Kokeile kuukausi maksutta

A-Insinöörit kehitti mittarin suunnittelijoiden ympäristökädenjälkeen

A-Insinööreillä on vuoden alusta lähtien otettu käyttöön suunnittelijoiden ympäristövaikutuksia mittaava kädenjälkimittari asiakasprojekteissa.

Kuvituskuva. Suunnittelun vaikutukset halutaan yhä paremmin näkyviin kädenjälkimittarin avulla. Kuvassa näkyy Länsiväylän alkupää Salmisaaressa. Kuva: Lassi Rinne / HS

Sen avulla mitataan kaikissa yli 15 000 euron projekteissa suunnittelijoiden aikaansaamaa myönteistä vaikutusta, niin sanottua kädenjälkivaikutusta. Käytännössä se tarkoittaa suunnittelu-, rakennuttamis- tai asiantuntijatyössä tehtäviä valintoja ja ratkaisuja, joilla vähennetään hankkeen tai asiakkaan negatiivisia ympäristövaikutuksia.

”Saamme tällä näkyviin suunnittelijan kädenjäljen, jossa on 12 teema-aluetta. Haluamme lisätä mitattavuutta, ohjattavuutta ja tavoitteen asettamista. Tämän avulla saamme kaikille suunnittelijoille asian näkyväksi ja erottamattomaksi osaksi toimintaa”, A-Insinöörien vastuullisuusjohtaja ja kokenut rakennuttajakonsultti Liisa Jäätvuori kertoo.

Teemoihin kuuluu esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitteiden asettaminen ja ohjaaminen, elinkaaren hiilijalanjälki, energiaratkaisut, materiaalitehokkuus ja kiertotalous sekä muunto- ja käyttöjoustavuus.

Mittarin kehittäminen on ollut paljolti Jäätvuoren vastuulla ja hänellä on ollut tukena isompi vastuullisuus- ja laaturyhmä.

Kädenjälkimittarin kehitystyössä on sovellettu VTT:n ympäristökädenjälkitutkimusta sekä toimialajärjestö SKOLin suunnittelijoiden kädenjälkivaikutuksia koskevaa selvitystä. Viime vuonna mittaria pilotoitiin useammassa kymmenessä rakenne-, arkkitehti-, talotekniikka- ja infrasuunnittelun sekä rakennuttamisen hankkeessa.

Jäätvuoren mukaan jatkossa suunnittelijoistakin tulee yhä enemmän kestävän rakennetun ympäristön asiantuntijoita eli jokaiselle asiantuntijalle syntyy selkeä käsitys siitä miten pienissäkin yksityiskohdissa voidaan ottaa ympäristö huomioon.

”Taustatavoitteenamme on se, että jokainen on kestävän rakennetun ympäristön asiantuntija, riippumatta siitä onko suunnittelussa kyse esimerkiksi sähkö- tai rakennesuunnittelusta tai rakennuttajakonsultin työstä. Jokaisella saadaan tämän työkalun avulla ammennettua sitä, kuinka juuri hänen työssään saadaan ympäristövastuullisuuteen liittyvät teemat sidottua paremmin osaksi projektia.”

Arjessa työkalu otetaan käyttöön, kun projektipäällikkö on päässyt perehtymään projektiin ja oman roolinsa mahdollisuuksiin kestävän kehityksen edistämisessä. Alkuvuoden aikana hankkeiden määrä tietokannassa on noussut jo liki 160 projektiin.

”Alkuvaiheessa ympäristökädenjälki-indeksin keskimääräinen arvo oli 39 ja tällä hetkellä se on noussut jo 42:een. Sataan tuskin koskaan päästään, mutta tarkoituksena on kasvattaa indeksiä hanke kerrallaan. Jokaisesta mittauksesta syntyy dataa, jolla pystymme kasvamaan ympäristötietoina asiantuntijoina, kehittämään koko alaa ja nostamaan esiin onnistumisia.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “A-Insinöörit kehitti mittarin suunnittelijoiden ympäristökädenjälkeen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat