Kokeile kuukausi maksutta

YIT ideoi Sompasaaressa: Asunnon ulko-ovi laitettiin parvekkeelle

Rakennusyhtiön edustajan mielestä sisäänkäynti asunnon parvekkeella toimii ulkokuistin tapaan. Vastaavia tulossa myös Sompasaaren uudiskohteeseen.

YIT:n rakennuttamassa korttelissa Helsingin Sompasaaressa on asuntoja, joiden sisäänkäynti on parvekkeella. Kuva on yhden myynnissä olevan asunnon ulko-ovelta. (KUVA: JANINA PIETILÄ / BO LKV)
Kuuntele juttu

Asuntojen neliöitä on tehostettu luovalla tavalla Helsingin Sompasaaressa: 43,5 neliön kaksioihin kuljetaan parvekkeen kautta.

Ulko-ovi rappukäytävästä avautuu lasitetulle parvekkeelle, josta on käynti asunnon keittotilaan. Kaapisto kengille ja ulkovaatteille on mikroaaltouunin ja hellan vieressä.

Vuonna 2019 valmistuneen kerrostalon on rakennuttanut rakennusyhtiö YIT. Samassa korttelissa on asuntoja, joiden makuuhuoneista puuttuvat ikkunat ulos. Vuonna 2021 siellä olivat myös Helsingin kalleimmat yksiöt.

Rakennusyhtiö YIT:n johtaja Marko Oinas perustelee asuntopohjaa sillä, että asuntomarkkinoille on haluttu tuoda vaihtoehtoisia ratkaisuja. Hänen mukaansa asukkaat ovat palautteen perusteella pitäneet asuntopohjaa toimivana.

”Kerrostaloasuntoon on saatu ulkokuistia muistuttava tila. Se on myös aika kätevä lenkiltä tultaessa, kun voi jättää kengät tai ulkoiluvaatteet ulos tuulettumaan. Lastenvaunujakin voi siinä säilyttää.”

Oinas sanoo, että kohde ei jää ainoaksi, jossa kuistimaista parveketta aiotaan hyödyntää: Sompasaaren kärjessä on rakenteilla Helsingin Nihdin kulma -niminen kerrostalo, johon tulee vastaavia asuntoja.

Sen sijaan ikkunattomien makuuhuoneiden tekemisestä YIT on luopunut.

Hitas-talossa myös hissi voi pysähtyä parvekkeelle

Suomen arkkitehtiliiton puheenjohtaja Asko Takala pitää Sompasaaren pohjaratkaisua harvinaisena muttei täysin poikkeuksellisena. Hänen mukaansa vastaavia asuntopohjia on tehty jonkin verran meillä ja muualla maailmalla.

Esimerkiksi Haagaan Eliel Saarisen tielle on rakennettu muutama vuosi sitten Haagan huviloiksi kutsuttuja hitas-kerrostaloja, joissa hissi pysähtyy rappukäytävän sijasta asuntojen parvekkeille.

Jos sisääntulo asuntoon parvekkeen kautta on väljä, ratkaisu on Takalan mielestä ”parhaimmillaan omakotitalomainen”.

HS uutisoi hiljattain uudisasuntojen ongelmallisista pohjaratkaisuista, jotka asiantuntijoiden mukaan pohjaavat rakennuttajien pyrkimykseen tehostaa myytäviä neliöitä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT ideoi Sompasaaressa: Asunnon ulko-ovi laitettiin parvekkeelle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat