuokraushankkeet saavat vielä odottaa.

”Olemme uusi toimija Ruotsissa, joten rakennamme kaiken alkutekijöistä. Ensimmäiset asiakkaamme ovat todennäköisesti ketteriä toimintatavaltaan ja haluavat ehkä kokeilla jotain uutta. Se ei ole todennäköisesti Ruotsin suurin eläkeyhtiö, koska heidän tapaansa ei yleensä kuulu hypätä nuoren ja nälkäisen uuden palveluntarjoajan kyytiin.”

Reaglen viime tilikauden liikevaihto ylsi noin 3,9 miljoonaan euroon ja yritykselle kertyi kasvua reilut 80 prosenttia. Yhtiö työllistää Suomessa ja Ruotsissa yhteensä 17 työntekijää.

Seuraava uusi näkökulma saattaa liittyä laajentumiseen muuallekin Pohjoismaihin Norjaan ja Tanskaan.

”Kansainväliset sijoittajat katsovat Pohjoismaita yhtenä markkina-alueena. Tämän takia meidän kaltaisellamme toimijalla on selkeä businesslogiikka pystyä palvelemaan heitä koko pohjoismaiden alueella”; Hakala arvioi.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Reagle laajentaa Ruotsiin, vaikka naapurimaan kiinteistösijoitusmarkkina sukeltaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat